Pe metoda patentată în Al Doilea Război Mondial, Moscova sacrifică zeci de mii de soldați pentru a „obosi” armata ucraineană, obligată să evacueze o parte din Ceasiv Yar

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Armata Ucrainei. Photo source: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Armata Ucrainei. Photo source: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Ofensiva de vară a Moscovei nu s-a concretizat încă, dar operațiunile de război în estul Ucrainei sunt intense. Rușii sunt aproape de a cuceri și Ceasiv Yar, un alt punct important pentru armata ucraineană.

Operațiunile de război din estul Ucrainei sunt intense, iar surse militare ucrainene citate de BBC vorbesc despre „ valuri de trupe rusești” trimise în atac, una după alta și cu pierderi foarte mari pentru Rusia.

Soldații ucraineni folosesc expresii precum „efectul de tocat carne” și „tactica Uniunii Sovietice” pentru a descrie ceea ce văd - unități întregi de ruși care încearcă să avanseze, dar sunt distruse de focul venit din tranșee și drone.

Astăzi, în cel mai bun caz pentru ei, explică sursele ucrainene, aceste progrese costisitoare permit rușilor să înțeleagă cum sunt poziționați soldații inamici și de unde trag. Uneori ajung să cucerească o sută sau două sute de metri de teren.

 

Mașina de tocat

 

Mulți notează diferența majoră față de tacticile ucrainenilor, care sunt în general mult mai atenți la pierderi, și pentru faptul că Kievul nu își poate permite să risipească soldații.

Privind ritmul în care rușii își risipesc soldații, surse militare aliate consideră că contraofensiva ucraineană de anul trecut nu ar fi trebuit să fie efectuată. Privind retrospectiv, poate că era mai bine ca ucrainenii să-și salveze forțele și echipamentele donate de aliați și să lase valurile rusești să se spargă împotriva apărării ucrainene? E greu de tras o concluzie.

În urmă cu o săptămână, New York Times scria că în luna mai, potrivit surselor de informații americane, Rusia pierdea în medie 1.000 de oameni pe zi, răniți și morți, ceea ce reprezintă cea mai mare cifră de la începutul invaziei.

Ofensiva rusă de la granița de la nord de orașul Harkiv nu a reușit să aducă orașul Harkiv în raza artileriei și acum forțele ruse se retrag. Până acum, principalul rezultat al acestei ofensive pentru Putin a fost acela de a convinge aliații Ucrainei să dea permisiunea ucrainenilor de a folosi arme și pe teritoriul Rusiei.

 

În Donbas lucrurile stau mai bine pentru ruși și înaintează câțiva kilometri, dar acestea sunt câștiguri subțiri

Ofensiva de vară a Rusiei, apoi un efort bine organizat de a sparge liniile de apărare ucrainene în anumite puncte și de a câștiga teren, cu scopul de a negocia dintr-o poziție de avantaj, încă nu a început. Anul trecut, cea ucraineană a început pe 8 iunie, pentru a profita la maximum de zilele de vară.

Înaintarea greoaie se bazează pe singurul avantaj major pe care armata rusă îl are față de cea ucraineană, care are un număr mult mai mare de recrutare forțată. Potrivit acelorași date de informații americane citate mai sus, Rusia reușește să recruteze în fiecare lună 25-30 de mii de noi militari.

Tactica valurilor umane poate funcționa în favoarea Moscovei și a dus în mai 2023 la capturarea orașului Bahmut, după o bătălie urbană care a durat aproape un an. În februarie, după doi ani de presiuni, rușii au luat și orașul Avdiivka și i-au forțat pe soldații ucraineni să se retragă dezordonat.

 

Ucrainenii au recunoscut retragerea dintr-o parte a orașului Ceasiv Yar

 

Ceasiv Yar i-a împiedicat pe ruși să înainteze spre Kostantiniivka. Dacă ar fi să cucerească Ceasiv Yar, rușii s-ar apropia de Torețk, pe care îl atacă și dinspre Niu York (așa se numește localitatea de la sud de Torețk).

Obiectivul rușilor? Cucerirea acestor mici localități le-ar deschide calea către ultimele două orașe mari deținute de ucraineni din regiunea Donețk, Sloviansk și Kramatorsk.

„Soldații ucraineni au părăsit microdistrictul Kanal din Ceasiv Yar. Forțele au capturat poziții mai avantajoase, dar inamicul continuă să preseze”, a declarat purtătorul de cuvânt al grupului de trupe Hortiția, Nazar Voloșîn, într-o transmisie în direct pentru RBK-Ucraina. Grupul Hortiția este responsabil de apărarea Ceasiv Yar și a altor orașe din zona pe care rușii o atacă, precum Torețk.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel