Pe fondul conflictului din Ucraina, Rusia a scos din conservare bombele grele de aviație de tip FAB-3000

Ionel Copcea |
Data publicării:
Bombă FAB-3000, sursă foto: Fighterbomber Telegram
Bombă FAB-3000, sursă foto: Fighterbomber Telegram

Canalul de Telegram Fighterbomber a anunțat, pe 07.04.2022, citând o serie de informații preluate de la abonații săi, că Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse au reactivat bombele explozive de tip FAB-3000-M46, în scopul întrebuințării în cadrul operației militare speciale din Ucraina.

Se presupune că această decizie a fost luată în mod special pentru a determina predarea rămășițelor regimentului Azov din cadrul NGU (organizație extremistă interzisă în Rusia), care se află la uzina Azovstal din Mariupol.

Într-una dintre fotografiile prezentate pe Telegram, pe fundal, apare un bombardier cu rază lungă de acțiune de tip Tu-22M3, singura platformă purtătoare a bombelor FAB-3000-M46.

Bomba de aviație propriu-zisă este amplasată pe un cărucior conceput special pentru transportul acesteia la aeronavă.

FAB-3000-M46 este o muniție foarte fiabilă, testată în timp. Aceasta este destinată pentru lovirea instalațiilor industriale, a digurilor și structurilor subterane. Bomba de aviație a fost introdusă în dotare în anul 1946. Ultima dată, o bombă de acest tip a fost întrebuințată de URSS în timpul războiului din Afganistan. Greutatea bombei este de 3.000 de kilograme, iar cea a explozibilului de 1.400 de kilograme.

Recent, Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse au început să folosească cele mai noi bombe dirijate de aviație K029BE (UPAB-1500V). Greutatea bombei este de 1.525 de kilograme, iar cea a focosului de 1.010 kilograme. Se pare însă că acest lucru nu a fost suficient.

În arsenalele Forțelor Aerocosmice se află muniții de aviație și mai puternice, respectiv bombe FAB-5000-M54 (greutate 5.247 de kilograme și greutate explozivi 2.210,6 kilograme), precum și FAB-9000-M54 (greutate 9.407 kilograme și greutate explozivi 4.297 kilograme). Mai puternice decât aceste bombe de aviație sunt doar încărcăturile nucleare tactice.

 

Războiul din Ucraina a obligat rusă să scoată din conservare multe categorii de tehnică militară și muniții

 

Comentariul autorului: Confruntările militare desfășurate pe teritoriul Ucrainei au determinat Federația Rusă să scoată din conservare mai multe categorii de tehnică militară și muniții.

Între acestea se află, de exemplu, complexele de rachete tactice de tip Tochka-U și munițiile întrebuințate de acestea.

Probabil că, partea rusă va continua să folosească această procedură și cu alte categorii de armamente, care, deși sunt uzate fizic și moral, pot aduce un sprijin real trupelor aflate în Ucraina. În plus, acestea vor fi consumate și vor fi economisite resursele necesare pentru conservarea lor.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel