Pentru prima dată de la invazia rusă, un avion francez ATL2 a zburat deasupra Mării Negre, într-o misiune de culegere de informații

Ionel Copcea |
Data publicării:
Avion francez de patrulare maritimă Atlantique 2 (ATL2)
Avion francez de patrulare maritimă Atlantique 2 (ATL2)

Potrivit conturilor de monitorizare a aviației de pe Twitter și Telegram, pe 07.06.2022, un avion de patrulare maritimă Bréguet Atlantique ATL2 aparținând Forțelor Navale franceze a îndeplinit misiuni de tip ISR (Intelligence, Surveillance, Reconnaissance) deasupra apelor neutre ale Mării Negre. 

Aeronava a decolat în această dimineață de la Baza Aeriană Souda Bay de pe Insula Creta (Grecia), îndreptându-se în direcția nord. Ajungând la frontiera dintre Bulgaria și România, avionul de patrulare maritimă a ieșit deasupra Mării Negre, unde și-a oprit transponderul ADS-B de la bord.

Probabil, avionul francez a desfășurat activități specifice de culegere de informații în zona apelor neutre ale Mării Negre, fără să se apropie de frontierele rusești.

 

E pentru prima dată de la începutul invazie ruse când un avion de cercetare francez zboară deasupra Mării Negre

 

Trebuie remarcat faptul că este pentru prima dată de la începutul invaziei militare a Federației Ruse în Ucraina când un avion de cercetare francez iese deasupra apelor Mării Negre.

La începutul operației militare speciale, pe 24 februarie, au fost oprite toate zborurile de cercetare desfășurate deasupra Mării Negre de mijloace aeriene ale SUA și altor state membre NATO.

Ulterior, au fost reluate zborurile dronelor de cercetare americane de tip RQ-4B Global Hawk, dislocate la Baza Aeriană Sigonella de pe Insula Sicilia (Italia). Acestea însă, au fost efectuate numai în jumătatea Mării Negre, departe de granițele Federației Ruse.

De asemenea, în urmă cu câteva săptămâni, au fost reluate și ieșirile deasupra apelor neutre ale Mării Negre ale avioanelor britanice de cercetare de tip RC-135W.

Zborurile au ca obiectiv monitorizarea navelor și trupelor ruse în Marea Neagră, în Peninsula Crimeea și Ținutul Krasnodar. În același timp, senzorii mijloacelor de cercetare aeriană acoperă și o parte din sudul teritoriului Ucrainei.

 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel