Patriot vede acum la 360°. Noul radar ar putea fi integrat și în cel mai modern Patriot primit de România în schimbul sistemului donat Ucrainei

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Unul dintre primele lansatoare Patriot intrate în dotarea Armatei României, expus la BSDA 2024 / Foto: Defense Romania
Unul dintre primele lansatoare Patriot intrate în dotarea Armatei României, expus la BSDA 2024 / Foto: Defense Romania

Patriot mai elimină încă un argument al propagandei rusești, care spunea că sistemele americane sunt vulnerabile întrucât pot detecta țintele doar la un unghi de 120 de grade. Performanțele din Ucraina arată că vulnerabilitățile Patriot sunt cu mult depășite de avantajele pe care sistemul le aduce. Totuși, noul radar LTAMDS ar trebui să rezolve problema localizării țintelor la 360 de grade (pentru a fi mai eficient în zone vulnerabile la atacuri venite din mai multe direcții).

Cea mai avansată versiune a rachetei Patriot (PAC-3) a reușit să intercepteze o rachetă balistică, fiind un pas semnificativ către tranziția sistemului la o capacitate de apărare antirachetă modernizată, se arată în comunicatul Lockheed Martin, producătorul familiei de rachete Patriot.

Testul a folosit atât PAC-3 MSE (Patriot Advanced Capability-3 Missile Segment Enhancement), cât și varianta ”low-cost” a acestuia PAC-3 CRI  (Cost Reduction Interceptor) și a integrat radarul LTAMDS. 

RTX va produce radare LTAMDS

LTAMDS este destinat să înlocuiască vechiul radar Patriot și are capabilității de operare pe un sector complet (360 de grade), iar asta ar putea să se aplice și sistemelor Patriot pe care România le va primi în următorii ani.

Mai precis, așa cum relata și DefenseRomania, radarul LTAMDS ar urma să înlocuiască, începând cu anul 2025, radarul AN/MPQ-65/65A care echipează în prezent sistemele Patriot.

 

Ce sistem Patriot ar putea primi România

Bucureștiul a decis să doneze Ucrainei unul dintre cele 4 sisteme Patriot aflate în dotarea Armatei României, urmând ca țara noastră să primească, în perioada următoare, un sistem Patriot, similar cu cel donat.

Donația a fost aprobată în CSAT, care preciza la aacel moment: ”Această donare se face cu condiția continuării negocierilor țării noastre cu Aliații, în special cu partenerul strategic american, în vederea obținerii unui sistem similar sau echivalent”.

Discuțiile dintre România și Aliați sunt încă în desfășurare, fiind foarte posibil ca România să primească cea mai nouă versiune de Patriot produsă la acel moment, iar asta ar putea să însemne livrarea unei baterii Patriot care să integreze atât interceptori PAC-3 MSE, cât și radarul LTAMDS.

Cu toate acestea, noul Patriot nu are încă un calendar de sosire cert, întrucât cererea pe plan internațional pentru astfel de sisteme este una foarte ridicată.

Între timp, România nu rămâne descoperită, fiind posibil ca în perioada următoare să fie dislocate pe teritoriul țării noastre sisteme antiaeriene ale statelor NATO. Amintim că la Summitul de la Washington, din vară, statele NATO au decis să aducă în Flancul Estic, prin rotație, mai multe capacități de apărare antiaeriană aparținând statelor membre care nu se află la frontierele estice ale Alianței. 

 

Patriot pentru România

 

La acest moment, România are operaționalizate două sisteme Patriot, urmând ca cel de-al treilea sistem să fie operaționalizat până la sfârșitul lui 2024.

Trebuie reamintit că, Norvegia va achita o parte importantă din diferența de cost între Patriotul donat Ucrainei și sistemul pe care România îl va primi la schimb. Este vorba despre o contribuție de 1.4 miliarde NOK (aproximativ 127 milioane USD), ca parte a Inițiativei de Acțiune Imediată pentru Apărarea Antiaeriană (Immediate Action on Air Defense) coordonată de Germania.

Odată cu sosirea înlocuitorului pentru Patriot-ul donat Ucrainei, România își va reface ansamblul de 4 baterii de Patriot.

De asemenea, România va deține în următorii ani alte 3 sisteme americane Patriot, dar termenul de livrare pentru aceste nu a fost încă comunicat, lista de așteptare fiind extrem de lungă.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel