Participarea Marocului la manevrele "Tunetul misterios" reflectă dorința Occidentului de a consolida alianța cu Rabatul

Nicolae Iordan |
Data publicării:
F-16, aparținând Forțelor Aeriene ale Marocului, în apropierea aeronavei KC-135 Stratotanker / U.S. Air Force. Foto: Senior Airman Joseph Barron
F-16, aparținând Forțelor Aeriene ale Marocului, în apropierea aeronavei KC-135 Stratotanker / U.S. Air Force. Foto: Senior Airman Joseph Barron

Puterile occidentale sunt dornice ca armata marocană să participe la majoritatea manevrelor militare pe care le desfășoară și să facă schimb de experiență cu aceasta, ceea ce reflectă poziția strategică pe care o ocupă Regatul în susținerea stabilității regionale și internaționale.

Exercițiile militare "Arkan Tender 24" sau "Tunetul misterios 24", pe care Regatul Marocului le găzduiește împreună cu Germania, au loc în perioada 5-16 din această lună august, cu participarea a aproximativ 300 de militari din Statele Unite, Marea Britanie, Maroc și Germania.

Colonelul american Patrick Moffett, comandantul celui de-al doilea Multi-Domain Task Force, a declarat că "exercițiile vor avea ca scop să permită forțelor comune operarea liberă liber în teatrul de operații al Comandamentului European al SUA, subliniind că forțele țării sale continuă, în acest an, să îmbunătățească interoperabilitatea cu forțele aliate și cu partenerii sub structurile de comandă răspândite pe mai mult de 3.000 de kilometri, din Germania până în nordul oceanului Atlantic și până în Maroc".

Hisham Moataded, expert în afaceri strategice, consideră că participarea Regatului la manevrele militare multilaterale conduse de SUA îi întărește poziția de aliat strategic de încredere în regiune și reflectă încrederea pe care partenerii occidentali o au în Maroc, ceea ce consolidează rolul său de centru strategic în Africa de Nord și în Marea Mediterană, dezvoltând în același timp capacitățile resurselor sale umane.

Exercițiile vin în urma celei de-a XX-a ediții de succes a exercițiilor Leului African, care au fost găzduite de Forțele Armate Regale Marocane și Forțele Armate Americane în luna mai, cu participarea a aproximativ 7.000 de soldați din 20 de țări și reprezentanți ai NATO.

În ultimii ani, Marocul și Statele Unite au lucrat pentru a-și extinde cooperarea militară prin dialog strategic, instruire comună și programe de sprijin, Departamentul de Stat al SUA lăudând rolul integrat pe care Marocul îl joacă în securitatea regională, recunoscând țara ca un partener vital în promovarea stabilității, a eforturilor de combatere a terorismului și a relațiilor economice în Orientul Mijlociu și Africa de Nord.

Marocul este cel mai mare cumpărător de echipamente militare americane din Africa și a primit un sprijin semnificativ prin finanțare militară străină și prin Programul internațional de educație și formare militară.

Ediția de anul trecut a manevrelor "Tunetul misterios" a fost găzduită de România, cu participarea Germaniei și Poloniei, pe lângă prezența observatorilor militari din Italia și Republica Cehă.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel