Ministerul Apărării din Macedonia de Nord nu a confirmat, dar nici nu a infirmat această informație, însă a recunoscut că au fost luate chiar trei decizii privind livrările de armament: „Detaliile exacte ale tuturor celor trei decizii, conținutul și fundamentarea acestora vor fi desecretizate și publicate în mod transparent. Deciziile luate până acum nu afectează pregătirea de luptă a armatei noastre", se precizează textual în comunicatul ministerului.
Anterior, după apariția în media socială a fotografiilor cu tancurile T-72 încărcate pe camioane, Ministerul Apărării din Macedonia de Nord a fost obligat să confirme informațiile despre donarea și transferul acestora către Ucraina.
Sunt tancuri care fac parte dintr-un batalionul de tancuri al Forțelor Terestre ce se preconizează a fi desființat. Vorbim de tancuri de generația a treia, care, odată cu dezvoltarea tehnologiei, vor deveni în câțiva ani necompetitive și incompatibile cu cerințele noastre de înzestrare cu o platformă vestică”, a informat ministerul pe 28 iulie.
În 2001 Macedonia de Nord a cumpărat 4 avioane Su-25 din Ucraina
În timpul conflictului din 2001, Macedonia a cumpărat patru avioane de asalt Su-25 din Ucraina, trei monoloc și unul cu două locuri (SU-25UB). În acea perioadă, Ucraina a donat Macedoniei de Nord patru elicoptere de luptă Mi-8MT și patru elicoptere de asalt Mi-24V Hind-E.
În primăvara anului 2003, Ministerul macedonean al Apărării a considerat că nu mai are nevoie de avioane de luptă în asigurarea capacității de luptă a Forțelor Armate, limitându-se doar la utilizarea elicopterelor, iar în 2004 avioanele Su-24 au fost retrase, conservate și pregătite pentru o eventuală vânzare.
În 2011, ministerul a început din nou să se gândească la modernizarea avioanelor, conform standardelor NATO, dar ideea nu s-a dovedit viabilă
Recent, în iunie 2022, Partidul de Stânga a anunțat că deține informații de la surse militare potrivit cărora aeronavele Suhoi sunt verificate și reparate. „Conform informațiilor primite, aceste reparații sunt efectuate de ingineri militari ucraineni, ceea ce indică faptul că se face pentru a le livra în Ucraina, ca donație din partea noastră, pentru a fi gata de utilizare pe front”.
Ieri, 4 august, purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zakharova, a declarat că Rusia consideră decizia autorităților macedonene de a dona Ucrainei tancuri T-72 drept o “mare greșeală”. Foarte probabil, va urma o intervenție cel puțin similară și în privința avioanelor Suhoi.
Ministerele macedonene de externe și apărare au reacționat imediat, subliniind că Macedonia de Nord este un stat suveran care ia decizii în mod independent, ghidat de principiile respectării dreptului internațional.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News