Patriot românesc pentru Ucraina, o decizie curajoasă. Ce ar putea primi Armata României la schimb. Gen. Mîndrescu: Trebuie să ținem cont de mai mulți factori, nu doar cei interni

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

România este gata să discute furnizarea unui sistem de apărare aeriană Patriot către Ucraina, a anunțat marți, 7 mai, Klaus Iohannis, la Washington, după o întâlnire cu președintele SUA, Joe Biden. Generalul Mircea Mîndrescu a răspuns la câteva întrebări adresate de DefenseRomania, privind impactul unei astfel de măsuri asupra securității României.

Romania va trimite, aproape sigur un sistem Patriot in Ucraina, dar doar după aprobarea CSAT. Președintele Iohannis a declarat destul de clar că, din cele 4 sisteme aflate în dotarea Armatei, România NU va renunța la sistemul deja operaționalizat. (Probabil, va fi trimis sistemul care se află în etapa cea mai puțin avansată de integrare în structura de forțe ale Armatei României).

Totuși, ce nu a spus foarte clar președintele? Deși a făcut o referire la condițiile în care vom transfera un astfel de sistem ("este inacceptabil că România să rămână fără apărare antiaeriană") Iohannis nu a dorit să articuleze mai mult.

Eventualele asigurări de securitate pentru Romania trebuie analizate mult mai profund, așa cum declara și generalul de brigadă (r.) Mircea Mîndrescu, pentru DefenseRomania.

Alături de capabilitățile pe care România le deține, există și un context internațional, pentru că noi depindem de sprijinul altora (în cazul unui atac de mare amploare - n.r.). România poate face față unor provocări militare, dar până la un anumit nivel”, remarcă generalul Mîndrescu.

Miza este mult mai mare decât se vede la prima vedere. România poate  demonstra că este un partener cu adevărat strategic pentru politica SUA. "Se joacă și relația noastră cu Washingtonul, așa cum a fost și participarea noastră cu trupe în Irak sau Afganistan", atrage atenția și Ștefan Popescu, fost secretar de stat în MAE.

 

Ce ar putea primi România  la schimb

 

Avem patru sisteme Patriot, din care un sistem este operaționalizat, unul este aproape operaționalizat și încă două sunt în curs de operaționalizare.

Orice soluție ar alege planificatorii militari aliați, acoperirea României trebuie să rămână la același nivel, subliniază generalul. Măsurile trebuie să țină seama inclusiv de scenariul care generează cel mai grav impact posibil (worst case scenario).

Putem bănui că România ar putea primi un fel de ”pachet compensatoriu”, care va include probabil un mix format din măsuri descurajare/apărare și acțiuni de reasigurare, realizate de SUA, în cooperare cu celelalte state aliate.

2. Sistem de ... (sistem_thaad_92456600.JPG)Sistem de apărare antiaeriană THAAD, sursă foto: Lockheed Martin

Pe palierul de descurajare și apărare

Nu este exlusă dislocarea unor elemente de apărare aeriană cu rază scurtă sau chiar medie de acțiune.

În măsura în care vor fi disponibile, vorbim aici de sistemele norvegiano-americane antiaeriene cu rază medie NASAMS (poate chiar și sistemul german IRIS-T sau sistemele franco-germane SAMP/T, ultimele fiind oarecum similare cu Patriot).

Nu poate fi exclus ca SUA să transfere temporar în România un sistem THAAD, care completează sistemul Patriot la altitudini mult mai mari. Sistemul THAAD a fost utilizat pentru prima dată în luptă în 2022, când a distrus o rachetă balistică cu rază medie, folosită de rebelii Houthi pentru a ataca o instalație petrolieră din Emiratele Arabe Unite din apropierea bazei aeriene Al-Dhafra.

Măsuri de reasigurare

Aliații ar putea aduce mai multe F-16, Rafale sau Eurofighter pe teritoriul României, care să fie integrate în sistemul antiaerian și să consolideze capacitățile pentru misiunile de Poliție Aeriană Întărită.

Aeronave Rafale, sursă foto: MBDA

Aeronavele occidentale sunt capabile să combată dronele și rachete de croazieră. Amintim că împotriva atacului iranian asupra Israelului, aeronavele SUA, dar și cele iordaniene, au distrus un număr semnificativ de drone iraniene, până ca acestea să ajungă pe teritoriul israelian.

”O combinație între THAAD - capabil să intercepteze armament balistic - și aeronavele care pot intercepta drone și racehte de croazieră ar putea compensa capabilitatea integrată care este Patriot”, evaluează generalul Mîndrescu.

Orice soluție ar alege aliații pentru a compensa apărarea României trebuie să țină seama de câteva principii, mai arată generalul Mîndrescu, care nu exclude nicio variantă pentru protejarea cerului României.

”Dacă în planificarea militară nu dai dovadă de flexibilitate, vei avea mari probleme. Realism, obiectivitate și deschidere în gândire pentru a realiza sarcinile operaționale”, sunt condiții esențiale pentru a avea o planificare eficientă, conchide generalul.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel