Comunicatul reaminteşte că unul dintre cele mai tragice evenimente din istoria Ungariei, semnarea dictatului de pace Trianon, a avut loc în urmă cu 101 ani. Cu toate acestea, 4 iunie nu este doar ziua comemorării consecinţelor dureroase ale dictatului, ci şi ziua solidarităţii naţiunii maghiare.
“Această zi exprimă solidaritatea noastră care, în pofida unei păci nedrepte care a despărţit milioane de maghiari de patria lor în urmă cu 101 ani, ne uneşte în continuare pentru a alcătui cu toţii naţiunea” – subliniază comunicatul, potrivit Hirado.hu.
Acesta adaugă că, în calitate de membru al Uniunii Europene, se poate face mult mai mult pentru maghiarii de peste graniţă, decât din afara Uniunii.
,,După 101 de ani, facem parte dintr-o uniune în care graniţele care îi separă pe maghiari devin din ce în ce mai nesemnificative sau au dispărut deja, aşadar credem că folosirea liberă a limbii materne, autodeterminarea şi aplicarea în practică a drepturilor minorităţilor pot fi realizate şi consolidate în mod eficient în cadrul acestei comunităţi” – afirmă comunicatul.
În plus, în opinia MSZP, este nevoie de un nou compromis şi de o nouă cooperare în politica privind maghiarimea, care pot contribui la realizarea unităţii naţionale.
Din acest motiv, un element important al programului preelectoral al MSZP, intitulat “Schimbare de guvern, schimbare de epocă” este politica naţională.
“Considerăm o sarcină determinantă păstrarea identităţii naţionale, a limbii materne şi a tradiţiilor culturale ale maghiarilor de peste hotare în ţările în care aceştia trăiesc. Credem că este esenţial să acţionăm în conformitate cu practica internaţională pentru a crea formele de autonomie comunitare bazate pe consensul între majoritate şi minoritate, pentru a promova autonomia personală, autonomia administrativă, teritorială, culturală şi lingvistică a maghiarilor de peste hotare”, scrie în comunicatul partidului.
Tratatul de la Trianon a fost semnat la data de 4 iunie 1920 între Puterile Aliate și Ungaria, ca stat succesor al Imperiului Austro-Ungar, prăbușit în urma Primul Război Mondial.
Ca urmare a intrării Regatului României în Marele Război, cu scopul de a eliberara Transilvania, din postura de stat învingător, țara noastră a semnat cu Ungaria Tratatul de la Trianon prin care se consfințea integrarea Transilvaniei și părții răsăritene a Banatului în cadrul României. Tratatul a fost semnat și de alți vecini ai Ungariei care au preluat teritorii.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News