SUA analizează posibilitatea instalării unui sistem antirachetă, similar cu cel de la Deveselu, în insula Guam

S.I. Catalin |
Data publicării:

Departamentul Apărării al Statelor Unite ale Americii are în vedere înlocuirea celui mai avansat sistem mobil anti-rachetă - THAAD (Teminal High Altitude Area Defense), desfăşurat pe insula Guam din vestul Oceanului Pacific, cu versiunea terestră a sistemului Aegis.

Pentagonul analizează o propunere de consolidare a apărării spaţiului aerian al insulei Guam, prin înlocuirea sistemului Terminal High Altitude Area Defense cu o versiune terestră a sistemului Aegis Ashore, unde Statele Unite dispune de o bază militară importantă cu aproximativ 6.000 de militari care sunt dislocaţi aici pentru protejarea nordului și vestului Oceanului Pacific.

Subsecretarul Departamentului Apărării al Statelor Unite ale Americii, John Rood, a declarat, pe 28 ianuarie, Comitetului pentru servicii armate din Senatul SUA că Departamentul Apărării examinează această propunere, precizează Inside Defense.

În 2008, Lockheed Martin a livrat prima baterie THAAD armatei americane. De atunci, sistemul a fost dislocat în Guam, Coreea de Sud, România și Israel. Washingtonul avea planuri încă din 2008 pentru a disloca un sistem THAAD în Guam, dar a renunţat.

În aprilie 2013, Statele Unite au dislocat la bază militară din insula Guam un sistem THAAD, pentru a se putea apăra împotriva rachetelor balistice cu rază intermediară, pe care le tot testa la acea vreme Coreea de Nord. Regimul de la Phenian ameninţa atunci că insula Guam, care se aflată în administrarea Statelor Unite ale Americii şi la o distantă 3.430 de kilometri, este pe lista țintelor sale. În această regiune, pe lângă insula Guam, sistemul THAAD mai este dislocat şi în Coreea de Sud, scopul fiind acelaşi, descurajarea unor potențiale ameninţării nord-coreene.

THAAD este cel mai performant sistem antirachetă american. Sistemul este conceput pentru a intercepta şi lovi rachete balistice cu rază scurtă, medie şi intermediară şi a fost dezvoltat după experienţa acumulată în urma atacurilor irakiene cu rachete în timpul războiului din Golf din 1991. Interceptorul se bazează, ca şi la sistemele AEGIS, pe energia cinetică de impact pentru a distruge rachetele ţintă (principiul hit-to-kill). Mai exact interceptorul THAAD are o forţă de lovire aşa de mare încât nu are nevoie de încărcătură explozivă.


De ce este importantă insula Guam pentru Statele Unite?

 

Guam este o insulă cu suprafața de 541 de kilometri pătrați aflată în Oceanul Pacific, între Filipine și Hawaii. După războiul americano-spaniol din 1898 Guam a devenit posesiune a SUA. În 8 decembrie 1941, în cel de-al Doilea Război Mondial, Guam a fost invadat de armata japoneză. Statele Unite au recâștigat insula în 21 iulie 1944, după bătălia Guamului.

După război, Guam a fost declarat teritoriu organizat al Statelor Unite, locuitorii insulei primind cetățenie americană. În prezent, insula are o populație de aproximativ 163.000 de locuitori. SUA dispun de o prezență militară semnificativă în acest teritoriu, considerat un punct strategic foarte important în protejarea intereselor americane în zonă, având acces rapid către zone precum Marea Chinei de Sud, Coreea de Sud și Coreea de Nord, precum și Taiwan. Bazele militare americane ocupă aproximativ un sfert din teritoriul insulei, aproximativ 6.000 de soldați fiind desfășurați acolo, iar numărul lor ar putea să crească cu alte mii. Pe insulă se află o bază aeriană capabilă să găzduiască bombardiere grele B-52 și B-2.

Pentagonul ar avea pe masă o propunere de înlocuire a sistemului THAAD cu versiunea terestră a sistemului Aegis, similar cu cel de la Deveselu, în insula Guam.

Bazele Aegis Ashore din România (Deveselu) şi Polonia (încă nu este operaţională) sunt versiuni terestre ale sistemului naval Aegis, fiecare dispunând de un puternic radar SPY-1 şi de 24 de interceptoare de rachete SM-3. Aegis Ashore are ca scop interceptarea rachetelor balistice cu rază scurtă, medie şi intermediară. Până în momentul de faţă nu există informaţii din care să reiasă care sunt motivele care i-au determinat pe unii oficiali americani să înainteze Pentagonului o propunere de consolidare a apărării aeriene a insulei Guam, prin înlocuirea sistemului mobil anti-rachetă THAAD cu o versiune terestră a sistemului Aegis Ashore.

Dacă tot am adus vorba de România, amintim că scutul de la Deveselu a fost modernizat în vara anului trecut, așa cum era prevăzut în Abordarea Adaptivă Etapizată la nivel European (EPAA) a SUA anunţată în septembrie 2009. Sistemul antibalistic american Aegis, care a fost instalat în baza de la Deveselu, a fost actualizat din punct de vedere tehnic. La repunerea lui în funcţiune, NATO a ţinut să precizeze că actualizarea implementată pe sistemul antibalistic Aegis, nu conferă nicio capabilitate ofensivă acestuia.

Precizarea a fost făcută deoarece Rusia, cât şi publicaţii mass-media ruseşti care propagă dezinformare susţin că scutul de la Deveselu poate fi folosit în scop ofensiv.

Pe toată perioada procesului de actualizare a sistemului Aegis de la Deveselu, Statele Unite au dislocat în România două lansatoare THAAD cu câte 8 interceptori.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel