”Patrioți pentru Europa”: Orban anunță o nouă alianță de extremă dreapta a partidelor europene

Premierul Viktor Orban, la Praga, pentru reuniunea V4 din 27 februarie
Premierul Viktor Orban, la Praga, pentru reuniunea V4 din 27 februarie

Partidul Libertăţii de dreapta al Austriei (FPO), partidul Fidesz al premierului ungar Viktor Orban şi partidul populist ceh ANO condus de Andrej Babis formează o nouă alianţă în Parlamentul European.

O nouă alianță se conturează, pe măsură ce Ungaria preia de luni președinția rotativă de șase luni a  Consiliului de miniștri UE.

Ne asumăm responsabilitatea pentru lansarea acestei noi platforme și a noii facțiuni. Vreau să precizez că acesta este scopul nostru”. Orban a vorbit reporterilor la o conferință de presă comună cu liderul FPO austriac Herbert Kickl și politicianul ceh Andrej Babis de la ANO, cerând sprijin din partea altor partide, arată Politico.

Noua alianță se numește „Patrioți pentru Europa” și va necesita sprijinul partidelor din cel puțin alte patru țări pentru a fi recunoscută ca grup oficial în Parlamentul European. Aceasta este o opțiune posibilă, deoarece în multe țări partidele de dreapta au obținut succes. Formarea oficială a unui nou grup politic necesită partide din cel puțin un sfert din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.

Deși săptămâna trecută era văzut ca unul dintre fondatorii viitorului grup politic european, Robert Fico nu a răspuns încă chemării liderului ungar Viktor Orban.

 

"O nouă eră"

 

„Aici începe o nouă eră, iar primul, poate decisiv moment al acestei noi ere este crearea unei noi facțiuni politice europene care va schimba politica europeană”, a spus Orban. Cei trei politicieni au semnat un „manifest patriotic”, promițând „pace, securitate și dezvoltare” în loc de „război, migrație și stagnare” provocate de „elita de la Bruxelles”, potrivit lui Orban.

FPO a lui Hickl face parte din gruparea Identitate și Democrație, care include, de asemenea, partidele pro-ruse Reuniunea Națională din Franța și partidul Liga Italiei.

Mișcarea centristă ANO a fostului prim-ministru miliardar și eurosceptic Babis a anunțat săptămâna trecută că părăsește alianța Renew Europe.

Aceste trei partide au fost cele mai puternice din țările lor în timpul alegerilor UE de la începutul acestei luni. În timp ce Fidesz a rămas în afara grupurilor majore din Parlamentul European de când s-a despărțit de Partidul Popular European (PPE) de centru-dreapta în 2021.

 

„Să facem din nou Europa mare”

 

Orban a ales sloganul „Make Europe Great Again” drept motto prezidențial, supărând majoritatea politicienilor europeni din cauza asemănării deliberate cu sloganul fostului președinte al Statelor Unite, Donald Trump, pe care Orban l-a numit un „bun prieten”.

Președinția rotativă are puțină putere reală, dar permite țărilor care o dețin să-și impună prioritățile mai sus pe ordinea de zi. În ultimii ani, Ungaria a blocat, schimbat sau amânat din ce în ce mai mult o serie de decizii importante ale UE, inclusiv cele privind războiul din Ucraina și relațiile cu Rusia și China.

Liderii de la Bruxelles la începutul acestei săptămâni au lansat discuții de aderare cu țările candidate, Ucraina și R. Moldova, pe fondul amenințărilor repetate ale lui Orban de a bloca candidatura Ucrainei. Un număr bun de politicieni și instituții europeni se află într-un fel de „război” cu Orban. Îl acuză că subminează instituțiile democratice. Una dintre rezoluțiile neobligatorii din punct de vedere juridic ale Parlamentului European adoptate la sfârșitul lunii mai prevede că președinția Consiliului UE trebuie luată complet din Ungaria.

Influența extremei dreapta în Parlamentul European este tot mai vizibilă, pe fondul creșterii prețurilor, a migrației și a costurilor tranziției ecologice.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel