Patru state NATO, printre care și România, cer finanțarea programului pentru deplasarea forțelor armate în Europa

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:

Patru state membre ale Uniunii Europene şi NATO, printre care și țara noastră, împreună cu Letonia, Lituania și Polonia, au solicitat blocului comunitar să găsească fonduri pentru a asigura o deplasare mai rapidă a forțelor armate pe continent.  Solicitarea vine în contextul negocierilor dificile cu privire la viitorul cadrul bugetar multianual, transmite Agerpres, care citează AFP.

Cele patru state consideră că Bruxellesul riscă să submineze ambiţiile europene prin reducerea finanţării programului de 'mobilitate militară', ce prevede măsuri ce ar permite deplasarea mai rapidă de trupe şi echipamente în cazul unui conflict cu Rusia.

Ultimul 'document tehnic' al Comisiei Europene privind bugetul pentru 2021-2027, consultat de AFP, propunea finanţare zero pentru programul de mobilitate militară.

'Ambiţia UE, de a deveni un actor mai puternic pentru a putea face faţă celor mai iminente riscuri pentru securitate, va fi în mod serios compromisă dacă mobilitatea militară este lăsată fără finanţări adecvate încă de la început', subliniază miniştrii apărării din cele patru state, într-o scrisoare comună.


România, Letonia, Lituania și Polonia cer respectarea programului


Ei îi îndeamnă pe preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi pe alţi înalţi responsabili ai UE să 'respecte angajamentele' legate de acest program, pe care îl consideră o 'iniţiativă-far pentru cooperarea NATO-UE'.

Comisia Europeană a stabilit în 2018 un plan de ameliorare a infrastructurilor şi de eliminare a obstacolelor juridice spre a se permite o deplasare mai rapidă a trupelor şi vehiculelor militare pe continent, o problemă de securitate vitală pentru statele aflate în flancul estic al NATO şi al UE.

Componenta europeană de apărare a fost una din principalele 'victime' ale celui mai recent proiect prezentat de Bruxelles la summitul din februarie, în contextul impasului în care se găseşte noul buget multianual.

Deşi un conflict major între Rusia şi NATO este considerat foarte puţin probabil, unii experţi avertizează că activitatea militară sporită în regiune creşte riscul unor incidente involuntare.

În cazul unui conflict, capacitatea Rusiei de a lansa un atac cu un preaviz de 24-48 de ore şi sistemul său centralizat de luare a deciziilor i-ar putea conferi pe termen scurt un 'avantaj militar asupra vecinilor săi', a avertizat luna trecută serviciul de informaţii al Lituaniei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel