Referindu-se tot la Rusia, în document se precizează clar, pentru prima dată în 19 ani, că Teritoriile de Nord [partea sudică a arhipelagului Kurile] sunt „ocupate ilegal de Rusia”.
Cartea albastră diplomatică este un document care rezumă politicile diplomației japoneze, fiind publicat în fiecare an din 1957.
În document, se mai arată că negocierile privind tratatul de pace dintre Japonia și Rusia „nu au fost în măsură să ofere perspective” și că Teritoriile de Nord sunt „un teritoriu al Japoniei, dar în prezent sunt ocupate ilegal de Rusia”.
Aceste expresii de criticare dură a Rusiei nu au mai fost folosite de mult timp în cartea albastră diplomatică. Ultima dată când autoritățile nipone au apelat la termenul de „ocupație ilegală” a fost în 2003 pe timpul negocierilor de pace, iar în 2011 s-au referit la Insulele Kurile ca „teritoriu al Japoniei”.
Referindu-se la China, documentul remarcă legăturile strânse ale acesteia cu Rusia, precum și extinderea activităților militare în jurul Japoniei, ceea ce provoacă o puternică îngrijorare de securitate la Tokyo.
În ceea ce privește Coreea de Nord, Japonia consideră inacceptabilă recenta intensificare a testelor de lansare a rachetelor de diferite tipuri și solicită Phenianului să implementeze rezoluțiile relevante emise de Consiliul de Securitate al ONU.
La conferința de presă, ministrul de externe nipon, Yoshimasa Hayashi, întrebat cu privire la expresia „Teritoriile de Nord ocupate ilegal de Rusia” a explicat că ”decizia [pentru o astfel de formulare] a fost luată după o analiză cuprinzătoare”.
Rusia simte că e vulnerabilă și apelează la China
Comentariul autorului: Deși momentan, sancțiunile economice impuse de Japonia par mult mai amenințătoare pentru Rusia, decât reamintirea faptului că deține ilegal teritorii nipone, de la Tokyo vine un mesaj destul de clar că Japonia va profita de orice oportunitate pentru a-și recupera Kurilele de Sud.
În termeni strategici, Rusia ar trebui să țină cont de acest avertisment și să mențină în Orientul Îndepărtat suficiente forțe armate pentru a descuraja orice tentativă de destabilizare a zonei. Dar, la adăpostul amenințării nucleare pe care o flutură permanent împotriva oricui i se opune, Rusia își mută forțe convenționale din Regiunea Militară Est către Europa pentru a ocupa Ucraina.
Potrivit Pentagonului, în prezent, Rusia are pe teritoriul ucrainean 85 de grupuri de luptă de nivel batalion, ceea reprezintă aproximativ 70.000 luptători, la care se adaugă elementele de forțe aeriene, navale, precum și logistica și alte formațiuni militare non-luptătoare, ducând numărul total de militari implicați în război la aproximativ 200.000 - adică o cincime din totalul forțelor armate ruse.
Dacă se scad și forțele nucleare, se constată că, fiecare unitate luptătoare convențională rusească, care se află oriunde în altă parte decât Ucraina, are doar 70 - 75% din capacitatea de luptă proiectată. În mod normal, astfel de unități, reduse numeric ca personal și tehnică, nu își pot îndeplini misiunile.
În aceste condiții, Rusia, deja, a devenit vulnerabilă și se pare că a început să apeleze la China. Potrivit adjunctului consilierului pentru securitate națională de la Casa Albă pentru Economie Internațională, Duleep Singh, Ministerul chinez al Apărării a început să acorde sprijin forțelor armate ruse, ”printr-o serie de canale directe și indirecte”. Nu se precizează în ce constă acest sprijin, dar nu poate fi exclusă tehnica militară, deoarece pierderile ruse în Ucraina sunt foarte mari, iar China a importat în trecut tehnică rusească.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News