Pericolul China. Patru consecințe care ar avea un impact profund dacă strategia NATO eșuează

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Armata de Eliberare a Poporului, China. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Beijing
Armata de Eliberare a Poporului, China. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Beijing

La reuniunea miniștrilor de externe ale statelor membre NATO unul din subiectele discutate a fost China.

Atât secretarul general Jens Stoltenberg, cât și secretarul general adjunct Micea Geoană, au subliniat că NATO nu are niciun fel de logică de Război Rece față de China, dar ascensiunea Beijingului trebuie să fie privită inclusiv dintr-un unghi de securitate, fie că este vorba de NATO sau de Uniunea Europeană. 

Pe de altă parte noua administrație de la Casa Albă continuă să considere China ca principala amenințare la adresa SUA și a altor state aliate, chiar dacă retorica Administrației Joe Biden nu mai e atât de agresivă precum cea a Administrației Trump.

Expertul Hans Binnendijk, fost directorul al Centrului pentru Tehnologie şi Politica de Securitate Naţională la Universitatea de Apărare din Washington și membru al reputatului  think tank Atlantic Council, în cadrul unui material semnat în Defense News, citează o analiză a Atlantic Council cu privire la ascensiunea Chinei - “The China Plan: A Transatlantic Blueprint for Strategic Competition”.

 

Greșește NATO în strategia de a aborda problema China? Patru consecințe care ar avea un impact profund

 

Acesta identifică patru consecințe care ar putea surveni unui eșec al strategiei NATO în ceea ce privește China, elemente interdependente între ele și care ar putea avea un impact profund, în sens negativ, asupra întregii Alianțe, dar cu precădere asupra Europei.

În primul rând, susține sursa citată, SUA se vor concentra din ce în ce mai mult asupra Chinei care va fi principalul factor în programele de înzestrare și modernizare militară. Bugetul alocat apărării de către Beijing, măsurat în paritatea puterii de cumpărare s-ar apropia de SUA în viitorul apropiat. Construcția navală agresivă și capacitățile nucleare ale Chinei au generat deja provocări majore pentru americani în Indo-Pacific. Astfel, prioritatea militară a SUA va fi contracararea Chinei, fapt pentru are Europa va fi trecută pe plan secund, o rocadă a Războiului Rece, perioadă în care URSS este principalul adversar.

2. -imagine fara descriere- (nz_uschina_04_75878900.jpg)

 

Rusia ar putea avea de câștigat

 

Un al doilea element este relația dintre Rusia și China. Chiar dacă o alianță militară în ceea ce privește apărarea nu se află în cărți, cele două puteri au lăsat ușa deschisă unei alianțe. Anul trecut președintele rus Vladimir Putin a spus clar că Rusia nu are nevoie de o astfel de alianță cu China, dar ea nu e imposibilă, în timp ce China a salutat poziția Moscovei. Cele două puteri desfășoară exerciții militare comune în mod frecvent și au o colaborare strânsă în ceea ce privește industria de apărare. Beneficiind de un sprijin puternic din partea Chinei, Rusia ar putea deveni și mai îndrăzneață în ceea ce privește activitățile sale militare în Europa.

Un alt treilea element e reprezentat de strategia Belt and Road, noul Drum al Mătăsii, o inițiativă de investiții masive la nivel global din partea Beijingului, o capcană prin care China își mărește influența politică inclusiv în Europa, folosindu-se de factorul economic, consideră expertul Hans Binnendijk. 

Dar în opinia sa poate cel mai important element pe care strategia NATO în ceea ce privește China îl ignoră este agresivitatea Beijingului în Marea Chinei de Sud și de Est, revendicările teritoriale cu precădere asupra Taiwanului. Aceste chestiuni ar putea duce la un conflict nedorit între SUA și China, iar „dacă acest lucru se va întâmpla Europa nu va fi în niciun caz imună”.

Un eventual conflict între China și SUA nu va rămâne doar la nivel regional, precum conflictele din Coreea sau Vietnam”, precizează Binnendijk care amintește și de Articolul 5 din NATO. Și chiar și fără o implicare directă a Europei, aceasta ar avea de suferit din punct de vedere economic în ceea ce privește relația cu China iar un asemenea scenariu cu SUA prinsă în Pacific ar face-o mai vulnerabilă în fața acțiunilor aventuriere ale Federației Ruse, se mai arată în analiza think tank-ului Atlantic Council.

 

Expertul crede că Europa trebuie să își consolideze puterea militară și să trimită un mesaj clar Chinei cu privire la descurajare

 

3. Marina Arm... (china-marina-chinei_85292100.jpg)

Marina Armatei de Eliberare a Poporului, China. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Beijing

Din această perspectivă Hans Binnendijk crede că Europa trebuie să își consolideze propria capacitate militară în cazul în care SUA rămâne blocată în zona Asiei. 

„Europa trebuie și să contribuie activ la descurajarea în zona Asiei și să transmită clar Chinei că NATO nu va ezita să întreprindă acțiuni politice și economice în cazul în care China va ataca forțele americane în Asia”, conchide expertul care e de părere și că Europa ar trebui să limiteze investițiile strategice ale Chinei în statele care sunt și membre NATO, deoarece acestea ar putea duce la blocarea unor decizii sau chiar șa blocarea mobilizării NATO în cazul unei crize.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel