Îngrijorați de faptul că sub influența propagandei ruse tot mai mulți germani încep să creadă că țara lor nu posedă capabilitățile defensive adecvate, specialiștii săptămânalului german „Focus” au întocmit un top al celor mai puternice 10 arme de care dispune Ministerul german al Apărării (Bundeswehr).
Aceștia susțin nu doar că afirmațiile sunt departe de adevăr ci și că Bundeswehrul este aproape la același nivel “cu cel mai important aliat NATO al Europei”, deținând pe lângă armamentul standard, și lansatoare de rachete, tancuri, avioane de luptă, elicoptere, nave de luptă și submarine de ultimă generație.
Astfel, cele mai importante 10 capabilități de luptă ale armatei germane sunt considerate următoarele:
Nr. 10: Pușca de asalt G95 (HK416 A8)
Cu o cadență de tragere de 850 de cartușe pe minut, moduri de operare lovitură cu lovitură sau rafală, echipată cu o șină de accesorii performantă, pușca de asalt G95A1 dezvoltată de Heckler & Kochs este așteptată să înlocuiască pușca standard anterioară a Bundeswehrului G36 până cel târziu în 2026. În acest scop, Bundeswehrul intenționează să achiziționeze 120.000 de puști G95 la un preț total de peste 200 de milioane de euro.
HK416 este pușca de asalt standard a Forțelor Armate din Norvegia și a Corpului Marin al SUA (denumită M27) și a fost selectată de Forțele Armate din Franța pentru a înlocui FAMAS.
Nr. 9: Submarinele din clasa 212A
Aceasta este clasa de submarine cea mai modernă a Marinei Germane. Împreună cu submarinele din clasa 214, special concepute pentru export, sunt recunoscute drept cele mai silențioase submarine din lume. Navele U36 reprezintă punctul de referință pentru această clasă de submarine și participă în prezent la exercițiul „Steadfast Defender” al NATO.
Submarinele din clasa 212A au 56 de metri lungime, 7 metri lățime, un deplasament în submersie de 1.838 de tone, o adâncime maximă de scufundare de 400 de metri și o viteză subacvatică de până la 20 de noduri.
Nr. 8: Fregata F125
Marina germană a echipat un total de 4 fregate F125 care, din punct de vedere tehnic, pot fi considerate cele mai performante nave de acest tip la nivel mondial. Sistemele standard de armament ale navelor de aproximativ 150 m lungime cu elicopter la bord constau în 8 lansatoare de rachete anti-navă RGM-84 „Harpoon”, două lansatoare de rachete RAM Bloc 2 cu câte 21 de rachete, un tun de 127 mm Otobreda (cu raza de acțiune de peste 100 km), două autotunuri de 27 mm MLG-27 comandate de la distanță, 5 mitraliere de 12,5 mm comandate de la distanță și 2 cu control manual.
Misiunea fregatei F125, cu un echipaj de 120 de militari, este în principal de a efectua supraveghere maritimă în zonele de criză.
Nr. 7: Elicopterul „Tiger”
“Tiger” este elicopterul de sprijin multirol al Bundeswehrului. Acest tip de elicopter are o rază de acțiune de aproximativ 800 de kilometri și poate efectua misiuni de recunoaștere, atac și sprijin pentru Forțele Terestre.
Elicopterul devine un instrument eficient în luptă atunci când este echipat cu 4 rachete aer-aer „Stinger” care pot fi montate pe 2 stâlpi exteriori ai fuselajului, o mitralieră de 12,7 mm instalată direct pe fuselaj, rachete de 70 mm și 4 rachete antitanc „Hawk”.
Nr. 6: UAV „Heron 1”
UAV-ul “Heron 1” este drona de recunoaștere a Bundeswehrului echipată cu sisteme avansate de supraveghere - inclusiv senzori cu infraroșu și senzori optici de înaltă rezoluție - pentru a detecta și urmări cu precizie activitatea inamicului.
„Heron 1”, dezvoltată de Israel, poate zbura cu o viteză de 200 de kilometri pe oră, are o rază de acțiune de peste 1.000 de kilometri și poate evolua la o altitudine de zbor de până la 10.000 de metri.
Nr. 5: Vehicul de luptă pentru infanterie „Puma”
Vehiculul de luptă pentru infanterie „Puma” a fost ținta multor ironii și etichetat ca „vehiculul defect” atunci când a fost retras din exercițiul NATO High Alertness Joint Task Force din 2022 din cauza unor defecțiuni. Însă acest lucru este de departe o nedreptate, întrucât situația nu caracterizează produsul general.
Vehiculul are aproximativ 7,5 metri lungime și se poate deplasa cu o viteză maximă de 70 de kilometri pe oră. Arma sa principală este o mitralieră cu calibrul de 30 mm cu cadența de tragere de aproximativ 200 de cartușe pe minut. „Puma” poate lovi din deplasare ținte situate până la 3.000 de metri distanță. Greutatea totală a vehiculului este de aproximativ 40 de tone.
Nr. 4: Vehicul de luptă pentru infanterie „Weasel”
Spre deosebire de Puma, Weasel (Nevăstuica), care este considerat un activ important al Bundeswehrului, a fost trimis în luptă în Ucraina. Acesta cântărește 33 de tone și se poate mișca rapid pe câmpul de luptă. Arma sa principală este o mitralieră de calibrul 20 mm, în timp ce armele secundare includ mitraliere și alte echipamente.
Locul 3: Tancul de luptă principal „Leopard 2”
Tancul de luptă principal „Leopard 2”, cu o greutate totală de luptă de 62 de tone, este unul dintre cele mai grele tancuri de luptă principale din lume. Arma sa de bază este tunul cu țeava netedă de 120 mm cu 42 de lovituri.
„Leopard 2” este, de asemenea, echipat cu un lansator de grenade de fum și cu două mitraliere de 7,62 mm MG3A1 cu unitatea de foc de 4.750 de cartușe. „Leopard 2” este în prezent tancul standard al Forțelor Blindate al Bundeswehrului. Armata germană echipează de peste un an aproximativ 320 de vehicule „Leopard 2”, dar a luat în calcul înlocuirea versiunii “Leopard 2” cu tancul principal „Panther” lansat de Rheinmetall în 2022.
Nr. 2: Eurofighter „Typhoon”
Bundeswehrul menține, de asemenea, un puternic arsenal de arme aeriene. "Typhoon" Eurofighter este o aeronavă de luptă multirol cu o viteză de peste 2 Mach, dezvoltată în comun în Europa, care poate transporta versiunea aeropurtată a sistemului de rachete de apărare antiaeriană „Iris”-T, furnizată de Germania și Ucrainei, dar și racheta de croazieră „Taurus” pe care guvernul german nu s-a decis încă să o furnizeze Kievului.
Nr. 1: Rachetă de croazieră „Taurus”
Puține alte sisteme de arme au atras atât de multă atenție în ultimele luni precum racheta de croazieră “Taurus”. KEPD-350 “Taurus” are o rază de acțiune de până la 500 de kilometri. În comparație cu alte rachete de croazieră, aceasta zboară mai încet, sub viteza sunetului, dar altitudinea sa de zbor poate coborî chiar și sub 50 de metri.
„Taurus” este folosită în principal pentru distrugerea țintelor masive și solide, cum ar fi fortificațiile. Ghidarea de mare precizie și adaptabilitatea la diferite categorii de terenuri face din Taurus o rachetă greu de detectat de sistemele radar inamice.
Bundeswehrul susține că are în prezent peste 150 de rachete de croazieră „Taurus” operaționale, din care se pare că nu este dispus să furnizeze Ucrainei nici măcar un lot, în pofida presiunilor internaționale nemaiîntâlnite pentru o altă categorie de armament.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News