„Peste 200 de mii, poate 250”. Șeful Armatei SUA confirmă pierderile Rusiei și vorbește de trei scenarii posibile, plus o variantă improbabilă

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Generalul Mark Milley a vorbit despre pregătirea forțelor armate ucrainene, dar și despre perspectiva ca războiul să se încheie anul acesta.

Comandantul Armatei SUA a oferit un amplu interviu revistei Foreign Affairs, în care vorbește despre situația din Ucraina, dar abordează și relația dintre Rusia și China sau problema Taiwanului.

Potrivit generalului american, ucrainenii sunt pregătiți pentru contraofensivă, datorită asistenței militare din partea SUA și a altor parteneri occidentali, inclusiv echipamente și instruire, astfel că apărătorii Ucrainei au acum capacități ofensive mult mai mari decât anul trecut.

Milley a pus accentul pe instruirea militarilor Kievului. Șeful Armatei americane arată că, până la acest moment, au fost instruite și dotate aproximativ 9 brigăzi de trupe interarme, blindate și infanterie mecanizată.

”Ucrainenii au apelat la noi pentru ajutor militar, dar și pentru a le antrena, echipa, forțele armate (...) Sunt acum gata să atace, pot desfășura operațiuni ofensive și au și capacități defensive mult îmbunătățite față de ceea ce aveau acum un an. Așadar, cred că capacitățile lor au crescut semnificativ", a subliniat  Mark Milley.

De cealaltă parte, trupele ruse sunt mai slab echipate și instruite decât la începutul războiului, spune generalul. Pierderile Moscovei se ridică la peste 200 de mii de militari, ”poate chiar 250.000, o mulțime de victime ruși, uciși și răniți”, a spus  Milley. Șeful Armatei americane include la capitolul pierderi inclusiv militarii răniți.

Foto: Militari din armata rusă

Aceștia au fost înlocuiți cu prima tranșă de rezerviști mobilizați de aproximativ 200-300 de mii de militari. ”Deci mai sunt în jur de 200.000 de soldați ruși — prost conduși, nu foarte bine pregătiți, prost echipați, și nu foarte bine susținuți”, a mai subliniat șeful Armatei SUA.

 

Evoluțiile războiului din Ucraina

 

Generalul Milley a abordat și posibilele evoluții ale războiului. În opinia acestuia, ucrainenii sunt capabili de a conduce operațiuni ofensive complexe, dar rezultatul acțiunilor este greu de preconizat.

”Ar putea obține un succes semnificativ și ar putea prăbuși prima linie rusă. S-a mai întâmplat în războaiele anterioare — Primul Război Mondial, de exemplu.

Apoi există o posibilitate de succes parțial, un succes limitat.

Există și posibilitatea de a nu avea succes”, a spus generalul, care i-a în calcul și o a patra variantă a cursului războiului: ”Poate ucrainenii vor face o operațiune defensivă, iar rușii ar trebui să organizeze o operațiune ofensivă. Așa că vom vedea ce ne rezervă viitorul”.

Anul 2023 nu pare să fie finalul luptelor din Ucraina, crede generalul Milley: ”Oamenii raționali din Rusia vor ajunge la concluzia - peste câteva luni, un an sau doi - că costul depășește beneficiul și va fi este timpul să facă ceva, cel puțin din punct de vedere al negocierilor”. 

 

China, jucătorul-cheie deceniile următoare

 

Generalul Milley constată că situația geopolitică s-a transformat într-o ”lume tripolară”, cu SUA, China și Rusia, ca protagoniști, un scenariu mai complicat, crede generalul, decât situația din timpul Războiului Rece, în care existau doi poli de putere.

În aceste condiții, principalul obiectiv al Statelor Unite este acela de a împiedica formarea unei alianțe militare între China și Rusia. ”Vrem să ne asigurăm că Rusia și China nu formează un fel de alianță geostrategică, politică, militară împotriva Statelor Unite. Există câțiva indicatori care arată că China și Rusia se apropie”, remarcă Milley, care aținut să sublinieze că, până acum,China a evitat să furnizeze susținere militară Moscovei.

În privința unei posibile invazii chineze împotriva Taiwanului, generalul american ține să precizeze că lecțiile din Ucraina pot fi aplicate la nivel de principiu. ”O invazie a Taiwanului de către China nu va arăta ca o invazie a Ucrainei de către Rusia”, întrucât condițiile geografice sunt complet diferite.

Totuși, chinezi au tras cu siguranță o lecție din eșecul Rusiei din Ucraina, spune Milley: ”Războiul real este puțin diferit de războiul pe hârtie. Și când mor oameni, iar tancuri reale și vehicule de luptă ale infanteriei sunt aruncate în aer și au loc confruntări reale, lucrurile nu merg exact așa cum ai putea crede”.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel