SUA sunt pe ultima sută de metri cu programul dronelor de luptă autonome. Noile UAV-uri vor face echipă cu F-35 și F-22

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Companiile Anduril și General Atomics vor fabrica și testa primele drone de luptă colaborative.

”Departamentul Forțelor Aeriene (DAF) a luat decizia de a continua finanțarea Anduril și General Atomics pentru proiecte detaliate privind fabricarea și testarea articolelor reprezentative de producție în cadrul programului Collaborative Combat Aircraft (CCA – avionul de luptă colaborativ)”, a anunțat DAF pe 24 aprilie.

Decizia privind atribuirea contractelor marchează cel mai important pas al serviciului de până acum, deoarece reprezintă concretizarea unui produs care va întruni toate specificațiile și care urmează să fie fabricat la scară industrială. Noul tip de dronă va utiliza software care îi va permite să zboare autonom dar și să colaboreze cu avioanele de luptă pilotate, de generațiile a cincea și a șasea - F-35, F-22 și în viitor Next Generation Air Dominance, în cadrul misiunilor de luptă comune.

Pe lângă Anduril și General Atomics, în competiție au mai fost și giganții Lockheed Martin, Boeing și Northrop Grumman, care aveau de asemenea contracte pentru a lucra la CCA și care, în viitor, ar putea să fie reimplicați în program, potrivit DAF.

„Companiile care nu au fost selectate să construiască CCA de producție reprezentative și să execute programul de testare în zbor, vor continua să facă parte din grupul mai larg de furnizori din industrie, format din peste 20 de companii, pentru a concura în eforturile viitoare, inclusiv în contractele de producție viitoare”, a precizat DAF.

CCA Gambit

Drona CCA propusă de General Atomics este cunoscută sub numele de Gambit și a fost dezvăluită în urmă cu doi ani. Purtătorul de cuvânt al General Atomics, C. Mark Brinkley, a declarat că designul CCA al companiei este un derivat al dronei XQ-67. Laboratorul de Cercetare al Forțelor Aeriene (AFRL) americane a folosit XQ-67 la începutul acestui an pentru a testa un concept de fabricație numit „platform sharing”. Conform acestei abordări, XQ-67 a fost construit pe un șasiu care ar putea oferi o bază comună pentru mai multe tipuri de drone, despre care AFRL a spus că ar putea reduce costurile și ar permite o producție în masă mai mare.

„Programul CCA redefinește viitorul aviației și va modela modelul de achiziție al USAF (Forțele Aeriene americane) pentru a oferi o masă de luptă accesibilă la viteza relevanței”, a declarat Mike Atwood, vicepreședinte al programelor avansate de la General Atomics Aeronautical Systems, într-un comunicat. Forțele Aeriene „înaintează cu [General Atomics Aeronautics] datorită angajamentului nostru concentrat față de operațiile de luptă aer-aer fără pilot și experiența de neegalat în materie de UAS, asigurând producția de aeronave CCA la scară pentru a oferi o masă de luptă accesibilă”, potrivit Defense News.

CCA Fury

Oferta lui Anduril pentru CCA se numește Fury. Compania a spus că drona sa folosește sistemul de operare Lattice pentru a oferi capabilități autonome și pentru a face echipă cu aeronave pilotate.

„Ca de obicei, în afaceri nu există timp de pierdut”, a declarat directorul executiv al Anduril, Brian Schimpf, într-un comunicat. „Cu programul CCA, Secretarul Kendall și Forțele Aeriene au îmbrățișat o abordare rapidă și de perspectivă pentru a asigura rapid și la scară (mare) sistemele autonome. (...) Anduril este mândru că deschide calea pentru alte companii de apărare netradiționale să concureze și să livreze programe la scară largă.”

Forțele Aeriene intenționează să ia, în curând, o decizie cu privire la un contract pentru a produce, în anul fiscal 2026, prima versiune (increment one) a CCA. USAF au declarat că intenționează deja să dezvolte a doua versiune (increment two) iar activitățile preliminare vor începe mai târziu în acest an. Integrarea CCA cu aeronavele de luptă pilotate se va finaliza cel mai târziu la sfârșitul acestui deceniu.

USAF intenționează să se doteze cu cel puțin 1.000 de CCA. Într-o primă fază, acestea vor fi folosite ca platforme de lansare/întrebuințare a rachetelor, bombelor sau a altor arme. Ca și aeronavele de generațiile a cincea și a șasea pe care le vor însoți, CCA vor fi construite în tehnologie stealth.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel