De această dată, Pentagonul a lansat, în cursul zilei de astăzi, noi dovezi despre desfăşurarea de către Rusia a unor avioane de luptă de tip MIG şi Sukhoi, într-o bază militară aeriană din Libia a forţelor LNA.
Centrul de Comandă american în Africa (AFRICOM) a postat noi imagini din satelit din care reiese că aeronavele pe care Rusia le-a desfăşurat, în baza aeriană Al Jufrah din Libia, sunt folosite pentru a sprijini companii militare private (PMC), sponsorizate de guvernul rus. De asemenea, un MiG-29 a fost fotografiat în vecinătatea orașului Sirte, Libia.
NEWS: New evidence of Russian aircraft active in Libyan airspace (1 of 3)
— US AFRICOM (@USAfricaCommand) June 18, 2020
-----
"#Russia's sustained involvement in #Libya increases the violence and delays a political solution." - BG Gering, director of operations
Release: https://t.co/g3PYHBDCOC
Photos: https://t.co/ftYyEeX1GQ pic.twitter.com/G34ILYIJvM
Generalul Bradford Gering, director adjunct al operațiunilor AFRICOM, a precizat că implicarea pe termen lung a Rusiei în Libia va înrăutăţi situaţia actualului conflict și întârzie orice posibilă soluţionarea a acestuia pe cale politică.
Bradford Gering a mai precizat că Rusia a continuat să-şi intensifice eforturile pentru a obţine o poziție strategică cât mai bună pe flancul sudic al NATO, iar acest lucru este în detrimentul libienilor.
(3 of 3)
— US AFRICOM (@USAfricaCommand) June 18, 2020
-----
The Spoon Rest is a Russian-made, mobile early warning radar system designed to provide tactical support to military activities, used when deployed for tactical combat operations. Russian aircraft delivered to Libya in late May are being actively flown in Libya. pic.twitter.com/zaqcZH4jIS
Locotenent colonelul Chris Karns, purtător de cuvânt al AFRICOM, a precizat că Statele Unite au informaţii clare care atestă că aceste aeronave „În mod clar, au venit din Rusia. Nu provin din nicio altă țară!’’
Desfăşurarea de către Rusia a unor avioane de luptă în Libia, schimbă natura conflictului actual și intensifică potențialul de risc pentru toți libienii, în special pentru civili.
Acest aspect l-am tot susţinut în ultima perioadă printr-o serie de analize, în care am prezentat noi dovezi ale prezenţei mercenarilor ruşi din Grupul Wagner în Libia, a căror prezenţă a tot fost negată de Federaţia Rusă, cât şi detalii despre un nou suport militar pe care Moscova l-a oferit forţelor paramilitare ale mareşalului Khalifa Haftar - mai multe avioane de fabricaţie rusească, transferate din Siria într-o bază militară aeriană a forţelor LNA.
Generalul Bradford Gering susţine că AFRICOM are motive de îngrijorare cu privire la faptul că aceste aeronave rusești ar putea fi operate de mercenari neexperimentați din cadrul companiilor militare private care nu vor respecta normele de drept internațional cu privire la desfăşurarea conflictelor militare, iar în momentul când vor recurge la misiuni de bombardament, vieţile a mii de libieni nevinovaţi vor fi puse în pericol.
Statele Unite combat minciunile Moscovei. Noi dovezi ale prezenţei avioanelor ruseşti în Libia
Pe 26 şi 27 aprilie, Centrul de Comandă american în Africa (AFRICOM), într-o serie de mesaje pe Twitter, a prezentat mai multe dovezi care atestau ca cel puțin 14 avioane de luptă – avioane de luptă Mig-29 Fulcrum și avioanele de luptă Sukhoi Su-24 Fencer – au fost aduse în Libia pentru a-i susţine pe mercenarii ruşi care luptă de partea forţelor mareşalului Khalifa Haftar.
NEWS: Russia deploys military fighter aircraft to Libya
— US AFRICOM (@USAfricaCommand) May 26, 2020
-----
"For too long, Russia has denied the full extent of its involvement in the ongoing Libyan conflict. Well, there is no denying it now." - Gen. Townsend
Release: https://t.co/HpLdwUJxcr
Photos: https://t.co/raTal1LKPa pic.twitter.com/dVtsWKPYZ5
,,Rusia încearcă, în mod clar, să încline balanţa în favoarea sa în Libia", a declarat, la momentul respectiv, într-un comunicat generalul Stephen Townsend, comandantul forţelor americane în Africa, din cartierul său general din Stuttgart, în Germania. ,,Aşa cum a făcut în Siria, Rusia îşi extinde amprenta militară în Africa, utilizând grupuri de mercenari susţinuţi de stat, precum Grupul Wagner", mai afirma generalul american.
MORE: Over multiple days in May, Russian MiG 29s and SU-24 fighters departed Russia. At that time, all the aircraft have Russian Federation Air Force markings. After they land at Khmeimin Air Base in Syria, the MiG 29s are repainted and emerge with no national markings. (1/2) pic.twitter.com/ghgpKe9rDo
— US AFRICOM (@USAfricaCommand) May 27, 2020
Avioane de vânătoare ruseşti de a patra generaţie "au sosit în Libia de la o bază aeriană rusească după ce au tranzitat Siria, unde credem că ele au fost revopsite pentru a disimula originea lor rusească", a indicat comandamentul african al armatei americane, pe 26 mai.
,,Noi am observat toate etapele desfăşurării avioanelor de vânătoare ruseşti în Libia", susţinea generalul Stephen Townsend, subliniind că ele sunt destinate probabil să "asigure un sprijin aerian nemijlocit şi tiruri ofensive grupului Wagner".
Rusia are noi interese strategice în Libia. Generalul Gregory Hadfield: Avioanele aduse din Siria, suport militar pentru mercenarii din Grupul Wagner
La începutul acestei luni, generalul de brigadă Gregory Hadfield, adjunct al Direcției de Informații a AFRICOM, preciza că, în momentul de faţă, Rusia doreşte să câştige în Libia noi poziţii strategice.
Declaraţiile generalului Gregory Hadfield veneau în contextul în care armata americană prezentase mai multe dovezi referitoare la transferul celor a 14 avioane de vânătoare, care au fost trimise din Rusia şi au trecut prin Iran şi Siria înainte de a ajunge în Libia la baza aeriană al Al Jufrah, controlată de Armata Naționala Libiena (LNA), aflată sub comanda mareșalului Haftar.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News