Pentru prima oară România va deține postul de vicepreședinte al Comisiei Europene prin Roxana Mînzatu. Aceasta e și noul Comisar pe educație, muncă și demografie

Darius Muresan |
Data publicării:
Roxana Mînzatu, vicepreședintele Comisiei Europene și Comisarul pe „Competențe și Educație, Locuri de muncă și drepturi sociale, demografie”. Photo source: DC News
Roxana Mînzatu, vicepreședintele Comisiei Europene și Comisarul pe „Competențe și Educație, Locuri de muncă și drepturi sociale, demografie”. Photo source: DC News

Roxana Mînzatu, candidata României pentru Comisia Europeană, a primit postul de vicepreşedintă executivă pentru oameni, competenţă şi pregătire în noua Comisie Europeană, anunţată marţi, la Bruxelles, de preşedinta executivului european, Ursula von der Leyen.

"Sunt foarte bucuroasă să îi încredinţez Roxanei Mînzatu rolul de vicepreşedintă executivă pentru oameni, competenţe şi pregătire. Ea va avea responsabilitatea pentru competenţe, educaţie şi cultură, locuri de muncă de calitate şi drepturi sociale. Aceasta se află sub umbrela demografiei. Roxana va conduce în special o Uniune a competenţelor şi pilonul european al drepturilor sociale. Ea se va concentra asupra acelor domenii care sunt esenţiale pentru a uni societatea noastră", a declarat Ursula von der Leyen.

Politiciana germană a anunţat că noua Comisie va fi mai suplă, cu posturi interconectate şi nu va mai avea posturi de vicepreşedinţi simpli, ci şase vicepreşedinţi executivi.

În ceea ce priveşte paritatea de gen, o temă dragă Ursulei von der Leyen, ea a transmis că din noua echipă vor face parte 11 femei, ceea ce reprezintă 40% din Colegiul Comisarilor.

Von der Leyen, care dorea să obţină paritatea în această echipă de 27 de comisari, a explicat că propunerile iniţiale din statele membre au dat o pondere de 22% a femeilor, amintește Agerpres. "A fost complet inacceptabil", a subliniat ea, recunoscând în acelaşi timp că, în ciuda progreselor înregistrate în cursa de acasă, mai era "încă multă muncă de făcut".

Von der Leyen a declarat că, din cei şase vicepreşedinţi executivi în noua Comisie Europeană, patru sunt femei şi doi sunt bărbaţi. "Trei din statele membre care au aderat înainte de căderea Cortinei de Fier. Şi trei din statele membre care au aderat după ce Europa a fost reunificată. Din ţările baltice, din ţările nordice şi din Europa de Est. Miniştri şi prim-miniştri. Cu un trecut diferit. Dar toţi cu un singur obiectiv comun - şi acesta este să facă Europa mai puternică", a apreciat ea.

În afară de Roxana Mînzatu, au mai primit posturi de vicepreşedinţi executivi candidata Spaniei, Teresa Ribera, care va fi vicepreşedintă executivă pentru o tranziţie curată, justă şi competitivă. Ea va fi responsabilă şi de politica de concurenţă şi va îndruma activitatea pentru a se asigura că Europa rămâne pe drumul cel bun pentru obiectivele sale stabilite în Pactul verde european. Ribera va trebui totodată să asigure decarbonizarea şi industrializarea economiei UE.

Finlandeza Henna Virkkunen va fi vicepreşedintă executivă pentru suveranitate tehnologică, securitate şi democraţie. Ea va fi totodată responsabilă pentru portofoliul tehnologiilor digitale şi emergente. "Îi voi cere Hennei să se uite la aspectele interne şi interne ale securităţii. Dar şi să consolideze fundaţiile democraţiei, precum statul de drept, şi să-l protejeze ori de câte ori este atacat", a declarat Ursula von der Leyen, potrivit unui comunicat de presă al Comisiei Europene.

Francezul Stephane Sejourne va fi vicepreşedintele executiv pentru prosperitate şi strategie industrială. El va fi, de asemenea, responsabil pentru industrie, IMM-uri şi piaţa unică. "El se va ocupa de activitatea de a pune în aplicare condiţiile pentru ca companiile noastre să prospere - de la investiţii şi inovare la stabilitate economică şi comerţ şi securitate economică", a explicat şefa Comisiei Europene.

Estona Kaja Kallas va fi şefa diplomaţiei UE şi vicepreşedintă. "Ne aflăm într-o perioadă de rivalităţi strategice şi de instabilitate. Politica noastră externă şi de securitate trebuie elaborată având în minte această realitate şi trebuie să fie aliniată mai mult cu interesele noastre. Ştiu că pot conta pe ea să realizeze toate aceste lucruri - şi să fie puntea între politicile noastre interne şi externe. Şi să se asigure că rămânem o Comisie Geopolitică", a insistat Ursula von der Leyen.

În fine, italianul Raffaele Fitto va fi vicepreşedinte executiv pentru coeziune şi reforme. "El va fi responsabil pentru politica de coeziune, dezvoltarea regională şi oraşe. Ne vom baza pe experienţa sa vastă pentru a ajuta la modernizarea şi consolidarea politicilor noastre de coeziune, investiţii şi creştere", a mai spus şefa Comisiei Europene.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel