Proiectul de lege controversat privind ''agenţii străini'' seamănă izbitor cu o reglementare similară introdusă în Rusia acum mai bine de 10 ani.
Respectivul proiect de lege prevedea că organizaţiile georgiene care primesc mai mult de 20% din finanţare din străinătate erau obligate să se înregistreze ca "agenţi ai străinătăţii", în caz contrar riscând amenzi.
Procesul inițiat de partidul ”Visul Georgian” a declanșat ample proteste în Georgia. Astfel, după două nopţi de proteste violente, partidul de guvernământ din Georgia, a anunţat joi că retrage proiectul de lege.
Noaptea trecută, poliţia georgiană a dispersat cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă zeci de mii de persoane care manifestau miercuri seară la Tbilisi împotriva proiectului de lege, după ce, cu o zi înainte, au avut loc ciocniri în cursul unei prime mobilizări civice, comentează Agerpres.
"Nu legii ruse!"
"Nu legii ruse!", a scandat mulţimea adunată la apelul mai multor ONG-uri şi formaţiuni de opoziţie, referindu-se la proiectul de lege adoptat marţi în primă lectură de deputaţii acestei mici ţări din Caucaz învecinată cu Rusia.
Acest text prevede că organizaţiile georgiene care primesc mai mult de 20% din finanţare din străinătate sunt obligate să se înregistreze ca "agenţi ai străinătăţii", în caz contrar riscând amenzi.
Poliţia le-a ordonat manifestanţilor prezenţi în faţa parlamentului să se disperseze, apoi a făcut uz de gaze şi tunuri cu apă, potrivit unui corespondent al AFP la faţa locului. La sfârşitul serii situaţia rămânea tensionată.
Manifestanţii au fluturat drapele ale Georgiei şi Uniunii Europene.
Adversarii proiectului susţineau că inițiativa copia o lege adoptată în Rusia în 2012 şi pe care Kremlinul o foloseşte de atunci pentru a reprima mass-media şi vocile critice.
Georgia, o mică fostă republică sovietică marcată de o intervenţie militară rusă îm 2008, îşi propune să se alăture UE şi NATO, o orientare luată după "revoluţia trandafirilor" din 2003 care l-a adus la putere pe pro-occidentalul Mihail Saakaşvili, în prezent în detenţie. Dar mai multe măsuri ale guvernului au aruncat recent o umbră asupra acestor aspiraţii şi au ridicat îndoieli cu privire la legăturile sale cu Kremlinul.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News