“Sistemele de apărare antiaeriană au doborât un avion MiG-29 aparținând Forțelor Aeriene ucrainene, două bombe Hammer, două obuze HIMARS și 58 de vehicule aeriene fără pilot de tip avion lansate de armata ucraineană”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului, preluat de agențiile Interfax și Tass.
Cap pe hârtie avioanele ucrianene: Încă trei MiG-29, „doborâte” De la începutul invaziei, rușii au doborât mai multe avioane decât are Ucraina
MiG-29 ucrainean. Foto: Forțele Aeriene ale Ucrainei
Potrivit oficialilor militari ruși, în total, de la începutul așa-zisei „operații militare speciale” (n.r. invadarea Ucrainei) au fost distruse 656 de avioane, 283 de elicoptere și 44.190 de vehicule aeriene fără pilot.
În ceea ce privește avioanele de vânătoare de tip MiG-29, reprezentanții ruși susțin că este vorba despre a treia aeronavă de acest tip care a fost doborâtă în ultima săptămână. Din datele furnizate de Ministerul rus al Apărării rezultă faptul că pe 18 și 19 februarie, trupele de apărare antiaeriană au mai doborât câte un avion MiG-29.
Până în prezent, partea ucraineană nu a dezvăluit date exacte despre numărul total de avioane de vânătoare deținute. Însă, în primăvara anului 2023, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Ucrainei, Yuri Ignat, vorbise despre trei brigăzi de avioane MiG-29, ceea ce înseamnă aproximativ 70 de aeronave.
Potrivit informațiilor furnizate de partea rusă, după obținerea independenței, Ucraina a moștenit 240 de avioane MiG-29 din perioada sovietică. După câte se pare, la începutul războiului, Forțele Aeriene ale Ucrainei dispuneau de aproximativ 50 de aeronave MiG-29 operaționale. Pe lângă acestea, Kievul a primit alte câteva zeci de avioane de acest tip din statele Europei Centrale și de Est, în special din Polonia și Slovacia.
Cifre oficiale din raportul Fight International, valabile pentru începutul anului 2022, ne indică faputl că Ucraina deținea un număr total de 69 de aparate. Multe altele erau inutilizabile sau ținute la sol. Deși în mod cert în contextul războiului tot ce se putea zbura s-a zburat.
Așadar, probabil că foarte multe avioane aflate în conservare au fost restaurate, având în vedere faptul că în Ucraina există peste 20 de fabrici de reparații de avioane.
Propaganda rusă vorbește și ea de peste 530 de avioane doborâte. În mod normal ucrainenii nu ar mai trebui să aibă aviație militară
MiG-29 al Forțelor Aeriene Ucrainene
Comentariul autorului: Dar potrivit unor surse rusești de pe rețelele de socializare, care contabilizează pierderile aviatice ale armatei ucrainene, în cei trei ani de conflict dintre Rusia și Ucraina, trupele ruse au distrus 207 avioane de vânătoare MiG-29.
La acestea se adaugă 65 de avioane de vânătoare Su-27, 203 avioane de asalt Su- 25 și 58 de avioane de bombardament Su-24.
În total, ar fi vorba despre 533 de aeronave (!!!), adică despre o cifră ceva mai mică decât cea prezentată de oficialii militari ruși.
Nici informațiile oficilale venite de la Ministerul Apărării precum nici cele ale canalelor rusești de pe rețelele de socializare nu sunt credibile.
Trebuie menționat faptul că, pe lângă cele patru tipuri de avioane de luptă aflate la începutul războiului în dotarea Forțelor Aeriene ale Ucrainei, ar mai trebui luate în calcul și aeronavele de instrucție L-39, precum și unele tipuri de avioane militare de transport.
Însă, numărul acestora nu este prea mare și nu ar modifica în mod semnificativ cifra finală a mijloacelor aeriene ucrainene distruse de către trupele ruse.
De asemenea, în cursul anului 2024, a fost doborât și un avion de vânătoare F-16 aparținând Forțelor Aeriene ale Ucrainei, însă, după câte se pare, acesta a fost victima unui incident de tip “friendly fire”, fiind distrus cu ajutorul unui sistem de rachete antiaeriene de tip Patriot.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News