Astfel, Iurii Ignat, unul din purtătorii de cuvânt ai Armatei Ucrainei, citat de Unian, a atras atenția în cadrul unei emisiuni la un post de televiziune ucrainean că ocupantul rus modernizează rachetele balistice pentru a le face mai greu de interceptat și doborât.
„Tactica de utilizare, într-adevăr, se poate schimba. Inamicul își modernizează tehnica. 'Shahed'-ul, încă de la începutul utilizării – din toamna anului 2022 – nu doar că s-a modificat vizual în culoare neagră, dar a primit și o serie de modificări în ceea ce privește ghidarea, navigația prin satelit... De asemenea, inamicul modernizează și rachetele balistice”, a declarat Iurii Ignat, șeful Departamentului de Comunicare al Comandamentului Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei
El a remarcat că, de când Ucraina a primit sistemele de producție americană Patriot, apărarea antiaeriană a început să înregistreze rezultate bune, fiind doborâte rachete „Kinjal” și „Iskander”.
„Acum acest lucru este mai dificil, deoarece inamicul modernizează și rachetele balistice”, a subliniat Ignat.
El a adăugat că Ucraina împarte cu partenerii occidentali date despre noile inovații rusești, pentru ca aceștia să le ia în considerare și să îmbunătățească eficiența armelor. Acest lucru vizează sistemele Patriot, Iris-T, NASAMS, SAMP/T.
Încă din 2023 există confirmări oficiale că sistemele Patriot au reușit să intercepteze rachete hipersonice Kinjal.
Mulți experți consideră că acest lucru s-a întâmplat deoarece Kinjal are capacitate hipersonică doar în anumite momente ale traseului, existând și vulnerabilități. Versiunile viitoare cu siguranță vor fi updatate.
Ce știe ”să facă” racheta hipersonică rusă Kinjal
O rachetă hipersonică Kh-47M2 Kinzhal ALBM transportat de un avion Mikoyan MiG-31K. Sursa foto: Kremlin.ru.
Kinjal a fost prezentată constant de Vladimir Putin ca o armă ce nu poate fi interceptată de niciunul dintre sistemele de apărare aeriană ale lumii.
Nu se cunoaște exact când a început dezvoltarea rachetei, dar în jurul anului 2010 diagramele conceptuale ale rachetelor rusești Iskander instalate pe avionul de luptă MiG-31K au început să fie publicate online.
Pe baza acestor scheme, precum și a aspectului său general, analiștii cred că este un derivat al rachetei balistice terestre cu rază scurtă ”Iskander-M”.
Cea mai importantă caracteristică este desigur viteza hipersonică. Rusia susține că racheta Kinjal - Pumnal în limba rusă - accelerează rapid până la o viteză de Mach 4 (4.900 km/h) și poate atinge viteze de până la Mach 10 (12.350 km/h). Are o autonomie între 1.500 la 2.000 km.
Rachetele sunt utilizate intens de ocupantul rus în războiul de agresiune împotriva Ucrainei.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News