Potrivit Direcției Principale de informațiia a Armatei ucrainene (HUR), un elicopter rus Mil Mi-8 a fost doborât de o rachetă R-73 SeeDragon trasă de la o dronă navală Magura V5. Doborârea este surprinsă de o cameră pe o dronă.
„Soldații unității speciale HUR Grupa 13 au doborât pentru prima dată o țintă aeriană folosind o dronă navală de atac Magura V5, înarmată cu rachete, pe 31 decembrie”, a informat serviciile de informații militare ucrainene.
Serviciul a adăugat și detalii: „În timpul bătăliei de la Marea Neagră, lângă Capul Tarchankut, în Crimeea ocupată temporar, un elicopter rusesc Mi-8 a fost distrus de rachetele R-73 SeeDragon. Un alt dintre aceste elicoptere inamice a fost avariat de incendiu și a reușit să ajungă la baza aeriană.
Videoclipul prezintă elicopterul Mi-8, a cărui silueta este clar vizibilă. De asemenea, puteți vedea lansarea rachetei R-73 SeeDragon, care a zburat în zig-zag spre țintă.
Coloanele de apă indică faptul că echipajul elicopterului era conștient de prezența dronei și încerca să o distrugă. Din videoclip, reiese că i-a fost frică de atac pentru că a lansat momeală tip flare, dar racheta nu a putut fi păcălită de acestea.
Un alt elicopter inamic similar a fost avariat de lovituri și a reușit să ajungă la aerodromul de bază.
Nu este clar când a fost făcut videoclipul, deși ucrainenii spun că a fost marți.
Magura V5
Magura V5 este punctul culminant al dezvoltării vehiculelor aeriene fără pilot ucrainene, care au fost utilizate inițial în principal împotriva țintelor navale rusești.
Imaginile de la teste au arătat însă că ucrainenii încercau să-i înarmeze cu diverse arme, inclusiv cu lansatoare de rachete salvă de tip Grad.
Primul caz de utilizare a unei rachete R-73 lansată de pe o ambarcațiune fără pilot a fost înregistrat în luna mai, când au apărut filmările unei ambarcațiuni înarmate cu această rachetă, a raportat site-ul The War Zone.
Echipajul elicopterului rus de patrulare Kamov Ka-29 a reușit să distrugă drona trăgând cu armele de la bord. Rusia a spus aqtunci că s-a t tras asupra unui elicopter Mi-8, dar nu a fost lovit.
Anterior, dronele ucrainene au fost înarmate cu rachete aer-aer R-60 mai vechi. Ambele tipuri sunt potrivite în acest scop deoarece au ghidaj în infraroșu și nu este necesar controlul de la distanță.
Lansarea de la suprafață sau de la sol, însă, le limitează semnificativ raza de acțiune, deoarece nu au suficient combustibil pentru a urca sus, fiind concepute să fie trase dintr-o aeronavă. Cu toate acestea, ele pot fi folosite împotriva elicopterelor care zboară la joasă altitudine.
Racheta R-73
Cea mai nouă rachetă este desemnată ca R-73 SeaDragon, ceea ce sugerează că ar putea fi o variantă a rachetei aer-aer Vympel R-73 (folosită și de avioanele MiG-29 ucrainene) modificată pentru lansare de pe o barcă.
Racheta R-73 a fost principala armă a aeronavelor de luptă aeriană sovietică și rusă din 1984. Are ghidaj în infraroșu, dar poate fi îndreptat și cu o vizor de cască. Arma a fost dezvoltată de biroul Vympel din Moscova. Rușii l-au perfecționat treptat și l-au furnizat aliaților lor. A fost folosită în războiul Etiopiei cu Eritreea și în ultimul conflict dintre India și Pakistan, precum și în atacul rusesc asupra Georgiei.
A fost deja modificat pentru lansare din țară la sfârșitul anilor 1990 în Serbia și a fost folosit și de houthii yemeniți, care au găsit aceste rachete în depozitele de arme guvernamentale.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News