“În total, la activitățile de pregătire pentru luptă vor participa peste 50 de avioane ale Aviației Operativ Tactice a Regiunii Militare Sud și Aviației navale a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN)”, se arată într-un comunicat de presă preluat de agențiile Tass și Interfax.
Militarii ruși au precizat că este vorba despre avioane de vânătoare Su-27SM și Su-30SM, de bombardament Su-24M și Su-34, precum și de atac Su-25SM3. Potrivit declarațiilor acestora, avioanele vor efectua lansări de rachete și bombardamente asupra unor ținte navale.
Foto: Un Su-24 al Federației Ruse, într-o misiune de realimentare aeriană. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova
“Piloții din cadrul celor două mari unități operative (Armata 4 Forțe Aeriene și Apărare Antiaeriană și FRMN) vor îndeplini și misiuni de escortare a grupărilor navale de atac, precum și activități în compunerea sistemelor de cercetare și asalt, în timpul asigurării securității în acvatoriul Mării Negre”, au menționat reprezentanții Regiunii Militare Sud.
Rușii își încordează mușchii în Marea Neagră
După cum au precizat aceștia, în timpul exercițiilor, avioane de asalt Su-25SM3 din Ținutul Stavropol au fost redislocate pe aerodromuri operative din Crimeea. În același timp, o escadrilă de avioane Su-25SM3 din Crimeea a fost transferată în poligonul Ashuluk din Regiunea Astrakhan.
Anterior, Regiunea Militară Sud a anunțat relocarea pentru exerciții în Crimeea a marilor unități aparținând Armatei 58 arme întrunite din Caucazul de Nord.
Pe 14 aprilie, Statul major al FRMN a informat că un detașament de nave de luptă a ieșit pe mare pentru executarea de trageri de luptă. În compunerea detașamentului se află trei nave dotate cu rachete de croazieră Kalibr, respectiv fregata Amiral Makarov și navele mici purtătoare de rachete Grayvoron și Vyshny Volochek, nave mari de desant, nava purtătoare de rachete pe pernă de aer Samum și dragorul Ivan Golubets.
“Pe mare, echipajele navelor vor desfășura, în mod individual dar și în comun, trageri de artilerie de control asupra unor ținte navale și aeriene. Rolul adversarului convențional va fi jucat de ținte-scut”, au informat reprezentanții FRMN.
Anterior, reprezentanții Regiunii Militare Sud au anunțat că 15 nave ale Flotilei din Marea Caspică se află în curs de redislocare în Marea Neagră pentru participarea la exerciții. Între acestea se află trei vedete de artilerie și opt vedete de desant, precum și nave auxiliare.
Comentariul autorului: Potrivit informațiilor apărute în ultimele ore, navele Flotilei din Marea Caspică au trecut pe sub Podul Crimeea și au ieșit în Marea Neagră. Anterior, pe rețelele de socializare se discuta despre prezența acestora în nord-estul Mării Azov și despre probabilitatea participării lor la o eventuală operație de debarcare în zona localității Mariupol din Ucraina.
Trebuie remarcat faptul că, prin sosirea navelor din Marea Caspică în Marea Neagră se va încheia procesul de formare în Crimeea a unui dispozitiv militar fără precedent, care include unități terestre, mijloace aeriene și nave de luptă și auxiliare.
Motivul oficial anunțat de reprezentanții ruși pentru concentrarea trupelor în vestul și sud-vestul Rusiei constă în desfășurarea unei verificări de control asupra perioadei de instrucție de iarnă.
Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a anunțat, în urmă cu câteva zile, că acțiunile trupelor în noile poziții vor mai dura aproximativ două săptămâni. Acest lucru înseamnă că săptămâna viitoare va fi atins punctul culminant al activităților de pregătire pentru luptă, inclusiv în zona Mării Negre. Probabil că, zilele viitoare vor fi decisive în ceea ce privește declanșarea unor eventuale acțiuni ofensive pe teritoriul Ucrainei.
După ultimele evoluții din Regiunea Mării Negre, se poate aprecia că lucrurile evoluează în direcția unei detensionări a situației de securitate. Un prim pas în această direcție a fost făcut în urma unei convorbiri telefonice între președinții Biden și Putin, prin renunțarea la intenția de aducere în Marea Neagră a distrugătoarelor americane Donald Cook și Roosevelt.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News