Pentagonul accelerează: Palantir și Anduril, proiect pentru a ”filtra”, cu ajutorul inteligenței artificiale, informațiile colectate de pe câmpul de luptă

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Palantir Mixed Reality / Sursa: X, Palantir
Palantir Mixed Reality / Sursa: X, Palantir

Palantir și Anduril, două dintre cele mai dinamice companii americane din domeniul industriei de apărare, semnează un parteneriat pentru diversificarea inteligenței artificiale în domeniul militar. Parteneriatul va îmbunătăți sistemele naționale de securitate ale SUA.

În discursul său, ținut zilele trecute le NAtional Security Forum, secretarul Apărării Lloyd Austin a subliniat investițiile semnificative în tehnologiile avansate de apărare, inclusiv inteligența artificială, sistemele autonome și calculul cuantic.

SUA crește finanțarea pentru cercetare și dezvoltare, în special prin inițiative precum „Joint Artificial Intelligence Center” (JAIC) și investiții în proiecte de apărare de înaltă tehnologie.

În plus, SUA lucrează la consolidarea colaborărilor cu industria privată și la valorificarea tehnologiilor emergente pentru a menține superioritatea tehnologică, în special ca răspuns la amenințările strategice reprezentate de China, dar și la schimbările pe care dronele le-au generat pe câmpul de luptă.

”Din 2021, cel puțin 375 de miliarde de dolari din fondurile Departamentului Apărării au fost direcționate către companii de apărare netradiționale, (inclusiv) start-up-uri din domeniul tehnologiei apărării”, declara șeful Pentagonului. 

 

 Parteneriat semnat între Palantir și Anduril în domeniul ”tehnologiilor emergente”

 

Ultima inițiativă din domeniul ”tehnologiilor emergente” este parteneriatul dintre Palantir și Anduril, două companii americane foarte active, inclusiv în domeniul industriei de apărare.

Parteneriatul dintre Palantir și Anduril își propune să combine capacitățile AI ale Palantir de a procesa și pregăti datele cu sistemele Anduril pentru gestionarea și distribuirea acestor date pe platformele de securitate națională ale SUA. 

Conform acordului, informațiile câmpului de luptă create de senzori, vehicule, roboți și arme vor fi colectate de software-ul Lattice de la Anduril și apoi introduse într-o platformă a Palantir securizată care va pregăti datele pentru a fi utilizate în instruirea și dezvoltarea AI.Sistem de Comandă Control ”Lattice” / Sursa: Anduril

Această colaborare ar putea implica Palantir să dezvolte modele de inteligență artificială pentru analiza datelor de apărare, în timp ce Anduril ar putea oferi tehnologie pentru a asigura accesul eficient la datele respective și partajarea acestora în cadrul sistemelor guvernamentale, scrie Reuters.

Parteneriatul vine la câteva zile după ce Anduril a dezvăluit planurile de a colabora cu OpenAI (care deține ChatGPT) pe sisteme anti-drone, iar Palantir a semnat joi un acord cu Shield AI pentru a colabora la sisteme de zbor autonome.

Fondată în 2017, Anduril oferă soluții autonome într-o gamă largă de operațiuni de apărare și are, de asemenea, experiență în automatizarea sistemelor robotizate în domenii tactice.

Palantir, unul dintre cei mai mari beneficiari ai boom-ului GenAI, a înregistrat cheltuieli mari din partea guvernelor și a crescut cererea pentru serviciile sale software din partea companiilor care doresc să adopte tehnologia.

Companiile din toate sectoarele și-au mutat din ce în ce mai mult atenția către AI pentru a-și automatiza fluxurile de lucru. Cu toate acestea, domeniul industriei militare și de securitate este încă în curs de dezvoltare, deoarece datele necesare antrenării modelelor din sector sunt sensibile.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel