Mișcarea de partizani ucraineană ''Atesh'' localizează un sistem rusesc de apărare antiaeriană Tor-M2KM în Crimeea (Foto)

Cristian Soare |
Data publicării:
Mișcarea de partizani ucraineană ''Atesh'' a publicat o fotografie care arată un sistem rusesc de apărare antiaeriană Tor-M2KM lângă Sevastopol, iulie 2023. Sursa Foto: Atesh.
Mișcarea de partizani ucraineană ''Atesh'' a publicat o fotografie care arată un sistem rusesc de apărare antiaeriană Tor-M2KM lângă Sevastopol, iulie 2023. Sursa Foto: Atesh.

La 1 iulie 2024, mișcarea de partizani ucraineană Atesh a publicat o fotografie care arată un sistem rusesc rar de apărare antiaeriană Tor-M2KM lângă Sevastopol, în Peninsula Crimeea ocupată. Atesh, denumită după termenul tătar din Crimeea care semnifică "Foc", este o grupare militară de partizani formată din ucraineni și tătari din Crimeea ca răspuns la invazia militară rusă din Ucraina, declasata în 2022. Această mișcare operează în teritoriile ocupate din Ucraina, dar și în interiorul teritoriului rusesc.

 

Recentele atacuri efectuate de ucraineni au vizat facilitaţi militare rusești cheie din regiunea Sevastopol, având loc inclusiv un atac semnificativ asupra bazei navale Sevastopol la 2 iulie 2024. Acest atac ar fi dus la moartea mai multor comandanți ai marinei ruse și ar fi provocat pagube considerabile.

În plus, forțele ucrainene au efectuat atacuri repetate de precizie asupra aerodromului Belbek de lângă Sevastopol, ceea ce a provocat incendii mari și pagube importante, după cum confirmă imaginile din satelit.

Aceste operațiuni fac parte dintr-o strategie ucraineană mai amplă menită să slăbească infrastructura militară rusă și să întrerupă liniile de aprovizionare, inclusiv podul strategic Kerci care leagă Crimeea de Rusia continentală. Atacurile ucrainene cu drone au fost o tactică recurentă, atacurile recente provocând daune însemnate podului și accentuând tensiunile regionale.

Astfel, ca răspuns la amenințările tot mai dese, Rusia și-a sporit capacitățile de apărare aeriană în jurul Crimeei. Desfășurarea de sisteme avansate, cum ar fi S-500 Prometheus și acest nou sistem de apărare antiaeriană Tor-M2KM în apropiere de Sevastopol, reprezintă o măsură de protecție a infrastructurii militare și logistice cheie împotriva acestor atacuri ucrainene continue.

Recent, membrii mișcării de gherilă ''Atesh'' au raportat că armata rusă a amplasat un sistem de rachete sol-aer (SAM) Tor M2KM chiar lângă o plajă din Crimeea ocupată temporar, punând în pericol populația locală.

,,De data aceasta, rușii au ales un alt loc "perfect" pentru amplasarea sistemului lor de rachete antiaeriene. L-au amplasat chiar deasupra plajei, punând încă o dată în pericol populația locală", a scris grupul ''Atesh'' pe Telegram.

Tor-M2KM reperat de grupul de partizani Atesh este o variantă a sistemului de apărare antiaeriană Tor-M2, montat pe un șasiu pe roți, mai exact pe un șasiu de camion KamAZ 8x8. Sistemul de rachete antiaeriene 9M331MKM, cunoscut sub numele de Tor-M2KM, este conceput pentru a apăra facilităţile militare şi pe cele de importanta strategică de atacuri cu arme de înaltă precizie, inclusiv rachete antiradar și de croazieră, bombe ghidate, avioane de asalt, elicoptere de sprijin și drone.

Acest sistem de apărare funcționează în condiții meteorologice și de interferență radio complexe, inclusiv în zonele urbane.

Principalele caracteristici de performanță ale sistemului Tor-M2KM includ capacitatea de a procesa 48 de ținte simultan, o rază de detecție de până la 32 km și o zonă de angajare care se extinde de la 1.000 la 15.000 de metri în rază și până la 10.000 de metri în altitudine.

Sistemul poate angaja ținte care se deplasează cu viteze de până la 700 de metri pe secundă și are un timp de reacție de 5-10 secunde de la detectarea țintei până la lansarea rachetei. Sistemul necesită 18 minute pentru reîncărcare. Echipajul standard pentru operare este de două persoane.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel