,,Două bombardiere Tu-22M3 din cadrul Aviației cu rază lungă de acțiune au efectuat un zbor planificat în spațiul aerian situat deasupra apelor neutre ale Mării Baltice. Durata zborului a fost de aproximativ cinci ore”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului, preluat de agenția Tass.
Potrivit reprezentanților militari ruși, bombardierele cu rază lungă de acțiune au fost escortate pe timpul zborului de avioane de vânătoare Su-35S aparținând Forțelor Aerocosmice.
După cum au precizat reprezentanții ministerului, echipajele Aviației cu rază lungă de acțiune execută în mod regulat zboruri deasupra apelor neutre ale Mării Negre, Mării Baltice, Oceanului Arctic, Oceanului Pacific și Oceanului Atlantic de Nord.
Toate zborurile avioanelor din cadrul Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse se desfășoară în strictă conformitate cu regulile internaționale de întrebuințare a spațiului aerian.
Comentariul autorului: Postul de televiziune Zvezda al Ministerului rus al Apărării a prezentat un scurt material video cu zborul celor două bombardiere Tu-22M3 din cadrul Aviației cu rază lungă de acțiune (Aviația Strategică). Din analiza acestuia rezultă faptul că la îndeplinirea misiunii au participat aeronavele cu numerele de înregistrare RF-34038 (număr de bord 32 roșu) și RF-34035 (număr de bord 50 roșu). Fiecare bombardier avea suspendată sub aripa din partea stângă câte o rachetă de croazieră de tip H-22.
Probabil, misiunea de patrulare a fost îndeplinită de pe aerodromul Olenya din Regiunea Murmansk, unde au fost dispersate mai multe tipuri de aeronave ale Aviației Strategice, în urma atacurilor cu drone ucrainene asupra unor aerodromuri din vestul Federației Ruse. Din imaginile prezentate de postul de televiziune Zvezda rezultă faptul că pe aerodrom erau dislocate mai multe tipuri de avioane și elicoptere, inclusiv bombardiere strategice Tu-95MS.
Trebuie precizat faptul că misiunea de patrulare a bombardierelor cu rază lungă de acțiune Tu-22M3 deasupra Mării Baltice are loc pe fondul desfășurării în regiune a exercițiului NATO cu numele de cod Coasta de Nord. Manevrele executate în largul coastelor Letoniei și Estoniei au început pe 09 septembrie și vor dura două săptămâni. La acestea participă aproximativ 30 de nave de luptă și peste 3.000 de militari din statele baltice, Belgia, Canada, Țările de Jos, SUA, Franța și Suedia.
Cu siguranță, partea rusă își va semnala prezența în zona de desfășurare a exercițiului NATO, urmând să mai execute și alte misiuni de pregătire pentru luptă în contrapartidă la manevrele Alianței.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News