Atacarea bazei ruse de la Novofedorivka | Forţele pentru Operaţii Speciale şi mai mulţi partizani ucraineni s-ar afla în spatele atacurilor

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Un oficial guvernamental ucrainean a declarat miercuri pentru The Washington Post că atacul asupra bazei aeriene ruse din Novofedorivka, Peninsula Crimeea, a fost opera Forţelor pentru Operaţii Speciale ale armatei ucrainene.

Oficialul, care a vorbit sub protecția anonimatului deoarece nu era autorizat să vorbească public pe această temă, nu a dezvăluit detalii despre modul în care a fost efectuat atacul de marți.

În orice caz, dacă se confirma că Forţele pentru Operaţii Speciale ale armatei ucrainene au efectuat această serie de atacuri, acest lucru demonstrează ca forţele armate ucrainene au capacitatea de a desfăşura operaţiuni militare mult în spatele liniilor inamice.

Forţele pentru Operaţii Speciale ale armatei ucrainene. Sursa Foto: Twitter UkraineInfoBot.

Oficialul ucrainean a precizat pentru The Washington Post că pentru efectuarea acestui atac „a fost folosit un dispozitiv de fabricație exclusiv ucraineană”, dar nu a vrut să dezvăluie tipul de armă folosită.

Mass-media ucraineană a înaintat ipoteza folosirii sistemului ucrainean de rachete tactice Grom-2, numit și Thunder. Potrivit jurnaliștilor, doar rachetele trase de acest sistem ar putea ajunge de pe teritoriul controlat de Ucraina - baza aeriană rusa din Novofedorivka se afla la aproximativ 180 km de linia frontului. Această informaţie nu a fost confirmată până acum de surse oficiale ucrainene.

Grom-2 este un sistem mobil de rachete balistice cu rază de acțiune cuprinsă între 50 și 280 km - pe deplin proiectat și dezvoltat în Ucraina de către biroului de proiectare Yuzhnoie și AM Makarov.

Lucrările la complexul Grom au fost anunțate pentru prima dată la o expoziție de echipamente militare, desfăşurată la Kiev, în 2014. Un an mai târziu, a fost anunțat că producția în masă a sistemului Grom-2 ar putea începe în 2018.

Ieri, Cel puțin trei explozii au zguduit baza aeriană Safy din Crimeea. Forțele Aeriene Ucrainene au precizat într-un comunicat că nouă avioane militare rusești au fost distruse, despre care autoritățile ucrainene au spus că au fost folosită de Rusia pentru a lansa atacuri cu rachete împotriva teritoriului controlat de Ucraina.

Oficial, Kievul a refuzat să confirme sau să infirme faptul că ucrainenii au fost implicați în atac. Dar, marți, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a insistat să precizeze că Ucraina nu renunţa la Peninsula Crimeea

,,Crimeea este ucraineană și nu vom renunța niciodată la ea", a spus el, fără să facă mențiuni la incidentul petrecut la baza aeriană Safy.

Între trimp, Mihailo Podoliak, consilierul şefului administraţiei preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a respins responsabilitatea Kievului pentru exploziile produse la baza rusa din Crimeea.

Podoliak a spus că exploziile ar fi putut avea diverse cauze, de la o detonare accidentală a muniţiei, după cum susţine Ministerul rus al Apărării, până la rezultatul unei gestionări ineficiente.

Cu toate acestea, oficialul ucrainean nu a exclus în totalitate ipoteza unei acţiuni a ‘partizanilor ‘ care doresc eliberarea Crimeii.

‘Desigur, oamenii care trăiesc în ocupaţie înţeleg că vremurile ocupaţiei se apropie de sfârşit şi trebuie să-şi arate poziţia. Recuperarea Crimeii este ceva care trebuie să se întâmple’, a spus el.

Despre posibila implicare a unor rezidenţi din Crimeea în exploziile de marţi de la o bază aeriană din peninsulă scrie miercuri şi publicaţia americană The New York Times.

The Washington Post precizează că Forţele pentru Operaţii Speciale ale armatei ucrainene sunt angajate într-o campanie de infiltrare în teritoriile ucrainene controlate de Rusia, iar împreună cu grupuri de partizani planifica numeroase atacuri

Activitatea trupelor de gherilă a fost deosebit de intensă în special în regiunea Kherson. În iunie, un oficial instalat de ruși în Kherson a fost ucis într-o explozie, în timp ce se îndrepta spre serviciu. Afișele din jurul orașului realizate de grupurile de rezistență ucrainene îi avertizau pe cei care lucrau cu rușii că partizanii vor veni și după ei, potrivit imaginilor postate pe rețelele de socializare.

Pe unul dintre afişe se putea citi: "Dacă un HIMARS nu poate ajunge, un partizan va ajuta".

Un oficial american, care a vorbit sub protecția anonimatului a declarat marți pentru The Washington Post că nicio armă americană nu a fost folosită în atacul din Crimeea.

Sistemele americane de rachete HIMARS) oferite recent Ucrainei i-au permis acesteia să lovească adânc în spatele liniilor inamice, dar sistemele despre care se știe că au fost furnizate Ucrainei au o rază maximă de acțiune de 80 de kilometri. Baza aeriană din Crimeea se află la cel puțin 140 de mile de cea mai apropiată linie de front.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel