Exercițiul se desfășoară în perioada 28 iunie - 10 iulie și se va concentra pe mai multe tipuri de operații, printre care război amfibiu, manevră terestră, scufundări, interdicție maritimă, apărare antiaeriană, operații speciale, luptă antisubmarin, operații de căutare-salvare.
Ediția din acest an are cel mai mare număr de națiuni participante din istoria exercițiului. Vor fi prezenți 5000 de militari din 32 de țări de pe șase continente. De asemenea, sunt programate să participe 32 de nave, 40 de aeronave și 18 echipe de operații speciale și scufundări.
"Statele Unite sunt mândre să colaboreze cu Ucraina la găzduirea exercițiului naval multinațional Sea Breeze, care va contribui la îmbunătățirea interoperabilității între națiunile participante", a declarat Kristina Kvien, însărcinatul cu afaceri la ambasada SUA din Ucraina. ”Suntem angajați în menținerea siguranței și securității Mării Negre", a adăugat diplomatul american.
Începând cu 1997, exercițiul Sea Breeze reunește majoritatea țărilor din regiunea Mării Negre, state membre și partenere ale NATO.
La ediția din acest an, vor participa militari din: Albania, Australia, Brazilia, Bulgaria, Canada, Danemarca, Egipt, Estonia, Emiratele Arabe Unite, Franța, Georgia, Grecia, Israel, Italia, Japonia, Letonia, Lituania, Republica Moldova, Maroc, Norvegia, Pakistan, Polonia, România, Senegal, Spania, Coreea de Sud, Suedia, Tunisia, Turcia, Ucraina, Regatul Unit și SUA, se precizează într-un comunicat de presă al Flotei a șasea americane.
Comentariul autorului: Potrivit, fotografiei cu drapelele țărilor participante la exercițiu, România a fost prezentă la aproape toate edițiile, mai puțin în anii 2010, 2011 și 2012. În anii 2000, 2003, 2006 și 2009, exercițiul nu s-a ținut.
După anul 2014, când Rusia a anexat Crimeea, activitățile din cadrul Sea Breeze au fost atent monitorizate de flota rusă a Mării Negre, culminând în 2020, cu închiderea de către navele rusești a raioanelor de exercițiu anunțate cu mult timp înainte de Ucraina, precum și cu intrarea acestora într-o zonă în care urma să se execute trageri de luptă.
Numărul de 32 de țări participante este foarte mare și constituie, cel mai probabil, un record în materie de state implicate la o activitate comună de instruire militară. Acest fapt indică o importanță mare a regiunii Mării Negre, dar și un nivel ridicat de tensiune, în momentul de față. La a 50-a ediție, aniversară a exercițiului Baltops, din Marea Baltică, care a avut loc între 6 și 18 iunie 2021, au participat 18 state.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News