Franța a oferit garanții bancare instituțiilor franceze BNP Paribas, Crédit Agricole, Société Générale și CIC pentru a finanța contractele cu Egiptul în valoare totală de 5,4 miliarde de euro. Aproximativ 4 miliarde de euro sunt destinați celor 30 de avioane de luptă Rafale, iar diferența este alocată pentru un satelit de supraveghere și două avioane de realimentare A-330 MRTT.
"La Tribune" a precizat că, recent, Cairo a achiziționat patru radare 3D cu rază lungă de acțiune dezvoltate și proiectate de compania Thales, de tipul GM400, pentru apărarea antiaeriană, iar contractul Rafale va intra în vigoare în luna iunie 2021.
Există două variante ale radarului, "GM403" și "GM406", prima fiind mobilă, concepută pentru a fi implementată și încărcată pe un camion 8X8, iar a doua a fost proiectată pentru baze fixe sau cupolă. Varianta fixă are emițătoare de două ori mai puternice decât cea mobilă, ceea ce îi permite detectarea avioanelor de luptă și rachetelor de croazieră la o distanță maximă de 470 km (față de 250 km în varianta mobilă).
Radarul este deja în funcțiune în peste zece țări, printre care Germania, Canada, Olanda, Finlanda, Maroc, Irak, Malaezia, Georgia, Estonia și Slovenia. Până în 2022 Franța va avea cinci radare "GM 406" și 12 radare "GM 403".
În ceea ce privește aeronava Airbus A330 MRTT, cea mai importantă caracteristică a sa este că are capacitatea de a furniza combustibil tuturor tipurilor de avioanelor de luptă, fie prin utilizarea unui “stick de combustibil”, pentru F-16, fie prin intermediul furtunului clasic pentru Rafale,Mirage sau chiar MiG-29 și Sukhoi 35.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News