Potrivit unui comunicat de presă emis de Ministerul Economiei către DefenseRomania, „în cadrul colaborării bilaterale între firmele specificate, noul Memorandum de Înțelegere reiterează angajamentul de a crea locuri de muncă pentru specialiști cu înaltă calificare, programe educaționale bazate pe tehnologie de vârf, oportunități de cercetare și dezvoltare și beneficii pentru mai multe sectoare ale industriei românești”.
România a făcut un pas mare către un centru de mentenanță pentru F-16 la Romaero. Centrul ar putea asigura și suport pentru alte state din Europa Centrală și de Est care operează F-16
Rotația detașamentului român care a operat 4 avioane F-16 din dotarea României în misiuni de Poliție Aerienă a statelor baltice. Foto: Forțele Aeriene Române
De asemenea, noua colaborare ar putea conduce la executarea de către Romaero a operațiunilor de mentenanță de nivel intermediar și complex, cât și de suport logistic pentru avioanele F-16 aflate în dotarea Forțelor Aeriene Române. Ulterior, capabilitatea nou înființată ar putea asigura suportul operațional și pentru alte aeronave F-16 aparținând statelor din Europa Centrală și de Est.
Kongsberg este o companie deținută majoritar de guvernul norvegian, restul acțiunilor sale fiind tranzacționate la Bursa de Valori din Oslo. Partenerul norvegian este singurul centru autorizat din afara SUA pentru F-16 la nivel „Depot”. Compania poate să dezvolte o capabilitate unică de mentenanță și reparație F-16, care să includă industria aerospațială și de apărare locală, în sprijinul Forțelor Aeriene Române.
În funcție de ceea ce se va decide la nivelul Guvernului României, Kongsberg dorește să demareze discuțiile și negocierile pentru a perfecta cu Romaero, un parteneriat de lungă durată. În acest context se dorește și perfectarea unui Acord în privința formatului relevant de contractare, benefic ambelor părți.
„Suntem încântați că am semnat un Memorandum de Înțelegere care facilitează un acord de lungă durată cu Romaero și așteptăm cu nerăbdare să lucrăm împreună cu industria românească pentru a dezvolta servicii și a sprijini programele de siguranță și securitate ale țării”, a declarat Atle Wøllo, Președintele Kongsberg Aviation Maintenance Services.
„Acest Memorandum este dovada implicării noastre efective pentru îndeplinirea angajamentului României de a-și consolida capacitățile de interoperabilitate civilă și militară în Uniunea Europeană și pe flancul estic al NATO, punând în valoare cei mai buni specialiști în domeniu”, a declarat Bogdan Costaș, Directorul General al ROMAERO.
România va deține 49 de avioane de luptă de tip F-16 Fighting Falcon
Sursă foto: Forțele Aeriene Române @Facebook
După retragerea din serviciu anul acesta a avioanelor MiG-21, Forțele Aeriene Române mai operează o escadrilă de F-16 formată din 17 avioane achiziționate din Portugalia.
Urmează să ajungă încă 32 de avioane pe care România le-a achiziționat din Norvegia. Cele 32 de avioane F-16 sunt așteptate încă de anul acesta, sau cel târziu în 2024. Livrările depind mult și de partenerii noștri din SUA și Norvegia.
Cert e că cele 32 de avioane F-16 Fighting Flacon achiziționate din Norvegia se vor alătura prime escadrile de F-16, deja operațională, formată din 17 avioane achiziționate din Portugalia.
Cele 32 de avioane F-16 norvegiene sunt în versiunea AM/BM, în configurație M6.5.2, iar contractul include și motoare de rezervă și suport logistic.
Prima escadrilă formată din 17 aeronave F-16 e în configurație M5.2R, avioanele urmând să fie modernizate la configurația M6.6.
Toate sunt trecute prin programul Mid-Life Update (MLU).
Avioanele vor asigura tranziția către F-35 Lightning II pe care România vrea să le achiziționeze după 2030.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News