Pentagonul este obligat să grăbească pasul în lupta spațială. Armele Chinei și Rusiei, o amenințare reală pentru sateliții americani

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Starlink
Starlink

Armele spațiale desfășurate de China și Rusia reprezintă o amenințare majoră pentru sistemele de pe orbită, se arată în raportul Pentagonului înaintat către Congres.

În acest sens, Pentagonul va dezvolta și desfășura noi arme spațiale pentru a combate forțele spațiale chineze și ruse într-un potențial conflict, potrivit unui raport strategic al Departamentului de Apărare al SUA, a cărui versiune neclasificată a fost publicată joia trecută, dar nu a oferit detalii despre tipurile de arme care urmează a fi dezvoltate.

Strategia pune, de asemenea, un mare accent pe măsurile pasive, cum ar fi construirea de sateliți de rezervă care pot fi utilizați dacă sistemele orbitale sunt aruncate în aer sau dezactivate în timpul unui conflict cu un adversar precum China.

În prezent, armata SUA este în urma Beijingului și Moscovei în sfera armelor spațiale, subliniază autorul articolului, dar bugetul Pentagonului pentru anul fiscal 2024 va fi de aproximativ 886 de miliarde de dolari, cu 13% mai mult decât anul trecut, semn că vor fi resurse suplimentare alocate și pentru acest domeniu.

China și Rusia au testat și desfășurat deja mai multe tipuri de rachete anti-sateliți lansate la sol, precum și arme cu energie dirijată care pot arde electronica satelitului. Cele două țări au și sateliți robotici manevrabili dotați cu brațe mecanice care pot captura și distruge sisteme orbitale, scrie Defensescoop.

Măsurile actuale de reziliență a sistemului spațial nu sunt suficiente pentru a descuraja potențialele atacuri

În centrul noii strategii vor fi măsuri precum extinderea capacităților de război electronic, conștientizarea câmpului de luptă și tehnicile de apărare cibernetică. Pentagonul trebuie să dezvolte „capacități spațiale militare comune pentru a proteja” atât America însăși, cât și forțele combinate ale aliaților și partenerilor „împotriva utilizării ostile a spațiului de către adversari”, subliniază raportul.

Pe lângă dezvoltarea armelor spațiale din SUA, administrația Joe Biden încearcă să abordeze controlul armelor prin introducerea „normelor de conduită” în spațiu. În special, Casa Albă a impus un moratoriu unilateral asupra testării armelor spațiale care duc la crearea de resturi spațiale. Cu toate acestea, China și Rusia, care au efectuat teste similare în trecut, nu au semnat moratoriul.

China reprezintă în prezent cea mai mare amenințare pentru sistemele spațiale militare și civile ale SUA

„Pe lângă dezvoltarea de arme antispațiale care reprezintă o amenințare pentru explorarea spațială a SUA, China își dezvoltă și își extinde rapid capacitățile de exploatare spațială pentru a-și spori propria putere de luptă pentru a lupta și a câștiga conflictele militare moderne”. – conform raportului Pentagonului.

Aproximativ jumătate din sateliții de recunoaștere și supraveghere din lume sunt deținute de chinezi. Cele mai recente sisteme de satelit extind capacitatea Beijingului de a lansa lovituri la distanță lungă împotriva forțelor americane și aliate, se arată în raport.

Între timp, singurele arme cunoscute, utilizate în prezent de armata SUA sunt bruiajele electronice, care pot interfera cu transmisia semnalului între stațiile terestre și sateliți. Se pare că alte arme spațiale americane sunt în prezent în curs de dezvoltare, dar rămân ascunse vederii publice din cauza secretului maxim.

În 2015, armata chineză a creat un serviciu separat numit Strategic Support Force pentru a utiliza mai eficient spațiul ca câmp de luptă, avertizează experții Pentagonului.

Potrivit acestora, armata chineză dezvoltă deja, testează și lansează tehnologii menite să distrugă sistemele orbitale ale Statelor Unite și ale aliaților săi, inclusiv sisteme de război electronic pentru a contracara echipamentele inamice, sisteme laser de la sol care pot dezactiva și deteriora senzorii sateliților și tehnici de război cibernetic, dar și rachete anti-sateliți care pot lovi sateliții pe orbita joasă a Pământului.

Asta, deși liderii chinezi și ruși spun că nu intenționează să pună arme pe orbită.

La rândul său, Rusia și-a consolidat activ forțele spațiale din 2015 și le consideră un mijloc cheie de a obține superioritatea spațială necesară pentru a câștiga conflicte, se mai arată în raport. Arsenalul spațial al Moscovei include capacități care pot provoca daune temporare și permanente sateliților americani, avertizează Pentagonul:

„Aceste sisteme includ tehnologii pentru perturbarea și exploatarea spațiului cibernetic, precum și arme cu energie dirijată, folosind sisteme orbitale și rachete DA-ASAT la sol”, se arată în document.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel