Luptele în Donețk de intensifică. Deși forțele ruse au atacat pozițiile defensive ucrainene de peste 200 de ori, au pierdut doar 1.200 de militari într-o zi

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Militar rus, în timpul unor exerciții efectuate înainte de startul invaziei din Ucraina / Armata Rusă, facebook, ministerul apărării
Militar rus, în timpul unor exerciții efectuate înainte de startul invaziei din Ucraina / Armata Rusă, facebook, ministerul apărării

Presiunea pe care o exercită forțele ruse asupra celor ucrainene a crescut dramatic de la începutul acestei săptămâni.

Pe 29 august, s-a înregistrat neverosimilul număr de 215 ciocniri de luptă între militarii ucraineni și cei ruși, iar de luni până miercuri rușii au atacat de 550 de ori pozițiile ucrainene. Situația nu include confruntările din regiunea rusească Kursk.

Informația a fost furnizată de Statul Major General ucrainean în raportul său (publicat vineri dimineața) pentru data de 29 august 2024, privind evoluția situației pe front.

 

Cele mai multe confruntări sunt în continuare în Regiunea Donețk

În regiunea Donețk, forțele ruse atacă pe cinci direcții principale. Aproximativ 80% din totalul luptelor sunt în această regiune, unde frontul are o lungime de aproape 300 km. Linia totală de contact terestră, exclusiv cea de pe fluviul Nipru, are o lungime aproximativă de 600 de km, întinzându-se pe teritoriul regiunilor Harkov, Lugansk, Donețk și Zaporojie.

Zona Pokrovsk din Regiunea Donețk rămâne cea mai activă, forțele ruse efectuând 58 de atacuri. Dar, și pe direcțiile adiacente, Toretsk și Kurakhovo, situate la nord respectiv sud de direcția Pokrovsk, numărul atacurilor rusești este unul ridicat ajungând la 21 respectiv 38.

O caracteristică a confruntărilor actuale este numărul mic al pierderilor umane (morți și răniți) înregistrate de forțele ruse la un singur atac. Astfel, pe 29 august, trupele ruse au pierdut aproximativ 1.200 de militari, rata pierderilor rusești pentru ziua de joi fiind de 5,5 militari la un atac.

Acest lucru semnifică faptul că forțele ruse preferă să atace în grupuri mici, de regulă de la o grupă până la un pluton. O astfel de tactică este folosită de forțele ruse în special pentru a identifica pozițiile de tragere a trupelor ucrainene, pentru a se infiltra în anumite poziții importante, dar și pentru a le hărțui permanent, ducând la obosirea accentuată a militarilor ucraineni din prima linie. Asaltul final rusesc asupra fortăreței Avdiivka a fost precedat de o perioadă mare de atacuri terestre mai mici prin care s-au creat condiții avantajoase pentru a lansa o lovitură decisivă.

Sprijinul rusesc de artilerie și aviație pentru operațiile din prima linie a frontului a rămas constant în lunile iulie și august, fiind în medie de 4.500 lovituri de artilerie pe zi - ceea ce înseamnă peste 20.000 de proiectile de artilerie - și de 100 de bombe ghidate pe zi.

Pierderile de tancuri înregistrate de către forțele ruse a scăzut de aproape două ori în august (6 tancuri pe zi) față de iulie (10 pe zi). Cel mai probabil, operațiile rusești din august s-au bazat mai puțin pe tancuri față de cele din iulie.

Una dintre explicațiile privind reducerea întrebuințării tancurilor este retragerea unor unități de pe frontul din Ucraina și trimiterea lor în zona Kursk.

Din datele disponibile, gruparea operativă ucraineană din Kursk este formată majoritar din brigăzi de desant aerian cu o înzestrare mai redusă de tancuri – una la două companii. Pe de altă parte, este posibil ca actuala configurație a terenului să nu fie avantajoasă pentru întrebuințarea la o scară mai mare a tancurilor sau ca forțele ruse să le păstreze pentru un asalt masiv asupra orașului Pokrovsk.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel