Pentagonul dă undă verde inițiativei strategice de combatere a dronelor în contextul unei amenințări considerate urgente

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Un soldat folosește un dispozitiv Drone Defender de contracarare a sistemelor aeriene mici fără pilot în timpul unui exercițiu de antrenament desfășurat în februarie 2023, în Coreea de Sud. Sursa foto: U.S. Army
Un soldat folosește un dispozitiv Drone Defender de contracarare a sistemelor aeriene mici fără pilot în timpul unui exercițiu de antrenament desfășurat în februarie 2023, în Coreea de Sud. Sursa foto: U.S. Army

Creșterea utilizării dronelor în cadrul războiului modern a pus armata SUA în fața unui set unic de provocări. 1 Deși oferă avantaje tactice semnificative, dronele ridică, de asemenea, probleme serioase. Adversarii Statelor Unite dezvoltă roiuri sofisticate de drone, capabile să copleșească apărarea aeriană convențională și să satureze zonele țintă. Astfel, secretarul Apărării, Lloyd Austin, a semnat luni o strategie clasificată pentru contracararea amenințărilor generate de drone, într-un efort de a unifica abordarea armatei pentru a-și proteja facilitățile și personalul de sistemele aeriene fără pilot înarmate.

„Sistemele fără pilot reprezintă atât o amenințare urgentă, cât și o amenințare de durată la adresa personalului militar, facilitaţilor și activelor SUA aflate în străinătate”, a precizat Pentagonul într-o declarație publicată joi în care anunță strategia.

Atacurile aeriene ale dronelor au crescut în ultimii ani, iar Pentagonul a devenit din ce în ce mai îngrijorat de amenințările pe care acestea le reprezintă pentru SUA și aliații săi. De mai bine de un an, grupările rebele Houthi susținute de Iran folosesc mici sisteme aeriene fără pilot (UAS) pentru a ținti nave care tranzitează Marea Roșie, iar dronele de atac au jucat un rol esenţial pe parcursul actualului război de agresiune purtat de Rusia împotriva Ucrainei.

Oficialii DoD au declarat că departamentul adoptă o abordare stratificată pentru apărarea împotriva dronelor inamice, ceea ce înseamnă că SUA vor utiliza o serie de capabilități pentru a dezactiva aceste sisteme, de la război electronic la arme cinetice. Structurile militare ale SUA au o serie de programe în curs de desfășurare pentru dezvoltarea și implementarea acestei tehnologii.

Strategia lui Austin este aliniată cu acestea și cu alte programe ale DoD, inclusiv cele conduse de biroul Joint Counter-Small UAS, care a fost înființat în 2019 pentru a coordona dezvoltarea, tacticile și instruirea contra-UAS în cadrul serviciilor militare.

 

Această strategie marchează un nou pas esențial în eforturile Armatei SUA de a contracara sistemele fără pilot

 

De asemenea, strategia urmărește îndeaproape cea de-a doua fază a programului Replicator, care se concentrează pe utilizarea rapidă în teren a tehnologiei de lupta anti-drone. Austin, care a anunțat Replicator 2 în septembrie, a declarat că Pentagonul intenționează să solicite finanțare în anul fiscal 2026 și să stabilească un termen de doi ani pentru furnizarea de sisteme contra-UAS „îmbunătățite semnificativ”.

Un document neclasificat, publicat joi, face puțină lumină asupra strategiei departamentului, prezentând cinci direcţii pe care intenționează să le urmeze.

Printre acestea se numără: îmbunătățirea capacității sale de a detecta, urmări și caracteriza amenințările împotriva dronelor; lansarea unor campanii focalizate pentru a contracara „rețelele de amenințări”; transformarea apărării împotriva dronelor într-un element central al doctrinei, formării și politicii sale; utilizarea rapidă pe teren a tehnologiei împotriva UAS și prioritizarea finanțării pentru aceste capacități; și acordarea unui accent mai mare combaterii sistemelor fără pilot în cadrul eforturilor sale de dezvoltare și proiectare a forțelor.

Strategia subliniază nevoia de parteneriate cu Congresul SUA, cu industria de apărare și comercială și cu aliații. De asemenea, se angajează să creeze indicatori clari pentru a-și urmări progresele, deși nu este clar dacă aceste detalii vor fi făcute publice.

„Această strategie marchează un nou pas esențial în eforturile Departamentului Apărării de a contracara sistemele fără pilot, dar mai este mult de lucru”, se arată în document. „Deși natura în evoluție rapidă a amenințărilor reprezentate de utilizarea de către adversari a sistemelor fără pilot înseamnă că departamentul va trebui să își reevalueze în permanență eforturile, această strategie stabilește o bază de acțiune pentru a face față acestei provocări.”

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel