,,La exerciții participă până la 20 de nave de suprafață, între care corvete, nave mici purtătoare de rachete, nave mici antisubmarin, dragoare, vedete de desant, precum și nave de sprijin logistic”, se arată într-un comunicat de presă al FRMB, preluat de agenția Interfax.
,,În plus, aproximativ 5.000 de militari, 10 avioane și elicoptere, precum și până la 100 de unități de luptă și echipamente speciale sunt implicate în manevre”, au precizat oficialii militari ruși.
Potrivit acestora, în cadrul exercițiilor, vor fi îndeplinite atât misiuni de escortare și protejare a navelor civile, inclusiv împotriva atacurilor vehiculelor aeriene fără pilot și ale ambarcațiunilor, submarinelor și navelor inamice nepilotate, cât și de asistare a navelor avariate în timpul unui atac inamic, cu implementarea unor acțiuni practice de stingere a incendiilor, de sigilare a găurilor provocate în corpurile navelor și de remorcare a acestora la bază.
,,De asemenea, forțele implicate vor practica protecția și apărarea comunicațiilor maritime și a bazelor flotei”, a anunțat Serviciul de presă al FRMB.
Potrivit raportului acestuia, ca parte a exercițiilor, grupurile tactice de nave și-au părăsit deja bazele de dislocare permanentă și s-au desfășurat în zonele desemnate din Marea Baltică.
După cum a informat Comandamentul FRMB, exercițiile au un caracter planificat și vor dura câteva zile.
Comentariul autorului: În ultimele aproape cinci luni, în zona Mării Baltice s-a dezvoltat o situație tensionată, care continuă să se deterioreze.
Totul a început pe 18 noiembrie 2024, când două cabluri de date au fost tăiate în Marea Baltică. Este vorba despre BCS East-West Interlink dintre Suedia și Lituania, precum și C-Lion1 dintre Finlanda și Germania. În plus, pe 25 decembrie, au fost deteriorate alte trei cabluri de pe fundul Golfului Finlandei, care leagă teritoriul finlandez de cel estonian, precum și cablul Estlink 2 DC al operatorilor energetici Elering și Fingrid.
Europenii au suspectat imediat Federația Rusă de sabotaj și au dat vina pe așa-numita “flotă din umbră”, ale cărei petroliere ar fi distrus infrastructura subacvatică din regiune. Ulterior, statele din zonă au trecut de la inspecții și rețineri temporare ale unor astfel de nave la confiscări ale acestora.
În ultima perioadă, acestea au început chiar să adopte norme legale, care permit nu numai aceste lucruri, ci și distrugerea fizică a navelor. De exemplu, președintele estonian, Alar Karis, a semnat o lege care permite armatei să atace nave civile, dacă acțiunile lor sunt văzute ca o amenințare la adresa facilităților importante din țară.
În prezent, apele Mării Baltice sunt patrulate de grupurile de nave ale NATO create special în acest scop, iar sistemul de urmărire electronică a petrolierelor a fost extins.
Acesta este contextul în care se desfășoară exercițiul început de Rusia în zona Mării Baltice. Probabil că, partea rusă intenționează “să-și încordeze mușchii” pentru a preveni o blocadă totală în Marea Baltică, unde, după aderarea Finlandei și a Suediei la NATO, a rămas singurul stat riveran care nu face parte din alianță.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News