Discuțiile interne din SUA privind reducerea numărului de trupe americane în România și Polonia au loc într-un moment în care președintele Donald Trump încearcă să îl convingă pe Putin să accepte o încetare a focului în Ucraina.
Cei șase oficiali americani și europeni care au vorbit cu NBC News, care au solicitat toți anonimatul, au descris mai multe detalii ale propunerii care nu au fost menţionate anterior. În cazul în care Pentagonul adoptă propunerea, aceasta va consolida temerile că Statele Unite își abandonează aliații din Europa, care consideră Rusia drept o amenințare în creștere, au declarat oficialii europeni.
Rușii ar „evalua o reducere a forțelor americane ca pe o slăbire a descurajării și le va crește dorința de a se amesteca în diverse moduri în Europa”, a declarat Seth Jones, vicepreședinte senior al Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale.
Administrația Trump a spus clar că dorește ca aliații europeni să își asume mai multă responsabilitate pentru propria apărare, permițând Statelor Unite să își concentreze resursele militare asupra Chinei și a altor priorități.
În prima sa vizită externă în calitate de secretar al apărării, Pete Hegseth a declarat într-un discurs susținut la Bruxelles în februarie că „realitățile strategice dure împiedică Statele Unite ale Americii să se concentreze în principal pe securitatea Europei”. În schimb, Statele Unite se vor concentra pe securizarea frontierei lor sudice și pe contracararea Chinei, a spus Hegseth.
Potrivit NBC News Elbridge Colby, pe care Senatul ar trebui să îl confirme în curând în funcția de principal consilier politic și al treilea oficial al Pentagonului, a solicitat o mai mare concentrare asupra Chinei. Colby a pledat împotriva alocării mai multor resurse Ucrainei și a solicitat reducerea numărului de trupe din Europa în favoarea concentrării asupra amenințării din partea Chinei.
Senatorul Roger Wicker, R-Miss, președintele Comitetului pentru Servicii Armate, a părut să critice această abordare în cadrul unei audieri de joi. „Sunt unii care cred că acum este momentul să reducem drastic amprenta noastră militară în Europa”, a declarat Wicker, fără a oferi detalii.
Reducerea trupelor americane în Europa de Est și dilema de securitate a Europei
Posibila decizie a Statelor Unite de a-și reduce prezența militară în Europa de Est, pe fondul agresiunii continue a Rusiei împotriva Ucrainei, provoacă cutremure pe întreg continentul, generând implicații profunde pentru securitatea Europei. Această schimbare, determinată de o nevoie percepută de împărțire a poverii europene și de un pivot strategic către Indo-Pacific, are loc într-un moment dificil.
Din punct de vedere cantitativ, amprenta militară a SUA în Europa a cunoscut o creștere temporară în urma invaziei la scară largă a Ucrainei de către Rusia în 2022, ajungând la peste 100 000 de persoane, inclusiv o creștere de aproximativ 20 000 de soldați în țările de pe flancul estic, precum Polonia și România, arată un raport al CSIS, publicat ianuarie 2025.
Cu toate acestea, rapoartele indică acum o posibilă retragere a până la jumătate din această creștere - aproximativ 10 000 de militari. În timp ce prezența americană de bază rămâne semnificativă, impactul reducerii contingentului consolidat este substanțial.
Experții militari și factorii de decizie din domeniul apărării își exprimă diverse preocupări. Senatorul Roger Wicker a criticat recent conducerea „de nivel mediu” a Pentagonului pentru un „plan eronat” de reducere a numărului de trupe, subliniind importanța acestora pentru transformarea NATO și apărarea națională a SUA.
În schimb, voci care pledează pentru o mai mare autonomie militară europeană susțin că continentul are capacitatea economică de a-și asuma o mai mare parte din povara apărării. Aceștia subliniază faptul că, începând din 2022, ajutorul militar european acordat Ucrainei a fost aproape egal cu cel al SUA (CSIS, martie 2025).
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat recent că orice reducere din partea SUA se va face în strânsă coordonare cu aliații europeni, încercând să calmeze temerile legate de deciziile unilaterale. Cu toate acestea, mesajul de bază al unei responsabilități europene sporite rezonează, în special în cadrul administrației americane.
Rapoartele unor grupuri de reflecție prestigioase descriu o imagine complicată. Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR) subliniază necesitatea ca Europa să se „afirme” în ceea ce privește securitatea sa, pledând pentru o asistență militară sporită și anticipată pentru Ucraina și o creștere a producției europene de echipamente militare pentru a atenua impactul unei eventuale retrageri a SUA.
Think tank-ul american German Marshall Fund subliniază că, deși Europa ar putea compensa pierderea unor capacități americane, înlocuirea completă a asistenței militare americane este „imposibilă”. Experţii americani subliniază importanța continuării garanțiilor de securitate și a sprijinului logistic/de informații din partea SUA în timpul oricărei tranziții.
De asemenea, Atlantic Council avertizează că Rusia rămâne „cea mai semnificativă și directă amenințare” la adresa securității Aliaților și subliniază necesitatea unei strategii NATO unificate pentru a contracara agresiunea rusă, o strategie care ar putea fi complicată de o slăbire percepută a angajamentului SUA.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News