La începutul lunii martie, ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, declara că baterii Patriot sunt deja în Ucraina. Imediat, ministerul apărării de al Varșovia a explicat că Blaszczak nu a declarat că sistemele Patriot sunt deja în Ucraina, ci doar a ținut să sublinieze că decizia de a transfera aceste sisteme de apărare aeriană a fost luată datorită eforturilor Poloniei.
Sistemul Patriot - Instrucție a militarilor ucraineni
Indiferent dacă declarațiile cu pricina au fost reale sau a fost vorba de o traducere greșită a declarațiilor oficialului polonez, iată că astăzi președintele ucrainean Volodimir Zelenski confirmă faptul că o parte din elementele sistemului Patriot au ajuns în Ucraina, dar operaționalizarea acestuia încă mai așteaptă.
Patriot a fost schimbat ”de mai multe ori”
Potrivit lui Zelenski, Ucraina ar avea nevoie de 20 de astfel de baterii pentru a se proteja împotriva rachetelor rusești. Cu toate acestea, chiar și acest lucru poate să nu fie suficient, deoarece „nicio țară din lume nu a fost atacată de un asemenea număr de rachete balistice”, a menționat șeful statului.
Președintele a declarat pentru AP că în ciuda faptului că soldații ucraineni se antrenează în SUA din ianuarie pentru a utiliza acest sistem, Patriot nu au fost încă dislocat în Ucraina.
Zelenski a adăugat că una dintre țări a trimis un sistem de apărare aeriană în Ucraina, dar nu a funcționat și „a trebuit să-l tot schimbăm”. Președintele nu a precizat despre care țară este vorba. Lunile trecute, SUA, Germania și Olanda au anunțat că vor trimite Patriot în Ucraina.
Alături de sistemele Patriot, în viitorul apropiat vor fi livrate și alte două sisteme IRIS-T în Ucraina.
De asemenea, sunt așteptate să ajungă încă 19 sisteme NASAMS: 6 sisteme NASAMS din SUA, 7 din Canada și alte 6 din Norvegia.
Zelenski nu a ocolit nici subiectul Bahmut. Importanța strategică a orașului este văzută de șeful statului, nu atât în cheie militară, cât mai ales din în perspectiva moralului. O victorie a rușilor la Bahmut ar lovi în susținerea externă, dar mai ales internă a Ucrainei, crede Zelenski. „Societatea noastră se va simți obosită”, a spus el. „Societatea noastră mă va împinge să fac compromis cu ei (dacă rușii câștigă Bahmutul n.r.)”.
Patriot împotriva rachetelor hipersonice?
Sistemul de rachete antiaeriene MIM-104 Patriot a intrat în serviciul Armatei SUA la începutul anilor 1980. Cea mai recentă versiune a sa, numită PAC-3, este concepută pentru a angaja și a intercepta ținte la o altitudine de până la 24 km.
Principala îmbunătățire a PAC-3 este capacitatea sa de a doborî rachete balistice (inclusiv Iskander, pe care Federația Rusă le folosește pentru a ataca Ucraina), dar și Kinjal (o rachetă hipersonică aer-aer a Federației Ruse) sau Zircon (racheta hipersonică a Federației Ruse, care este lansată de pe nave).
Instalațiile sunt foarte mobile și o singură baterie poate fi instalată în mai puțin de o oră, iar componentele sistemului sunt mutate pe camioane sau remorci.
Într-o baterie Patriot pot fi incluse până la 8 lansatoare.
Raza medie de utilizare a unui lansator Patriot este de 150 km. Sistemul de apărare aeriană poate urmări ținte cu o viteză de până la 2200 m/s la o distanță de până la 180 km.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News