Pentagonul amână producția de serie a avionului F-35, din cauza simulatorului de luptă

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:

Pe 26 octombrie, agenția americană de știri Bloomberg a informat că Pentagonul a decis amânarea intrării în producția de serie a avionului de luptă F-35, produs de Lockheed Martin, deoarece încă nu au fost efectuate testele de simulare a luptei, iar desfășurarea acestora nu poate fi încheiată până la sfârșitul anului 2020.

Testarea, programată inițial pentru 2017 și amânată ulterior pentru decembrie 2020, a fost reprogramată acum încă o dată “din cauza problemelor de pregătire tehnică a activității”. Atât testarea, cât și decizia de producție în serie „sunt programate în 2021”, a declarat Jessica Maxwell, purtătorul de cuvânt al șefului de achiziții al departamentului apărării, Ellen Lord.

“Dacă testele de luptă ar fi început în decembrie, ar fi fost necesare încă două-trei luni după finalizare pentru analiza datelor și redactarea raportul final către liderii Pentagonului și Congresului. Asta ar fi însemnat luna martie din anul viitor. Acum, ambele evenimente au fost decalate”, a precizat Maxwell, fără a oferi alte detalii.

Producția aeronavei F-35 va continua în ritmul actual, cu rată scăzută de producție, „în conformitate cu autorizația și acceptul Congresului”, a spus Maxwell. Începând cu 1 octombrie, mai mult de 570 de avioane, din totalul care se dorește a fi de peste 3.200, au fost contractate de către SUA și state aliate.

Testul de luptă denumit „Joint Simulation Environment” (JSE) are durata de o lună și presupune folosirea unei replici complete a cabinei aeronavei F-35, echipată cu senzorii și cu electronica sa de luptă. Simulatorul asigură o vedere de 360 ​​de grade și redă toată gama de amenințări aeriene și terestre întâlnite în luptă, precum și situația mijloacelor aeriene aliate.

Comentariul autorului: Problemele tehnice ale testării țin foarte probabil de finalizarea software-ului necesar funcționării simulatorului la nivelul stabilit prin programul de dezvoltare a aeronavei.

Potrivit datelor publicate pe site-ul oficial al Lockheed Martin (lockheedmartin.com), există opt state partenere (și implicit state client) în cadrul proiectului F-35: SUA, Regatul Unit, Italia, Olanda, Australia, Norvegia, Danemarca și Canada, precum și șase state client pentru achiziționarea și operarea F-35: Israel, Japonia, Coreea de Sud, Polonia, Belgia și Singapore. Turcia nu este enumerată printre acestea și, deocamdată, nici Grecia, ca potențial înlocuitor al acesteia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel