Perspectivele relației dintre Cehia și Rusia în președinția lui Petr Pavel. Moscova nu are motive de bucurie

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Petr Pavel, președintele ales al Cehiei. Foto: Petr Pavel @OfficialFacebook
Petr Pavel, președintele ales al Cehiei. Foto: Petr Pavel @OfficialFacebook

Alegerile prezidențiale din Cehia au fost câștigate de generalul în retragere Petr Pavel, care și-a început cariera militară în Cehoslovacia, în timpul fostului Tratat de la Varșovia. Apoi, acesta a urcat la rangul de președinte al Comitetului Militar al NATO. Analiștii politici cred că Pavel nu poate fi considerat un rusofob ideologic, dar, cu toate acestea, din punctul de vedere al intereselor Rusiei, vor fi probleme cu el.

După cum a anunțat televiziunea cehă, potrivit rezultatelor votului, fostul general și șef al Comitetului Militar al NATO, Petr Pavel, și-a asigurat sprijinul a 58,32% dintre alegători. Rivalul său, fostul premier Andrei Babiš, a primit numai 41,67%. Primul tur a avut loc în perioada 13-14 ianuarie, iar conform rezultatelor sale, Babiš s-a situat în frunte cu un ușor avans, dar nu a reușit să obțină cele 50% din voturi necesare victoriei.

Conform constituției sale, Cehia este o republică parlamentară, iar președintele îndeplinește, în principal, funcții ceremoniale. Cu toate acestea, el este comandantul suprem al Forțelor Armate și reprezintă statul pe arena internațională. Printre competențele importante ale șefului statului se numără și numirea judecătorilor Curții Constituționale. În plus, fără acordul său, cabinetul de miniștri nu poate numi ambasadori și șefi de misiuni diplomatice ale republicii la organizațiile internaționale.

 

Cine e Petr Pavel

 

În biografia lui Pavel, care a fost prezentată de agenția de presă rusă RIA Novosti, se notează faptul că noul președinte al Cehiei are 61 de ani. Acesta și-a început cariera militară în anul 1983, când a fost numit comandant al unui pluton special de cercetare aeropurtată. În septembrie 2014, Pavel a fost ales președinte al Comitetului Militar al NATO, deținând această funcție până în iunie 2018 și devenind primul reprezentant al fostelor țări socialiste, care a primit cea mai înaltă funcție militară în Alianța Nord-Atlantică.

Pavel este unul dintre criticii de multă vreme ai Rusiei. În depășirea crizei energetice, în opinia sa, Cehia trebuie să pună capăt dependenței de Federația Rusă, fapt care a fost ignorat timp de mulți ani. El sprijină atât livrările de arme către Kiev, cât și sancțiunile economice împotriva Moscovei, inclusiv un embargo asupra importurilor de petrol.

În același timp, Cehia a fost inclusă între țările neprietenoase cu Rusia încă din mai 2021, deschizând lista împreună cu Statele Unite. Anterior, Praga a acuzat serviciile speciale ruse că au fost implicate într-o explozie la un depozit de muniții din satul Vrbetica, în anul 2014. Cu toate acestea, publicația germană World Economy, după ce a analizat versiunea autorităților cehe, a atras atenția asupra semnelor unui atac informațional asupra Moscovei.

După începerea invaziei în Ucraina, Cehia nu s-a alăturat tuturor sancțiunilor europene împotriva Rusiei, ci și-a prezentat propriile inițiative. În special, Praga, care prezida Consiliul UE, a propus scăderea plafonului de preț al gazelor din Federația Rusă la 188 de euro.

Este adevărat și faptul că, în apogeul epopeii tancurilor occidentale, premierul ceh, Petr Fiala, a spus că Praga nu intenționează să renunțe la tancurile de luptă Leopard 2 de fabricație germană în favoarea Ucrainei, pe care Germania le-a promis părții cehe în cadrul unui “schimb circular”. El a făcut o astfel de declarație după o întâlnire cu cancelarul german, Olaf Scholz. Fiala a subliniat că Cehia are nevoie de aceste tancuri pentru a-și asigura propria securitate.

 

Petr Pavel - o victorie așteptată și de ruși. Pavel susține linia comună UE șI NATO

 

2. Petr Pavel... (petr-pavel-cehia-presedinte_96261900.jpg)

Petr Pavel, președintele ales al Cehiei. Foto: Petr Pavel @OfficialFacebook

“Victoria lui Petr Pavel la alegerile prezidențiale era pe deplin așteptată. Pentru prima dată, Cehia va avea un președinte tehnic, care va fi cu greu observabil. După liderii străluciți ai țării Vaclav Havel, Vaclav Klaus și Miloš Zeman, Pavel va reprezenta o nouă realitate ”, a declarat analistul politic rus Vadim Trukhachev pentru ziarul Vzglyad.

“Fostul prim-ministru Andrej Babiš ar fi putut fi al patrulea cel mai strălucit președinte din istoria Cehiei. În plus, acesta ar fi fost mai convenabil pentru Rusia, deoarece susținea încetarea livrărilor de arme către Ucraina. Cu toate acestea, în urma lui au rămas prea multe scandaluri de corupție, ceea ce i-a afectat ratingul”, a menționat politologul.

Comentând relațiile dintre Moscova și Praga, Trukhachev a menționat că  “acestea sunt deja la zero și vor rămâne la același nivel”. 

“Pavel nu este un rusofob ideologic, ci mai degrabă un susținător al liniei comune a UE și NATO. Drept urmare, Cehia, pentru încă doi ani și jumătate, până la următoarele alegeri parlamentare, va fi condusă de guvernul rusofob al lui Petr Fiala. Noul președinte nu va schimba poziția Pragăi în raport cu Moscova, iar Cehia va rămâne una dintre cele mai ostile țări din lume față de Rusia”, susține expertul.

El prezice că Fiala va aduce cel puțin relațiile diplomatice ruso-cehe la nivelul de însărcinat cu afaceri, ca și în cazul statelor baltice, dacă nu chiar la un punct maxim, adică la ruptura completă. 

 

Cehia poate deveni un furnizor important de armament pentru Ucraina

 

“În plus, Praga va continua să înarmeze Kievul până când își va epuiza rezervele. Și acest lucru s-ar putea să nu se întâmple curând, deoarece în Cehia sunt produse o mulțime de arme”, a adăugat Trukhachev.

Și directorul general al Consiliului pentru Afaceri Internaționale din Rusia, Andrei Kortunov, într-o conversație cu un jurnalist al ziarului Vzglyad, și-a exprimat convingerea că “în relațiile dintre Rusia și Cehia, aproape nimic se va schimba în bine”.

“Conform constituției cehe, puterile președintelui sunt destul de limitate. Am observat deja cum președintele Zeman și-a exprimat opinii care diferă de poziția Cabinetului de Miniștri, dar acestea nu au afectat în niciun fel poziția oficială a Pragăi”, a spus politologul.

Cât despre figura lui Peter Pavel însuși, trebuie spus faptul că, în campania sa electorală, a pledat pentru întărirea legăturilor cu Occidentul și a integrării în structurile nord-atlantice. “În același timp, este o persoană mai previzibilă decât adversarul său Babiš”, crede Kortunov.

“Deși Babiš a fost prim-ministru al Cehiei, el conduce mișcarea politică ANO, care este un partid destul de populist. Prin urmare, rezultatul alegerilor poate fi considerat o înfrângere a populismului european”, a subliniat el.

“Ar trebui să presupunem că deciziile Pragăi privind asistența militară acordată Ucrainei pot deveni mai profesionale și mai potrivite cu interesele Cehiei. Pavel cunoaște foarte bine potențialul militar al țării și poate evalua mai atent ce poate și ce nu poate fi transferat la Kiev”, spune expertul.

“Cariera noului președinte al Cehiei a început în Tratatul de la Varșovia. El știe rusă și are o idee despre tipurile de arme sovietice, deoarece a lucrat personal cu ele. În același timp însă, el cunoaște activitatea NATO din interior și, cred că, legăturile militare ale Pragăi cu alianța vor fi consolidate”, a concluzionat Kortunov.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel