,,ISW consideră că Occidentul își păstrează capacitatea de a împiedica în mod semnificativ operațiunile rusești, permițând Ucrainei să folosească arme furnizate de Occident pentru a lovi în adâncimea teritoriului Rusiei", au declarat analiștii.
,,Politica SUA de restricționare a utilizării de către Ucraina a armelor furnizate de SUA a creat efectiv un sanctuar uriaș - o zonă aflată în raza de acțiune a armelor furnizate de SUA, dar în care forțele ucrainene nu au voie să lovească cu aceste arme. Acest sanctuar este folosit de Rusia pentru a-și proteja forțele de luptă, comanda și controlul, logistica și sprijinul logistic, pe care armata rusă le folosește pentru a-și desfășura operațiunile militare în Ucraina", se arată în raportul, publicat în noaptea de 10 iunie.
Analiștii subliniază că politica americană interzice Ucrainei să folosească ATACMS oriunde pe teritoriul Rusiei.
,,Schimbarea politicii restrictive a președintelui SUA, Joe Biden, la sfârșitul lunii mai 2024, privind utilizarea armelor furnizate de SUA împotriva țintelor militare din Rusia a dus la eliminarea a maximum 16% din spațiul de siguranță al Rusiei, presupunând că forțele ucrainene pot lovi toate țintele militare rusești legitime aflate în raza de acțiune a sistemelor HIMARS ucrainene care utilizează GMLRS în regiunile Belgorod, Kursk și Briansk. Cu toate acestea, nu este clar dacă forțele ucrainene au permisiunea de a face acest lucru", se arată în raport.
Ucraina trebuie să fie capabilă să lovească ținte militare din Rusia
Analiștii atrag atenția asupra declarațiilor oficialilor americani care "indică faptul că forțele ucrainene ar putea fi limitate în lovirea țintelor militare rusești care nu sunt implicate în mod constant în atacuri la sol și lovituri împotriva Ucrainei. Astfel, reducerea suprafeței rezervei ar putea fi mai mică de 16%".
Cu o zi înainte, consilierul pe probleme de securitate națională al președintelui american Joe Biden, Jake Sullivan, a declarat într-un interviu pentru CBS News că ofensiva rusă din regiunea Harkov a fost blocată după ce a fost acordată Ucrainei permisiunea de a ataca obiective militare din Rusia.
Anterior, analiștii de la Institutul american pentru Studiul Războiului (ISW) au subliniat că lipsa de claritate cu privire la capacitatea Ucrainei de a lovi ținte militare din Rusia cu arme americane face imposibilă forțarea Rusiei să se abțină de la astfel de atacuri asupra Ucrainei din spațiul aerian rusesc.
La 7 iunie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu președintele american Joseph Biden la Paris. În contextul întâlnirii, Zelenski a declarat că, pentru a se apăra în mod eficient "împotriva terorii rusești zilnice, Ucraina trebuie să fie capabilă să lovească ținte militare din Rusia".
Înainte de aceasta, într-un interviu acordat postului ABC News, Joe Biden a declarat că partea ucraineană a fost autorizată "să efectueze lovituri în apropierea graniței ca răspuns la atacurile rusești asupra unor ținte specifice din Ucraina". "Nu permitem efectuarea de atacuri la 200 de mile (aproximativ 320 de kilometri - n.r.) în adâncimea teritoriului Rusiei și nu permitem atacuri asupra Moscovei, asupra Kremlinului", a spus Biden.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News