Înarmarea marinei cu arme nucleare este o sarcină urgentă, a declarat Kim. El a promis că va oferi Marinei mai multe nave echipate cu arme nucleare tactice. „Lansarea ceremonială a submarinului a anunțat începutul unui nou capitol în consolidarea forțelor navale ale RPDC”, a informat KCNA.
Coreea de Nord intenționează să transforme alte submarine existente în nave cu arme nucleare și să accelereze eforturile de a construi în cele din urmă submarine cu propulsie nucleară, a spus Kim. „Realizarea dezvoltării rapide a forțelor noastre navale este o prioritate care nu poate fi amânată din cauza pașilor agresivi și acțiunilor militare recente ale inamicilor”, a spus dictatorul nord-coreean.
Submarinul nr. 841, care poartă numele personajului istoric nord-coreean Hero Kim Kun-on, va îndeplini sarcini de luptă ca „unul dintre principalele mijloace de atac subacvatic” ale marinei nord-coreene, a mai spus Kim.
Potrivit Reuters, nu este clar cu ce rachete va fi înarmat submarinul. Coreea de Nord a testat o serie de rachete balistice cu rază lungă de acțiune lansată de submarine (SLBM), precum și SLBM cu rază scurtă de acțiune și rachete de croazieră care pot fi lansate de pe submarine.
Nu este clar dacă RPDC a dezvoltat pe deplin focoase nucleare miniaturizate care să se potrivească cu astfel de rachete. Analiştii spun că dezvoltarea de focoase mai mici va fi probabil un obiectiv cheie dacă Phenianul reia testele nucleare.
Cât de mare e Marina nord-coreeană
Coreea de Nord a luat măsuri pentru a-și spori marina cu noi arme nucleare, inclusiv o dronă subacvatică, nave de război, la care se va alătura probabil și submarinul lansat astăzi.
„Până de curând, Kim a părut să neglijeze în mare măsură programele nucleare navale”, a declarat Ankit Panda de la Carnegie Endowment for International Peace. „Recenta reorientare asupra capacităților nucleare navale a fost probabil salutată de Marina Populară Coreeană”.
Forța navală a Armatei Populare din Coreea (KPANF) are aproximativ 470 de nave de suprafață, inclusiv nave cu rachete ghidate, torpiloare, nave de patrulare mici și bărci de sprijinire a focului, conform Cărții Albe de Apărare din 2022 a armatei sud-coreene.
Oficial, marina are în dotare aproximativ 70 de submarine, inclusiv nave de clasă Romeo cu design din epoca sovietică și așa-numitele ”submarine midget”, nave de dimensiuni mici, care cântăresc sub 150 de tone și sunt operate de un echipaj de maxim 9 persoane.
Marina are, de asemenea, aproximativ 40 de ambarcațiuni de sprijin și 250 de ambarcațiuni de debarcare.
Marina este împărțită în două structuri de flotă, care acoperă coastele de est și de vest ale țării, iar aproximativ 60% din forță este poziționată la sud de Phenian, se arată într-o analiză Reuters.
Arme noi
În martie și aprilie, Coreea de Nord a testat ceea ce spunea că este o armă de atac subacvatică fără pilot cu capacitate nucleară. Supranumit „Haeil” sau tsunami, sistemul este similar cu torpilele nucleare Poseidon ale Rusiei. Totuși, rapoartele arată că viteza lentă și raza limitată fac din Haeil o armă inferioară rachetelor balistice și de croazieră cu arme nucleare, de care dispune Coreea de Nord.
În august, Kim a inspectat o nouă corvetă din clasa Amnok, o navă de patrulare despre care presa de stat a spus că este capabilă să tragă rachete de croazieră cu arme nucleare.
Iată că vineri, Coreea de Nord a declarat că a lansat primul său „submarin tactic de atac nuclear” operațional și l-a alocat flotei din est.
Oficialii sud-coreeni au spus că se pare că noul submarin ar putea să nu fie pe deplin funcțional, dar nu au detaliat.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News