Primul avertisment al SUA către Teheran pentru a forța milițiile siriene (pe care le sprijină) să înceteze atacurile asupra bazelor americane, a fost trimis, pe 8 noiembrie, când două avioane F-15E au efectuat atacul propriu-zis.
Dar, se pare că mesajele au fost ignorate, milițiile susținute de Iran continuând să atace forțele americane.
Pe 8 noiembrie, după lovirea depozitului legat de Corpul Gărzii Revoluționare Islamice (IRGC) din Iran, cinci rachete ale miliției siriene și atacuri cu drone au fost îndreptate împotriva forțelor americane din Irak și Siria, trei în Siria și unul în Irak, a informat publicația americană Air&Space Forces.
Ținta atacului american cu rachete a fost o unitate de depozitare a armelor din Maysulun, în estul Siriei.
În filmarea de 35 de secunde efectuată de o dronă, au avut loc mai multe explozii secundare, ceea ce înseamnă că, pe lângă armamente, la Maysulun a fost depozitată și o cantitate mare de muniții de diferite tipuri.
„Dacă atacurile împotriva forțelor noastre nu scad sau nu se opresc, vom lua măsuri suplimentare”, a declarat secretarul Apărării Lloyd J. Austin III reporterilor în drum spre India. „Vom face tot ce putem pentru a ne proteja trupele și suntem foarte hotărâți în acest sens”.
Foto: GBU-39 SDB (Small Diameter Bomb), pe un F-15E Strike Eagle / US Air Force, Sgt. Lance Cheung
Puțini experți, însă, se așteaptă ca atacurile miliției să înceteze. Au existat aproape 50 de atacuri de la 17 octombrie, potrivit Pentagonului, care au avut ca rezultat 56 de răniți pentru trupele americane. SUA au confirmat un total de 47 de atacuri.
Multe dintre răni au fost diagnosticate ca leziuni traumatice ale creierului (TBI), iar numărul militarilor care suferă de această afecțiune a crescut, pe măsură ce trupele au continuat să raporteze simptome la câteva zile după atac. Tot personalul a revenit de atunci la serviciu, inclusiv doi militari care au fost trimiși la Centrul Medical Regional Landstuhl, Germania, pentru evaluare.
„Din fericire, niciunul dintre militarii noștri nu a fost rănit grav”, a declarat secretarul de presă adjunct al Pentagonului, Sabrina Singh, reporterilor pe 9 noiembrie.
Pentagonul a spus că nu au existat victime iraniene sau ale miliției în lovitura din 8 noiembrie sau în cele anterioare care au fost efectuate pe 26 octombrie.
În schimb, milițiile susținute de Iran au cauzat victime americane atacând bazele atunci când se știa că trupele americane sunt prezente, spun oficialii militari americani.
„Reducem la minimum ceea ce aceste grupuri sunt capabile să folosească”, a spus Singh. „Noi credem și simțim că acestea sunt răspunsuri proporționale.”
Atacurile împotriva Statelor Unite s-au extins dincolo de Irak și Siria, când Houthii din Yemen au doborât un Air Force MQ-9 deasupra Mării Roșii, tot pe 9 noiembrie. Houthii au dezvoltat sisteme de apărare antiaeriană care pot viza unele sisteme lente, inferioare, cum ar fi drone, a spus Michael Knights de la Institutul Washington pentru Politica Orientului Apropiat.
Gruparea rebelă a încercat să recupereze părți ale dronei, a spus Singh.
„Este puțin probabil ca aceștia să poată recupera ceva semnificativ”, a spus ea. „Nici noi nu căutăm, în acest moment, să recuperăm nimic.”
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News