Patriot a trecut un test esențial. Racheta PAC-3 MSE a fost decuplată de radarul de bază, fiind ghidată cu ajutorul altui sistem radar

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Patriot, sursă foto: Raytheon
Patriot, sursă foto: Raytheon

Racheta antiaeriană Patriot poate fi acum dirijată spre țintă și cu ajutorul altui tip de radar, pe lângă cel aflat în dotarea standard a sistemului.

Companiile americane Lockheed Martin și Northrop Grumman au anunțat, pe 23 noiembrie, că au testat un sistem de comunicație care a permis folosirea radarului AN/MPQ-64 Sentinel la ghidarea unei rachete Patriot PAC-3 MSE către țintă.

Menționăm că sistemul Patriot este înzestrat cu radar AN/MPQ-53 sau AN/MPQ-65, iar până în prezent niciun alt tip de radiolocator nu a fost întrebuințat în combinația cu rachetele interceptoare Patriot.

În poligonul de rachete White Sands din Colorado au fost efectuate două teste separate de interceptare a unor ținte care imitau rachete de croazieră. 

 

Testele au fost un succes

 

Primul test a implicat un radar Sentinel care a urmărit o rachetă-țintă. Datele despre țintă au fost trimise rachetei interceptoare de către sistemul integrat de conducere a luptei (IBCS) prin intemediul prototipului unui dispozitiv numit Remote Interceptor Guidance (Ghidarea Interceptorului de la Distanță) dezvoltat de Lockheed Martin. Dispozitivul a intermediat comunicația dintre IBCS și interceptorul Patriot.

”Remote Interceptor Guidance – 360 (RIG-360) a comunicat, cu succes, cu o rachetă PAC-3 aflată în zbor, fiind testată capabilitatea de legătură de date. RIG-360 permite o capacitate de angajare PAC-3 la 360 de grade utilizând date despre țintă (primite) de la diverși senzori”, se precizează în comunicatul de presă al Lockheed Martin.

”Succesul testului înlătură dependența rachetei interceptoare de radarul Patriot în arhitectura IBCS pentru a furniza legătura de comunicație către și de la interceptor”, a precizat Northrop Grumman. 

Sistemul IBCS (”Integrated Air and Missile Defense Battle Command System) a fost dezvoltat de compania Northrop Grumman, în beneficiul Forțelor Terestre americane (US Army), pentru a conecta toți senzorii și toate sistemele de arme într-o rețea unică, menită să permită oricărui senzor defensiv (cum ar fi un radar) să-și transmită datele oricărui sistem de arme disponibil (în mod colocvial - „conectarea oricărui senzor cu oricare trăgător").

„Abilitatea IBCS de a integra orice senzor și efector din rețea oferă luptătorului flexibilitate, timp și dominație în spațiul de luptă”, a declarat Christine Harbison, vicepreședinte și director general pentru sisteme de luptă și pregătire pentru misiune, la Northrop Grumman. „Cu fiecare test unic de sistem, arhitectura IBCS a dovedit că sistemul definește posibilitățile de a oferi comandă și control în toate domeniile.”

Până la testul cu  RIG-360, sistemul IBCS a fost verificat doar în ceea ce privește integrarea datelor despre țintă provenite de la alți senzori, ghidarea efectiv a rachetei interceptoare fiind efectuată tot de radarul sistemului Patriot (AN/MPQ-53 sau AN/MPQ-65).

 

Dacă din diferite motive radarul propriu al sistemului Patriot nu poate fi folosit, locul său poate fi luat de un AN/MPQ-64 Sentinel

 

2. -imagine fara descriere- (patriot_95074400.jpg)

Foto: US Army

Astfel, cu ajutorul RIG-360, dacă din diferite motive radarul propriu al sistemului Patriot nu poate fi folosit, locul său poate fi luat de un AN/MPQ-64 Sentinel. Pentru rețelele de apărare antiaeriană/antirachetă bazate pe Patriot, se intenționează integrarea prin intermediul IBCS a radarelor AN/MPQ-64 Sentinel, AN/TPS-80 G/ATOR, AN/MPQ-53, AN/ MPQ-65A și GhostEye (LTAMDS). 

În cel de-al doilea test, o rachetă de croazieră surogat, lansată de la sol a fost detectată, urmărită, angajată și distrusă de un interceptor Patriot, folosind IBCS, care a integrat datele de la mai mulți senzori pentru a determina cu precizie poziția țintei.

US Army a testat cu succes în primul trimestru din 2022 datele furnizate de sateliți și integrate de IBCS, pentru a urmări și intercepta o rachetă-țintă balistică tactică. Într-un alt test, sistemul IBCS a permis neutralizarea simultană a două rachete de croazieră, fuzionând date incomplete despre poziția țintelor, care au provenit de la mai mulți senzori degradați de atac electronic (bruiaj).

După finalizarea testelor operaționale și a evaluării (Operational Test and Evaluation - IOT&E) din noiembrie, US Army urmează să ia decizia de a trece sistemul IBCS de la producția inițială cu rată scăzută la producția cu rată completă, permițând IBCS să fie lansat în întreaga lume.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel