Performanță în SUA: Ultima versiune a AMRRAM lovește la 200 km. În viitor AMRAAM va fi racheta „accesibilă” în timp ce noile AIM-260, „arma foarte scumpă”

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
F-16 Fighting Falcon al SUA lansând o rachetă AIM-120 AMRAAM într-un poligon din Baza Aeriană Elgin. Foto: U.S. Air Force
F-16 Fighting Falcon al SUA lansând o rachetă AIM-120 AMRAAM într-un poligon din Baza Aeriană Elgin. Foto: U.S. Air Force

Deși nu a prezentat date exacte, unul dintre oficialii Raytheon confirmă ceea ce se presupunea de ceva timp: ultima dezvoltare a cunoscutei rachete aer-aer AMRAAM ar fi zburat 200 de km.

„Este aproape dublu ca rază de acțiune față ceea ce a zburat AMRAAM înainte”, a susținut John Norman, vicepreședintele Raytheon pentru cerințe și capabilități de sisteme aeriene și spațiale.

Variantele mai vechi ale AMRAAM și care se află pe multe tipuri avioane de luptă au o rază de acțiune de 105 – 120 de km, în timp ce o versiune mai nouă, AIM-120D, este creditată că zboară la o distanță maximă de 160 – 180 km.

Într-o discuție din 10 septembrie cu reporterii, Norman a făcut unele comentarii despre armele cu care vor fi echipate viitoarele drone CCA, care vor însoți avioanele de generația a cincea F-22 și F-35. Iar, una dintre acestea arme va fi AIM-120D3, care este cea mai recentă versiune a rachetei aer-aer AMRAAM.

Norman a comparat performanțele AIM-120D3 cu ale altor rachete aer-aer, care sunt operaționale sau care sunt în teste, destinate aproximativ aceluiași set de misiuni.

„Raza de acțiune pe care o putem obține cu AMRAAM se apropie de acea capabilitate de prag pe care Forțele Aeriene și-ar dori să o aibă cu JATM atunci când este pusă în funcțiune”, a spus Norman.

 

JATM (sau AIM-260) este racheta aer-aer de nouă generație aflată în dezvoltare

 

2. Imagine il... (f-22-jatm-aim-260_71874900.jpg)

Imagine ilustrativă a unui F-22 Raptor lansând o rachetă JATM (AIM-260). Photo source: USAF illustration

JATM (sau AIM-260) este racheta aer-aer de nouă generație aflată în dezvoltare care va avea o rază de acțiune de minim 200 de km (capabilitatea de prag), fiind destinată să concureze cu armele chinezești și rusești din aceeași categorie.

JATM – construit de Lockheed Martin și despre care Forțele Aeriene au spus relativ puține – va oferi „capabilitate excepțională pentru luptătorii din Forțele Aeriene și Marină”, a spus Norman.

JATM va „aborda amenințarea avansată, toate contramăsurile, contramăsurile electronice pe care amenințările le vor folosi împotriva noastră. Are o capacitate extraordinară împotriva acestora”, a adăugat Norman.

Între timp, cel mai recent AMRAAM a arătat „performanță fenomenală” în toate acele măsurări din timpul testării efectuată împreună cu Forțele Aeriene.

 

AMRAAM va fi racheta accesibilă, JATM „arma foarte scumpă”

 

3. Imagini su... (f-16-rachete-foto-claudio-tramonti_25777100.jpg)

Imagini surprinse de fotograful Claudio Tramonti, cu aeronave F-16 Fighting Falcon Viper, înarmate cu rachete AIM-120 AMRAAM și AIM-9X. Sursă foto: Claudio Tramonti via The Aviationist

„Uită-te la AMRAAM ca pe arma ta de capacitate. … Este arma accesibilă”, a spus Norman. JATM, pe de altă parte, va fi „arma foarte scumpă care dă ușa în jos”. AMRAAM va fi „arma de capacitate, cred, pentru viitorul previzibil”, a spus el.

Norman crede că rachetele AIM-120D3 și AIM-260 sunt „complementare” în evaluările operaționale ale Forțelor Aeriene, potrivit Revistei Air&Space Forces. Acest lucru ar însemna că AIM-120D3 abordează amenințările între 100 și 200 km, în timp ce AIM-260 pe cele aflate la peste 200 de km.

Cel mai recent AMRAAM D3 este rezultatul modelării și simulării în colaborare cu Forțele Aeriene pentru a rezolva lacunele în abordarea amenințării, a spus Norman. Serviciul a împărtășit cele mai recente date de amenințări clasificate cu compania și a recomandat modalități de a elimina acele lacune cu armele existente sau în curs de dezvoltare.

Fără a intra în specificul performanței, „ceea ce vă pot spune este că, pentru ceea ce vedem din analiza amenințărilor de astăzi, avem capabilitatea AMRAAM de astăzi cu D3 care contracarează această amenințare”, a spus el.

O îmbunătățire este raza extinsă și timpul de zbor. „Este aproape dublu ca rază de acțiune față de ceea ce a zburat AMRAAM înainte”, a susținut Norman.

„Nu am schimbat propulsia. Tocmai am schimbat modul în care zboară pe distanțe lungi, astfel încât are mai multă energie cinetică atunci când lovește ținta la acea distanță și este capabil să zboare foarte eficient. … Iar acest lucru ne readuce la paritate [cu] o mare parte din capabilitățile tuturor amenințărilor de ritm din întreaga lume. Deci, face ca AMRAAM să fie un fel de „prevăzut pentru viitor”.

Racheta are, de asemenea, „capabilitate îmbunătățită împotriva tuturor tehnicilor avansate de bruiaj asupra semnalelor radio digitale modulate în frecvență [DRFM - digital radio frequency modulation] pe care adversarii le folosesc pentru a încerca să contracareze armele noastre aeriene cu rază lungă de acțiune și este integrată pe mult mai multe platforme... Suntem pe 14 platforme diferite, în 43 de țări.”

Cu cardurile noi, timpul de procesare al lui D3 este de patru ori mai rapid decât versiunea anterioară, a spus Norman [probabil, referindu-se la timpul de răspuns față de semnalul de bruiaj – nota autorului].
Una dintre provocările cu care se confruntă Raytheon este ca piloții de luptă să înțeleagă toate capabilitățile noului AIM-120, a susținut Norman.

„Petrecem mult timp la școala de arme a Forțelor Aeriene, cu Centrul de Război Aerian și cu escadrile, cu Escadrila 85 de Test și Evaluare, Escadrila 422 de Test și Evaluare... pentru ca piloții de luptă să înțeleagă cu adevărat, iată de ce racheta este capabilă și iată câteva moduri diferite în care o veți folosi în viitor”, a spus el.
AMRAAM poate fi, de asemenea, tras de la sol, folosind lansatoarele NASAMS (National Advanced Surface-to-Air Missile System), ceea ce înseamnă că poate fi folosită și ca armă sol-aer.

 

Multe țări donează Ucrainei AMRAAM mai vechi pentru a le utiliza în NASAMS

 

4. NASAMS / ... (1-nasams-firing-vhdb81_12613900.jpg)

 NASAMS / Ramstein Legacy 2024 , NATO

Multe țări donează Ucrainei AMRAAM mai vechi pentru a le utiliza în NASAMS, a spus Norman, unele dintre rachete datând de 30 de ani.

„Încă au o rată efectivă [de lovire a țintelor] de peste 95 la sută. Și asta este pur și simplu sălbatic”, a spus el.

„În mod istoric, producem între 450 și 650 de AMRAAM pe an pe toate aceste loturi și cred că ați văzut că în ultimele câteva loturi, cererea a crescut până la 1.200”, a spus Norman. Compania este implicată în discuții cu Forțele Aeriene și Departamentul de Stat [ale SUA] pentru a stabili dacă arma ar putea fi produsă într-o altă țară – Japonia este un candidat principal – dar Norman a spus că cererea ar trebui să ajungă la 2.000 pe an pentru ca un astfel de plan să fie fezabil.

Nota autorului: Raza maximă pe care o ating racheta R-37 rusească și P-21 chinezează este de 400 de km, iar AIM-260 s-ar adresa mai degrabă amenințărilor aflate la o distanță de 250 – 400 de km , decât celor aflate la 200 - 250 de km.

Cu toate acestea, SUA au mai operaționalizat recent pentru avioanele F-18 ale Marinei racheta aer-aer AIM-174, care este de fapt racheta sol-aer SM-6 adaptată pentru avioane de luptă. SM-6 are o rază de acțiune de peste 240 km, dar fiind lansată din aer ar putea depăși 400 de km. Acest lucru ar însemna că AIM-260 s-ar suprapune cu AIM-174 ca rază de acțiune, dar ar mai exista posibilitatea ca AIM-260 să fie folosită pentru viteze foarte mari dar la o rază de acțiune mai mică decât cei 400 de km ai rachetelor adversarilor.

Din această perspectivă, cea mai recentă versiune de AMRAAM ar trebui comparată cu rachetele rusești și chinezești din intervalul 150 – 300 de km. Deci AIM-120D3 ar trebui să zboare de fapt 250 de km. Cea mai reprezentativă amenințare este racheta PL-15 produsă de China, care are o rază maximă de acțiune de 200 – 300 km.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel