Performanță deosebită a avioanelor F-15E americane: Doar ele au doborât jumătate din toate dronele iraniene lansate asupra Israelului

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
 F-15 Eagle trage o rachetă aer-aer AIM-7 Sparrow cu rază medie de acțiune. (Foto: Forțele Aeriene ale SUA - sergent Michael Ammons).
F-15 Eagle trage o rachetă aer-aer AIM-7 Sparrow cu rază medie de acțiune. (Foto: Forțele Aeriene ale SUA - sergent Michael Ammons).

Avioanele de luptă F-15E Strike Eagle ale Forțele Aeriene americane (USAF) au doborât peste 70 de drone iraniene în timp ce se îndreptau către ținte din Israel, pe 13 aprilie, au declarat oficialii americani.

De asemenea, o baterie Patriot din Erbil, Irak, a doborât o rachetă balistică, iar distrugătoarele USS Arleigh Burke și USS Carney din estul Mediteranei au doborât patru până la șase rachete balistice, au adăugat oficialii. Avioanele Marinei americane au susținut la rândul lor misiunea, potrivit publicației Air&Space Forces Magazine.

„Pe 13 aprilie și în dimineața zilei de 14 aprilie, forțele Comandamentului Central al SUA (CENTCOM), sprijinite de distrugătoarele Comandamentului European al SUA (EUCOM), au angajat și au distrus cu succes peste 80 de vehicule aeriene fără echipaj de atac unidirecțional (OWA UAV) și cel puțin șase rachete balistice lansate din Iran și Yemen pentru a lovi Israelul, a anunțat CENTCOM într-un comunicat oficial de presă.

Președintele Joe Biden a vorbit cu membrii escadrilelor 494 și 335, care au fost implicate în operație,  pentru a „le lăuda calitățile excepționale de pilotaj și priceperea de a apăra Israelul în fața unui atac aerian fără precedent al Iranului”, a spus Casa Albă.

„Acești militari curajoși ne fac pe toți mândri”, a spus președintele SUA.

Oficialii americani au declarat că atacul iranian a constat în peste 100 de rachete balistice, 30 de rachete de croazieră de atac terestre și 150 de drone. SUA au anunțat că au interceptat rachete și drone aflate în zbor spre Israel, lansate din Iran, Irak, Siria și Yemen. Potrivit oficialilor americani și israelieni, „99 la sută” dintre drone și rachete au fost interceptate. Majoritatea au fost eliminate de Israel, a declarat un înalt oficial american. Avioanele de luptă britanice și franceze au doborât și ele câteva drone.

„Cooperarea strânsă dintre forțele armate americane și IDF (Forțele de Apărare Israeliene) a condus la formarea unei coaliții puternice care a probat  aseară în fața atacului aerian al Iranului”, a declarat IDF pe 14 aprilie.

Apărarea antiaeriană de coaliție a funcționat foarte bine și exact pe măsura așteptărilor, deși au fost unele emoții.

În timp ce Israelul și-a organizat apărarea cu sisteme sol-aer Arrow 2 și Arrow 3, precum și cu avioane de luptă, SUA au coordonat apărarea antiaeriană pentru forțele coaliției de la Centrul de Operații Aeriene Combinate (CAOC) situat la Baza Aeriană Al Udeid, Qatar, unde șeful Forțelor Aeriene Centrale (Air Forces Central - AFCENT), generalul-locotenent Alexus G. Grynkewich, este  comandant regional de apărare antiaeriană.

Biden a ordonat în ultima săptămână deplasarea în regiune a unor avioane F-15 și distrugătoare suplimentare echipate cu sistemul de apărare antiaeriană AEGIS. Într-o declarație din 13 aprilie, Biden a spus că aceste desfășurări au dus la interceptarea „a aproape tuturor” dronelor și rachetelor lansate împotriva Israelului. Un înalt oficial al administrației a declarat reporterilor că peste 100 de rachete balistice au fost simultan în aer în timpul atacului.

Într-un interviu acordat Air&Space Forces Magazine, pe 14 aprilie, Grynkewich a refuzat să discute despre atacul Iranului. Cu toate acestea, Grynkewich a descris modul în care CAOC coordonează de obicei apărarea antiaeriană.

„Luăm orice bunuri pe care le avem în teatru... sub controlul nostru tactic sau într-un rol de sprijin direct în cadrul forței întrunite și de coaliție și le integrăm astfel încât să putem sincroniza loviturile și efectele atunci când ajungem într-o luptă de apărare antiaeriană (air defense fight)”, a spus Grynkewich.

În viitor, SUA doresc să sporească colaborarea în domeniul apărării antiaeriene și antirachetă, care a fost și rămâne un obiectiv de lungă durată pentru CENTCOM.

„Au fost multe care s-au realizat” în ultimii ani, a spus Grynkewich. „Încercăm să unim parteneri din regiune care împărtășesc perspectiva unei amenințări, împărtășesc îngrijorarea cu privire la amenințările la adresa stabilității din regiune – care provin în principal din Iran cu un număr mare de rachete balistice – și să fie într-o poziție în care putem partaja informații, putem partaja avertismente de amenințare. Iar scopul final este să ajungem la o integrare mult mai profundă și deplină. Am făcut progrese extraordinare”.

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak a declarat că avioanele Royal Air Force (RAF) au doborât „un număr” de drone iraniene în timpul atacului masiv. Ministerul britanic al Apărării a precizat într-o declarație că aeronavele RAF din regiune sunt pregătite să „intercepteze orice atacuri aeriene desfășurate în raza de acțiune a misiunilor noastre existente”.

Avioane de luptă RAF și de realimentare au fost desfășurate suplimentar pentru misiunea împotriva Statului Islamic din Irak și Siria, iar acest lucru a permis mijloacele aeriene americane să se concentreze pe interceptarea amenințărilor iraniene.

„Este o victorie pentru conceptul de apărare integrată antiaeriană și antirachetă la nivel de teatru”, a declarat generalul în retragere de marină Kenneth F. McKenzie, comandantul CENTCOM din 2019-2022, pentru Air & Space Forces Magazine. „Oamenii ar trebui să tragă concluzii solide din ceea ce tocmai s-a întâmplat cu privire la eficacitatea acestei abordări.”

Alți foști generali de top cu misiuni în Orientul Mijlociu au fost de acord.

„Una dintre marile preocupări pe care le-am avut, a fost modul în care urma să împărtășim imaginea aeriană cu israelienii și apoi să coordonăm cine, ce și când făcea pe timpul atacului”, a adăugat generalul în retragere de aviație Jeffrey L. Harrigian, comandantul AFCENT în perioada 2016-2018. „Pe baza rezultatelor, se pare că a fost o coordonare destul de bună.”

Comandantul CENTCOM din 2016-2019, generalul în retragere de forțe terestre, Joseph L. Votel, a declarat că atacul Iranului a dovedit că apărarea antiaeriană și antirachetă integrată „ar trebui să fie acum o prioritate primordială” pentru întreaga regiune.

„Sper că statele din Golf iau notă de acest lucru”, a spus Votel. „Nivelul de cooperare dintre armatele occidentale plus Iordania este un exemplu real pe care ar trebui să fie dornici să-l imite împotriva amenințării iraniene”.

Iranul a declarat că loviturile sale cu drone și rachete - primul său atac direct împotriva teritoriului israelian - au fost ca răspuns la un atac din 1 aprilie al Israelului, care a ucis personalități de rang înalt din Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice într-o unitate din Damasc. Iranul a promis represalii, iar Israelul, SUA și regiunea se pregăteau pentru atac. Nu este clar cum va răspunde acum Israelul.

Biden a vorbit la telefon cu premierul israelian Benjamin Netanyahu după atacuri. Un înalt oficial al administrației le-a spus reporterilor că, cei doi lideri „au avut o discuție despre încercarea de a calma lucrurile”.

„Acesta este un mare eșec descurajator pentru iranieni”, a spus Michael Knights de la Institutul Washington pentru Politica Orientului Apropiat. „Aceasta este concluzia cheie din acest atac. Dar este, de asemenea, un moment în care cred, că israelienii ar fi sub o mare presiune acum pentru a lăsa volumul să scadă în acest conflict.”

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel