Pas major spre echiparea unui avion de luptă cu un laser capabil să doboare rachete antiaeriene. SUA testează o armă laser compactă

Costea Cătălin |
Data publicării:
Imagine concept
Imagine concept

Lockheed Martin a dezvăluit că, în februarie, a livrat o armă compactă cu energie direcționată Laboratorului de Cercetare a Forțelor Aeriene, considerată o „piatră de hotar” în efortul Forțelor Aeriene americane de a echipa un avion de luptă tactic cu un laser capabil să doboare rachete antiaeriene.

„Este cel mai mic, mai ușor și de înaltă energie laser din clasa sa de putere pe care Lockheed Martin l-a construit până în prezent”, a declarat Tyler Griffin, un director al companiei, la începutul acestei luni, înainte de Farnborough Air Show. „Este un punct de referință esențial în dezvoltarea unui sistem operațional de arme cu laser în domeniul aerian.”

Pentagonul a sprijinit mai multe proiecte de arme cu energie direcționată în ultimii ani, însă valoarea acestuia, numit LANCE, constă în asigurarea cerințelor minime de spațiu, greutate și energie. „Este o șesime din dimensiunea a ceea ce am produs pentru armată începând doar din 2017”, a adăugat Griffin, referindu-se la programul Robust Electric laser Initiative.

Acronimul proiectului, LANCE, provine de la denumirea “Laser Advancements for Next-generation Compact Environments” (Avansări laser pentru medii compacte de generație următoare). Lockheed a obținut contractul inițial pentru proiectarea, dezvoltarea și producerea LANCE în noiembrie 2017, ca parte a programului SHiELD (Setf-protected High Energy Laser Demonstrator) al Forțelor Aeriene.

 

LANCE e arma laser din programul SHiELD al Forțelor Aeriene

 

LANCE este practic arma laser din programul SHiELD al Forțelor Aeriene, care are trei componente: LANCE, un sistem de control al fasciculului, construit de Northrop Grumman, care asigură direcționarea laserului spre țintă și un dispozitiv de asamblare pe aeronavă, sub aripă, produs de Boeing.

Griffin a precizat că, odată cu laserul livrat Forțelor Aeriene, următorul pas va consta în integrarea armei propriu-zise LANCE cu sistemul termic care gestionează încălzirea și răcirea acesteia.

Întrebat despre momentul când vor fi executate primele trageri cu arma, Griffin a evitat să dea un termen clar. În același timp, Kent Wood, director interimar al Direcției energie dirijată din cadrul Air Force, a declarat că serviciul nu a luat încă o decizie finală în acest sens, precizând că sunt luate în calcul mai multe platforme pentru potențiale demonstrații și teste.

„În acest moment, nu a fost luată nicio decizie cu privire la o aplicație sau platformă specifică pentru activitățile ulterioare, nicio demonstrație de zbor nu este finanțată și nu există un plan de trecere directă la un program de înregistrare”, a precizat Wood, care a ținut să sublinieze că echipamentele livrate deja sub SHiELD reprezintă cele mai compacte și capabile tehnologii de arme laser produse până în prezent.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel