„Vă îndemnăm cu tărie să respingeți cererea Turciei pentru noi F-16 și kituri de modernizare și să luați măsuri imediate pentru a trage la răspundere regimul Erdogan”, se spunea într-o scrisoare a celor peste 50 de membri ai Congresului Satelor Unite, înaintata pe 4 februarie către secretarul de stat Antony Blinken și care secretarului Apărării Lloyd Austin.
„Statele Unite nu trebuie să ofere niciun alt sprijin armatei Turciei până când președintele Erdogan nu va lua măsuri concrete pentru a opri acțiunile sale destabilizatoare și încălcările dreptului internațional în țară și în străinătate. Precedentul arată că nu își va schimba comportamentul până când Statele Unite nu vor folosi toate instrumentele diplomatice, inclusiv toate sancțiuni economice specifice”, se arată în comunicat.
Demersul membrilor Congresului beneficiază de un sprijin larg din partea unei coaliții tot mai mari de grupuri etnice, religioase și de politică externă din SUA, preocupate de implicațiile de securitate americane ale înarmării lui Erdogan cu tehnologie militară de ultimă generaţie, în timp ce Turcia rămâne sub sancțiuni pentru achiziționarea de sisteme rusești S-400 și pe fondul creşterii represiunilor guvernamentale asupra societății civile turce.
Această solicitare vine în contextul în care, la începutul lunii ianuarie, presa turca a făcut speculaţii cu privire la posibilitatea ca Washingtonul să aprobe în cele din urmă cererea Turciei de a cumpăra noi avioane de luptă F-16. La momentul respectiv, mai mulţi oficiali americani şi turci participaseră la întâlniri atât la Ankara, cât și Washington, iar pe agenda de discuţie a fost şi solicitarea Turciei cu privire la achiziţionarea din Statele Unite a noi avioane de luptă F-16.
Nu este prima scrisoare de acest fel prin care se cere blocarea vânzării de noi avioane F-16 către Turcia
În toamna anului trecut, mai mulţi membrii Camerei Reprezentanților și-au exprimat „un sentiment profund de îngrijorare” și i-au cerut președintelui Joe Biden să refuze cererea Ankarei de a achiziționa avioane de luptă F-16, precizând că, deşi Turcia este un stat membru al NATO, se comportă ca un adversar.
„Atâta timp cât președintele Erdogan își va continua proiectul expansionist în Estul Mediteranei, Turcia va continua să amenințe securitatea noastră națională și securitatea celor mai apropiați aliați ai noștri din regiune – Grecia, Israel și Cipru”, se spunea în scrisoarea înaintată lui Joe Biden.
„Vă îndemnăm să acționați în interesul nostru național și de dragul stabilității în estul Mediteranei, refuzând să întăriți arsenalul vechi de avioane de luptă al Turciei și așteptăm cu nerăbdare să primim răspunsul dumneavoastră”, au adăugat atunci membrii Camerei Reprezentanților.
Turcia a solicitat Statelor Unite să-i vând 40 de avioane de luptă F-16, în configuraţia cea mai avansată Block 70
Turcia intenţionează să își modernizeze armata cu noi avioane F-16, deși tensiunile cu SUA au crescut din 2019, când Ankara a fost exclusă din programul militar american pentru construirea avioanelor F-35. Turcia, în total, comandase 100 de avioane F-35 din Statele Unite, care nu au mai fost livrate, deoarece Ankara a încheiat un contract cu Moscova pentru sisteme ruseşti S-400.
La sfârşitul anului trecut, Ankara a solicitat Statelor Unite să-i vând 40 de avioane de luptă F-16, în versiunea cea mai avansată Block 70, împreună cu 80 de kituri de modernizare pentru flota existentă de avioane F-16 – coloana vertebrală a Forțelor Aeriene Turce.
Modernizarea flotei actuale de avioane F-16 fiind o chestiune crucială pentru Turcia până când va putea fie să construiască, fie să cumpere o aeronavă de ultimă generație.
Turcia susţine că a solicitat Statelor Unite să-i vând 40 de avioane de luptă F-16, în versiunea cea mai avansată Block 70, ca o compensaţie pentru excluderea Ankarei din programul F-35 Joint Strike Fighter.
La momentul respectiv, ministerul turc al Apărării, Hulusi Akar, a precizat că Turcia va trebui să ia în considerare alternative pentru a-și asigura securitatea, dacă Statele Unite vor răspunde negativ la solicitarea Ankarei pentru noi avioane F-16.
De amintit că, Turcia a amenințat în repetate rânduri că va apela la Moscova, dacă Statele Unite refuză să vândă avioane F-16 – Ankara putând să se orienteze către o posibilă achiziţie de aeronave ruseşti Su-35 şi Su-57.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News