Anterior, mai multe organismele americane și europene au avertizat că armata rusă s-ar putea pregăti să utilizeze arme chimice în Ucraina, unde invazia Moscovei a intrat în luna a patra și nu sunt semne că războiul s-ar apropia de un deznodământ.
Oficialii europeni cred că tehnicienii sirieni au fost dislocați pentru a ajuta la pregătirea unei campanii de distrugere în Ucraina, similară celei înregistrate în Siria.
Ofițeri de informații au declarat că peste 50 de specialiști, toți cu o vastă experiență în fabricarea de explozibili, se află de câteva săptămâni în Rusia, lucrând alături de oficiali din armata rusă.
Regimul sirian a trimis în Rusia specialiști în „butoaiele cu explozibili”
Specialiştii în așa-zisele “butoaie cu explozibili” s-au aflat în fruntea forţelor pe care regimul sirian le-a trimis în Rusia pentru a-l sprijini pe preşedintele Vladimir Putin, care la rândul său l-a sprijinit efectiv pe liderul sirian, Bashar al-Assad, pentru a-şi asigura puterea.
Se estimează că între 800 și 1.000 de militari sirieni s-au oferit până în prezent voluntari pentru a lupta alături de forțele ruse în Ucraina, având în vedere că Kremlinul le-a promis salarii cuprinse între 1.500 și 4.000 de dolari, adică de până la 20 de ori sumele pe care le primesc în Siria.
Regimul sirian a înființat patru centre principale de recrutare pentru dislocarea în Rusia, la Damasc, Latakia, Hama și Homs. Recruții sunt dislocați în baza unui contract cu Grupul Wagner, o organizație militară privată rusă care angajează mercenari pentru a sprijini "aventurile în străinătate" ale Rusiei.
Dispozitivele rudimentare cu explozibili, pe care regimul sirian le-a folosit pe scară largă pentru a suprima revoluția împotriva sa, constau în explozibili bruți ambalați într-un recipient. Acestea au o destructibilitate ridicată, sunt mult mai ieftine decât oricare alt tip de bombe și sunt aruncate din elicoptere sau bombardiere nemodernizate în locuri publice, cu intenția de a provoca cât mai multe pagube.
Regimul sirian a fost acuzat că a adăugat clor în recipientele cu explozibili și le-a lansat în localități și orașe controlate de opoziție, ceea ce a provocat moartea prin intoxicare a mii de persoane.
Consiliul de Securitate al ONU, prin Rezoluția 2139 din 2014, a condamnat folosirea recipientelor cu explozibili în Siria. Regimului Assad i s-a cerut să oprească utilizarea acestora, dar Damascul a încălcat decizia și a lansat peste 60.000 de astfel dispozitive improvizate din 2014 până în prezent.
Teoretic, recipientele ar putea fi umplute cu agenți chimici sau chiar biologici.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News