Cele două aeronave din cadrul Forțelor Aeriene ale SUA au fost redislocate luni la Baza Aeriană Norrbotten din nordul țării. După cum au anunțat reprezentanții Comandamentului Forțelor Aeriene americane, misiunea de bază a bombardierelor strategice va consta în desfășurarea de exerciții comune cu militarii suedezi.
În Suedia, sosirea bombardierelor strategice americane a fost denumită “istorică”.
“Astăzi, am fost martorii unui eveniment istoric”, a declarat locțiitorul comandantului Forțelor Aeriene suedeze, Tommi Petersson.
SUA desfășoară în mod regulat bombardiere strategice în Europa, mai ales în Marea Britanie sau Norvegia, în funcție de misiune. Cea mai intensă activitate a bombardierelor B-1B pe continentul european a fost semnalată în 2021, când SUA au decis să monitorizeze acțiunile Flotei de Nord a Rusiei.
La acea vreme, conducerea Forțelor Aeriene americane a desfășurat bombardiere B-1B Lancer și 200 de militari de sprijin aparținând Aripii 7 Aviație de Bombardament de la baza Dyes din Texas în localitatea norvegiană Orland, cu misiunea de a răspunde promt la acțiunile Rusiei în Arctica.
Primul zbor al bombardierelor strategice americane deasupra teritoriului Suediei “neutre” a avut loc în anul 2020, când două aeronave B-1B din cadrul Aripii 28 Aviație de Bombardament de la baza Ellsworth (Dakota de Sud) a stabilit interacțiunea cu serviciile terestre suedeze.
Comentariul autorului: Bombardierele strategice B-1B Lancer dislocate în Suedia fac parte din cele patru aeronave de acest tip dislocate la sfârșitul lunii mai la Baza Aeriană Fairford din Marea Britanie pentru îndeplinirea de misiuni ca parte a Bomber Task Force 2023-3.
Aeronavele americane au fost foarte active în teatrul de operații european, unde au participat la mai multe exerciții ale NATO planificate în nordul Europei, în zona Mării Baltice sau pe teritoriul și în spațiul aerian al Germaniei. De asemenea, două bombardiere B-1B au zburat în zona Golfului Persic, unde au executat lansări de bombe și rachete.
Bombardierele americane au aterizat și în România, pe aerodromul Mihail Kogălniceanu de lângă Constanța, de două ori în trei zile, pe 12 și 14 iunie, după ce au participat la activități în cadrul celui mai mare exercițiu aerian al NATO, Air Defender-2023, desfășurat în Germania. Aeronavele au efectuat o realimentare de tip hot-pit în România, ceea ce înseamnă alimentarea imediată a unui avion după ce acesta aterizează iar motorul încă funcționează. Procedura le permite aeronavelor să rămână în aer mai mult timp și, prin urmare, să fie mai eficiente în luptă.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News