Pericolul vine și mai de la est. Stoltenberg: „Nu lăsați Rusia să câștige. China este cea mai mare provocare geopolitică pentru America”

 Armata de Eliberare a Poporului, sursă foto: News.cn via Ministerul Apărării din China
Armata de Eliberare a Poporului, sursă foto: News.cn via Ministerul Apărării din China

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, are un mesaj pentru Statele Unite: anunţurile preelectorale ale unor republicani că vor reduce sprijinul pentru Ucraina nu vor face decât să întărească China.

Stoltenberg a făcut această afirmație într-un interviu amplu pentru Politico, în care a prezentat argumente pentru o prezență americană pe termen lung în Europa, precum și pentru o creștere a bugetului apărării.

”Prezența Statelor Unite - dar și a Canadei - în Europa este cheia pentru puterea și credibilitatea acelei relații transatlantice, a spus Stoltenberg.

Cu toate acestea, în ultimele zile au apărut o serie de opinii care cresc îngrijorarea că SUA și-ar putea schimba politica față de Ucraina după alegerile intermediare, din 8 noiembrie. Votul americanilor la alegerile pentru Congres ar putea schimba raportul de putere. Analiştii cred că, dacă republicanii preiau controlul, Washingtonul ar putea încetini şi reduce sprijinul pentru Ucraina. 

 

SUA vor rămâne angajate

 

Stoltenberg a avertizat că progresele recente ale Kievului pe câmpul de luptă nu ar fi fost posibile fără sprijinul aliaților NATO.

”O Rusie victorioasă ar fi de rău augur pentru  Europa și America de Nord, tot NATO, pentru că va transmite un mesaj liderilor autoritari - nu numai lui Putin, ci și Chinei, că își pot atinge obiectivele folosind brutal forța militară

Cu toate acestea, Stoltenberg și-a exprimat optimismul că SUA nu se vor retrage din Europa sau din Ucraina. 

”Sunt convins că şi după alegeri va exista în continuare o majoritate clară în Congres care va continua să sprijine Ucraina”, a spus şeful NATO.

De la începutul războiului, SUA au oferit Ucrainei peste 17 miliarde de dolari în ajutor de securitate, mult mai mult decât s-a angajat toată Europa.

 

Amenințarea chineză

 

Dar Stoltenberg a făcut și o legătură între războiul din Ucraina și puterea în creștere a Chinei.

China este cea mai mare provocare geopolitică pentru America, relevă un document al administrației Biden.

Totuși, ceea ce îi enervează pe americani de ani de zile, aspect evidențiat de administrația Trump, este dezechilibrul între cheltuielile militare ale SUA și cele ale europenilor.

”Mă aştept ca membrii NATO să se angajeze să sporească investiţiile în apărare”, spune Stoltenberg.

SG NATO este conștient că unii dintre ei privesc Beijingul cu mai multă înțelegere decât Washingtonul, dar susține că Alianța a făcut un pas înainte: El subliniază că în această vară, în Conceptul Strategic al NATO (documentul de definire a strategiei pe termen lung a Alianței), Beijingul a fost ”însemnat” drept una dintre provocările viitoare.

 

Cu America sau fără?

 

Totuși, membrii Alianței nu s-au pus de acord cu privire la cine va plăti pentru eforturile de răspuns la „provocarea chineză”.

Uni experți, îmbrățișează concepția francezilor privind Autonomia strategică a Europei și consideră că Europa se bazează prea mult pe ajutorul american în probleme de securitate.

”Membrii europeni ai NATO fac promisiuni mari de ani de zile, pe care le-au îndeplinit foarte puțin. Evident, ei nu vor investi suficient în propriile capacități militare și de apărare dacă se pot baza pe SUA de îndată ce va apărea primul semn de necaz, susține profesorul de relații internaționale de la Universitatea Harvard, Stephen Walt .

Europa ar trebui să-și asume responsabilitatea principală pentru propria apărare, în timp ce SUA ar trebui să se concentreze asupra Asiei”, susține Walt, care vede SUA ca „aliat în ultimă instanță” al Europei.

Șeful NATO Stoltenberg nu este de acord cu o astfel de împărțire a rolurilor. Potrivit acestuia, ar reduce puterea Alianței și ar afecta credibilitatea legăturii dintre America de Nord și Europa.

”Cred cu tărie că aliații europeni trebuie să facă mai mult. Vestea bună este că acum au început să cheltuiască mai mult pentru apărare. Dar realitatea este că 80% din cheltuielile pentru apărare ale NATO provin în continuare de la membri non-europeni, a spus Stoltenberg.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel