PentagonLeaks aduce aminte de teroriștii și fântânile otrăvite din 1989. Cât e dezinformare, cât e scurgere de informații

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Scurgerea de documente presupus clasificate ar putea fi cea mai masivă campanie de dezinformare.

”Coloane de tancuri care se îndreaptă spre Capitală”, ”Apa potabilă este otrăvită”, ”Teroriștii iranieni sau libieni fideli lui Ceaușescu” sunt doar câteva din informațiile cu care poporul român a fost intoxicat în direct, în zilele Revoluției din 1989.

Chiar dacă situația este diferită în cazul exploziei de informații din aceste zile, așa-numitele documente secrete ale Pentagonului, suntem puși în situația să filtrăm dacă documentele sunt sau nu adevărate.

Curios este faptul că majoritatea documentelor nu pot fi consultate, nu există fotocopii, informațiile fiind vehiculate ”pe cuvânt de onoare”.

Reprezentanții departamentului militar al Marii Britanii au cerut prudență cu informațiile difuzate pe internet.

„Scurgerea pe scară largă a informațiilor americane presupuse clasificate a demonstrat un nivel grav de inexactitate. Cititorii ar trebui să fie atenți și să nu accepte declarații care ar putea răspândi dezinformare”, a spus Ministerul Apărării.

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat pentru CNN că Ucraina a schimbat, din cauza scurgerii de documente secrete, planurile sale militare.

 

 

Care ar putea fi variantele

Foto: Pictură murală în Kiev

  1. O scurgere accidentală datorită unei erori umane sau a unei manipulări necorespunzătoare a documentelor clasificate. Pare că această variantă are cea mai mică probabilitate, întrucât procedurile instituționale sunt bine implementate.

  2. Un caz clasic de spionaj din partea unui serviciu specializat străin prin metode clasice ce presupun culegerea informaţiilor cu ajutorul unor spioni. Întrebarea care se pune aici este care serviciu de informații este dispus să riște deconspirarea unui agent infiltrat la Pentagon pentru a divulga apoi informațiile pe internet.

  3. Scurgere internă, facilitată de persoane care sunt nemulțumite de sistemul în care lucrează și decid să lanseze informațiile în spațiul online. 

  4. Scurgere de informații generată deliberat, ca parte a unei campanii de dezinformare a unor structuri apropiate de Ucraina.  Totuși, riscul unei asemenea mișcări este crearea unei stări de confuzie în rândul opiniei publice occidentale, care ar putea avea un efect de bumerang pentru cei care au inițiat-o.

  5. Breșă de securitate, cauzată de un atac cibernetic care a extras documente sensibile legate de apărarea Ucrainei, dar și de alte dosare problematice pentru SUA. Hackerii sponsorizați de Rusia ar putea fi sursa unui astfel de atac, dar nu trebuie uitat că China a fost țara care a a întreprins cele mai complexe acțiuni de spionaj în ultimul deceniu, pornind de la spionaj industrial sau academic (prin intermediul cercetătorilor chinezi trimiși la specializare în Occident), până la colectare ilegală de informații (vârf de lance, Huawei sau TikTok).

 

Ce e sigur

 

Exceptând varianta 4, informațiile aruncate pe piață acum nu au ca scop decât bulversarea opiniei publice occidentale și, eventual, a decidenților politico-militari.

Este evident că informațiile vitale, care ar fi ajutat Rusia în războiul contra Ucrainei, nu ar fi fost divulgate niciodată, așa cum remarca și Cristian Diaconescu. ”Dacă rușii ar fi avut o informație importantă despre ce pregătesc ucrainenii, nu ar fi divulgat-o nici morți”, remarca fostul ministru român de externe.

 

Câteva dintre PentagonLeaks, unele relatate și de DefenseRomania

 

Documentele arată că Statele Unite par să-i spioneze inclusiv pe militarii şi politicienii de vârf atât ai Rusiei, cât și ai Ucrainei, în acest ultim caz, pentru a avea o imagine clară asupra strategiilor de luptă. ale acestei ţări.

Înainte de intra în iarnă, Ucraina a încercat, fără succes, să preia controlul centralei nucleare din Zaporojie.

Egiptul intenţiona să furnizeze în secret Rusiei peste 40.000 de rachete. Președintele egiptean Abdel Fattah El-Sisi le-a cerut înalților oficiali militari egipteni, în perioada anterioară, să producă până la 40.000 de rachete care să fie expediate în secret în Rusia.

Bulgaria s-ar fi oferit să doneze Ucrainei întreaga sa flotă de avioane MiG-29, formată dintr-o escadrilă de 16 aparate.

Rusia aproape că a doborât un avion spion britanic în apropierea Crimeei. Incidentul s-a petrecut pe 29 septembrie anul trecut, lângă coasta Crimeei. 

Washingtonul și-a exprimat îndoielile cu privire la contraofensiva ucraineană. Oficialii serviciilor secrete americane sunt suspicioşi cu privire la o posibilă contraofensivă ucraineană, considerând că aceasta ar putea realiza doar „progrese teritoriale modeste”, potrivit unui document secret divulgat. Documentul se referă la starea conflictului din Ucraina la începutul lunii martie și se discută despre situația pe anumite fronturi, precum Bahmut, sau despre apărarea antiaeriană cheie a Kievului.

Unele dintre documente, despre care oficialii americani spun că sunt autentice, dezvăluie amploarea spionajului de către SUA a aliaților cheie, inclusiv Coreea de Sud, Israel și Ucraina.

Un document sugerează că Wagner a abordat Turcia, un aliat al NATO, pentru a-i ajuta să-și procure provizii. Reprezentanții Wagner s-ar fi întâlnit cu contacte turce pentru a cumpăra arme și echipamente din Turcia pentru eforturile lui Wagner în Mali și Ucraina. Din raport nu este clar cât de mult ar fi știut guvernul turc despre aceste presupuse întâlniri sau dacă s-au dovedit de succes.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel